Δραματική προειδοποίηση ΗΠΑ στο Κίεβο: Ο Πούτιν απόλυτα έτοιμος για εισβολή μεγάλης κλίμακας τις επόμενες 48 ώρες

Ουκρανός στρατιώτης μπροστά από πυρομαχικά λίγο έξω από το Λουχάνσκ, την περιοχή που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές EPA/ZURAB KURTSIKIDZE




Δραματικές εξελίξεις στο ουκρανικό «μέτωπο» προοιωνίζονται οι εκτιμήσεις δυτικών στελεχών των τελευταίων ωρών.

Αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείoυ Αμύνης, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Reuters, δήλωσε τι οαπόγευμα της τετάρτης ότι η αποτίμηση  της κατάστασης αυτή τη στιγμή είναι ότι ο Πούτιν είναι πλήρως προετοιμασμένος για μία μεγάλης κλίμακας εισβολή και αυτό πλέον είναι μια πιθανή επιλογή.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «όσο έτοιμος θα μπορούσε να είναι» για μια εισβολή στην Ουκρανία, καθώς «σχεδόν το 100%» των αναγκαίων στρατιωτικών δυνάμεων έχει ήδη πάρει θέση, εκτίμησε σήμερα ο αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Πούτιν «διαθέτει σχεδόν το 100% των δυνάμεων που είχαμε υπολογίσει ότι επρόκειτο  να κινητοποιούσε» για να προχωρήσει στην εισβολή στην Ουκρανία, είπε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, το 80% των περίπου 150.000 Ρώσων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί κοντά στην Ουκρανία βρίσκονται σε «διάταξη μάχης», έχοντας συγκεντρωθεί σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τα σύνορα, σε σχηματισμό επίθεσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος «είναι τόσο έτοιμος όσο θα μπορούσε να είναι», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η απόφαση να μπει στην Ουκρανία ο στρατός επαφίεται στον Πούτιν. «Μπορεί να μπει ανά πάσα στιγμή», υπογράμμισε.

Παράλληλα: Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Newsweek, η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν ενημέρωσε τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για πληροφορίες βάσει των οποίων εκτιμάται ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη γειτονική χώρα εντός των επόμενων 48 ωρών.

Αυτό αποκάλυψαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ στο Newsweek, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας έχει προειδοποιηθεί ότι η Ρωσία είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει μια εισβολή εντός 48 ωρών με βάση τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος με άμεση γνώση της υπόθεσης στο αμερικανικό περιοδικό.

 

«Επιπλέον», πρόσθεσε ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος, «οι αναφορές από παρατηρητές αεροσκαφών δείχνουν ότι η Ρωσία παραβίασε τον ουκρανικό εναέριο χώρο νωρίτερα σήμερα, στέλνοντας μάλλον αναγνωριστικά αεροσκάφη για σύντομο χρονικό διάστημα πάνω από την Ουκρανία».

Πηγή κοντά στην κυβέρνηση του Ζελένσκι επιβεβαίωσε επίσης στο Newsweek ότι πράγματι ελήφθη μια τέτοια προειδοποίηση, αλλά σημείωσε ότι αυτή είναι η τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα που το Κίεβο καλείται να προετοιμαστεί για επικείμενη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική εισβολή.

Μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων

Πολλοί επίσημοι ιστότοποι κυβερνητικών υπηρεσιών και τραπεζών μπήκαν νωρίτερα στο στόχαστρο νέας κυβερνοεπίθεσης, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτούς, ανακοίνωσε ένας υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μιχαΐλο Φιοντόροφ ανέφερε ότι η επίθεση αυτή ξεκίνησε αργά το απόγευμα με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η λειτουργία των ιστοσελίδων πολλών τραπεζών και υπουργείων της Ουκρανίας.

Οι ιστότοποι του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργικού συμβουλίου ήταν μη προσβάσιμοι. Ο Φιοντόροφ διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι ιστότοποι κατάφεραν «να ανακατευθύνουν τα αιτήματα πρόσβασης σε άλλον πάροχο ώστε να ελαχιστοποιήσουν τη ζημία».

Η προέλευση αυτής της επίθεσης άρνησης παροχής υπηρεσίας (DDos) δεν έχει διευκρινιστεί.

Τον Ιανουάριο ουκρανικοί κυβερνητικοί ιστότοποι μπήκαν στο στόχαστρο μιας επίθεσης ευρείας κλίμακας. Τότε, οι αρχές ανέφεραν ότι διαθέτουν αποδείξεις για την εμπλοκή της Ρωσίας, κάτι που η Μόσχα διέψευσε.

Μια κυβερνοεπίθεση σε υποδομές στρατηγικής σημασίας για την Ουκρανία είναι ένα από τα σενάρια που έχουν αναφερθεί ότι θα αποτελούσε προάγγελο μιας «κλασικής» στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από NEWSWEEK, CNN

Δύο στρατιωτικά κομβόι με εννέα τανκς και εξοπλισμό εθεάθησαν να κινούνται από τα ρωσικά σύνορα προς Ντόνετσκ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: