Συλλογικό κείμενο στη Le Monde υπέρ της επανένωσης των “φυλακισμένων” Γλυπτών του Παρθενώνα

FILE PHOTO: Ο Παρθενώνας υπό τον νέο φωτισμό. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ, ΤΑΣΟΣ ΦΥΤΡΟΣ




Στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Le Monde φιλοξενεί κείμενο που συνυπογράφουν αρχαιολόγοι και πανεπιστημιακοί από έξι ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο τάσσεται υπέρ της «απελευθέρωσης» των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη «σκοτεινή, στενή αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου όπου βρίσκονται φυλακισμένα».

Όπως επισημαίνει το κείμενο, σε μια χρονική στιγμή που ολοένα και περισσότερες χώρες επιστρέφουν στο Μουσείο της Ακρόπολης τα θραύσματα του Παρθενώνα που βρίσκονται υπό την κατοχή τους, το Λονδίνο εξακολουθεί , δυστυχώς, να κωφεύει..

Σημειώνεται ειδικότερα ότι σε μια συγκινητική τελετή στις 10 Ιανουαρίου, ένα κομμάτι της ζωφόρου του Παρθενώνα, που απεικονίζει ένα πόδι της Άρτεμης, επέστρεψε στην Αθήνα από το Μουσείο Salinas του Παλέρμο. Πρόκειται για μια άκρως συμβολική χειρονομία, καθώς, κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε αυτή την πράξη «σημαντικό βήμα» που «ανοίγει τον δρόμο για άλλα μουσεία» ώστε να «ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο».

Σε μια χρονική συγκυρία όπου άλλες πρώην αποικιακές δυνάμεις, όπως η Γαλλία και το Βέλγιο, είναι έτοιμες να επιστρέψουν αφρικανικά αντικείμενα τέχνης που λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια του αποικισμού, η βρετανική κυβέρνηση δείχνει να είναι «κακός μαθητής», παρατηρεί το δημοσίευμα.

Ειδικά επειδή η συστηματική άρνησή της να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις αφορά τη μοναδική περίπτωση που αντιπροσωπεύει η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο οποίος ακρωτηριάστηκε από τον Λόρδο Έλγιν δύο αιώνες νωρίτερα, με αποτέλεσμα να έχει τεμαχιστεί στα δύο.

Πριν από την κατασκευή του υπέροχου Μουσείου της Ακρόπολης, το Βρετανικό Μουσείο θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα θα διατηρούνταν καλύτερα μέσα σε αυτό, στο Λονδίνο, παρά στην Αθήνα.

Ωστόσο, μπορεί κανείς να διαπιστώσει σήμερα ότι από τον καθαρισμό τους με αμμωνία και χάλκινη βούρτσα προς τα τέλη της δεκαετίας του 1930, υπό την επίβλεψη των επιτρόπων του Βρετανικού Μουσείου, έχουν υποστεί ζημιές. Και τα τελευταία χρόνια, οι εικόνες παρείσφρησης νερού στην αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου όπου φιλοξενούνται, εντείνουν την ανησυχία για την προοδευτική διάβρωση αυτών των απαράμιλλων Γλυπτών.

Υπογραμμίζεται ότι αυτή είναι η σύγκριση με την ασφάλεια που εγγυάται το Μουσείο της Ακρόπολης, σχεδιασμένο από τον B. Tschumi και συγχρηματοδοτημένο από την ΕΕ, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της σύγχρονης τεχνολογίας και αρχιτεκτονικής, γεγονός που επιβάλλει την επιστροφή αυτών των αυθεντικών κομματιών στον τόπο προέλευσής τους.

ΠΗΓΗ: Le Monde – Libérez les marbres du Parthénon emprisonnés dans une galerie sombre et étroite du British Museum

Πέθανε η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή: Για δεκάδες καλλιτέχνες και τη θρυλική “Λιλιπούπολη”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: