Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδίων σε Πούτιν και όλη την ηγεσία της Ρωσίας αποφάσισε ο Μπάιντεν

File photo O Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απέτυχε στον στόχο του να διχάσει τη Δύση. Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό του ΝΑΤΟϊκού εδάφους. EPA, Al Drago, POOL




Κατά τη διάρκεια της καθημερινής της ενημέρωσης, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρήσουν με κυρώσεις προσωπικά κατά του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ

Η Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν πάντα ήθελε οι ενέργειες κατά της Ρωσίας να γίνονται «σε ευθυγράμμιση με τους συμμάχους». Ο Μπάιντεν περίμενε να ενεργήσουν πρώτα οι Γερμανοί προτού επιβληθούν κυρώσεις στον Nord Stream 2. Ομοίως οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του έδωσαν το πράσινο φως και για τις κυρώσεις κατά των Πούτιν-Λαβρόφ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης ότι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα επιβληθούν και στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν όπως και στον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ .Η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ θα είναι «ένα μέρος» των κυρώσεων αυτών είπε η Ψάκι δεν έδωσε όμως περισσότερες διευκρινίσεις, επαναλαμβάνοντας ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις «ιστορικές» κυρώσεις σε βάρος ενός προέδρου της Ρωσίας θα ανακοινωθούν αργότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.

Ακολούθησε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για να προσθέσει πως κυρώσεις θα επιβληθούν και στον

υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμοφ.

«Είμαστε ενωμένοι με τους διεθνείς συμμάχους και εταίρους μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία θα πληρώσει ένα σοβαρό οικονομικό και διπλωματικό τίμημα για τη νέα εισβολή της στην Ουκρανία», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν. «Εάν κριθεί αναγκαίο, είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία για την αποτρόπαια συμπεριφορά της στην παγκόσμια σκηνή», συμπλήρωσε.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει επίσης «κυρώσεις πλήρους αποκλεισμού» στο κρατικό ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι. Το εν λόγω Ταμείο έχει σχεδιαστεί με σκοπό την προσέλκυση κεφαλαίων σε τομείς υψηλής ανάπτυξης.

Μπάιντεν για την τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ 

Σήμερα συναντήθηκα με τις ηγεσίες των Συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ για να συζητήσουμε την κοινή μας δέσμευση για τη συλλογική άμυνα και τη διατλαντική ασφάλεια. Καθώς ο Πρόεδρος Πούτιν απειλεί τα ίδια τα θεμέλια της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, το ΝΑΤΟ αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι υπερασπίζεται την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Όπως είπα χθες, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ. Η δέσμευσή μας στο άρθρο 5 είναι σαν ατσάλι. Έχω διατάξει την ανάπτυξη πρόσθετων δυνάμεων για να ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας στην Ευρώπη για να υποστηρίξουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ.
Και χαιρετίζω έντονα την απόφαση να ενεργοποιηθούν τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ και τα στοιχεία της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της συλλογικής μας στάσης, καθώς και τις δεσμεύσεις των Συμμάχων μας να αναπτύξουν πρόσθετες χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις στην ανατολική πλευρά και θαλάσσιες δυνάμεις από τον Βορρά προς τη Μεσόγειο.

Μαζί μας προστέθηκαν σήμερα οι στενοί μας εταίροι, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πρόεδρος Πούτιν απέτυχε στον στόχο του να διχάσει τη Δύση. Το ΝΑΤΟ είναι τόσο ενωμένο και αποφασιστικό όσο ήταν ποτέ, και το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει την πολιτική των “Ανοιχτών Θυρών” απέναντι σε εκείνα τα ευρωπαϊκά κράτη που μοιράζονται τις αξίες μας και που μια μέρα μπορεί να επιδιώξουν να ενταχθούν στη Συμμαχία μας.
Καθώς οδηγούμαστε σε αυτήν την κρίση, δεσμευτήκαμε να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά για την υπεράσπιση της ελευθερίας και των δημοκρατικών αξιών που εμποτίζουν τη Συμμαχία μας με σκοπό και δύναμη.

Αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, μίλησα με τον Πρόεδρο Ζελένσκι της Ουκρανίας. Επαίνεσα τις γενναίες ενέργειες του ουκρανικού λαού που αγωνίστηκε για να υπερασπιστεί τη χώρα του. Μετέφερα επίσης τη συνεχή οικονομική, ανθρωπιστική υποστήριξη, αλλά και την υποστήριξη στα θέματα ασφάλειας που παρέχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και τις συνεχείς προσπάθειές μας να συγκεντρώσουμε άλλες χώρες για την παροχή παρόμοιας βοήθειας.

Ζαχάροβα για τις κυρώσεις του Λονδίνου 

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα σχολιάζοντας τις εξαγγελθείσες από το Λονδίνο κυρώσεις δήλωσε πως “Ούτε ο Πούτιν ούτε ο Λαβρόφ έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λονδίνο ή οπουδήποτε στο εξωτερικό”

Το Πεντάγωνο “βλέπει” ότι η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με “σημαντικότερη” αντίσταση απ’ όσο ανέμενε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: