Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης Αναστασιάδη για την ενεργειακή επάρκεια της Κύπρου

File Photo: Μεταξύ άλλων δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να αλλάζουν πάροχο αζημίως, δίχως να χρειάζεται να καταβάλλουν αποζημίωση (penalty) λόγω πρόωρης αποχώρησης.Photo via amna_news




Πυρ ομαδόν κατά της Κυβέρνησης εξαπολύουν κόμματα της αντιπολίτευσης και ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδάκης, σχετικά με το θέμα της ενεργειακής επάρκειας της χώρας.

Αναφέρονται ακόμη στην αναγκαία  προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

 Υπενθυμίζεται ότι,  η αδυναμία της Κύπρου να στραφεί στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την επάρκεια της χώρας.

  • Ο κίνδυνος είναι πλέον πραγματικός, αφού η ΑΗΚ έχει υποχρέωση να αποσύρει τους έξι ατμοστροβίλους του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Δεκέλειας, που παράγουν περίπου το 25% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας των σταθμών.

Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ αναφέρει: «Υπενθυμίζεται ότι, όπως αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα του «Φ», η αδυναμία της Κύπρου να στραφεί στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την επάρκεια της χώρας. Ο κίνδυνος είναι πλέον πραγματικός, αφού η ΑΗΚ έχει υποχρέωση να αποσύρει τους έξι ατμοστροβίλους του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Δεκέλειας, που παράγουν περίπου το 25% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας των σταθμών.

Τα προβλήματα επάρκειας, που θα προκύψουν από το  ενδεχόμενο κλείσιμο του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της ΑΗΚ στην Δεκέλεια ήταν αναμενόμενα από τη στιγμή που η Κυβέρνηση έχει αποτύχει να εισάξει το Φ.Α. έγκαιρα. Η καθυστέρηση ούτως η άλλως επιφέρει τεράστιο κόστος στους καταναλωτές.

Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών του τόπου αλλά και η έλλειψη ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού βαραίνει τις πλάτες της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, αλλά δυστυχώς το τίμημα θα το πληρώσει ακόμη μια φορά η ίδια η κοινωνία.

Το ΑΚΕΛ έχει συζητήσει τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας που θα προκύψουν στο τόπο μας και έχει καταθέσει  στον ΠτΔ και στην αρμόδια Υπουργό συγκεκριμένες εισηγήσεις και προτάσεις. Οι εισηγήσεις αφορούν στην αξιοποίηση εσόδων από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου , για μειοδοτικούς διαγωνισμούς ΑΠΕ, για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης από την ίδια την ΑΗΚ.  Εισηγήσεις που εάν εισακουστούν θα  επιφέρουν θετικά αποτελέσματα προς όφελος της κοινωνίας».

Την ίδια ώρα η ΕΔΕΚ επισημαίνει ότι «το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» σχετικά με τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της ΑΗΚ, αναδεικνύει την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Την ίδια στιγμή αποτελεί μία ισχυρή υπόμνηση πως η περιβαλλοντική πολιτική, η οικολογία και ο σωστός προγραμματισμός πρέπει να είναι σταθεροί πυλώνες σε κάθε έργο που υλοποιείται».

Με τη σειρά του ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδάκης, καταγγέλλει ότι «Από την αρχή του 2022 η Κύπρος είχε υποχρέωση, στη βάση δέσμευσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να αποσύρει τους σταθμούς, από τη στιγμή που οι μονάδες υπερέβησαν τα όρια λειτουργίας τους των 18.000 ωρών που δόθηκαν κατά παρέκκλιση από το 2010.

Σχεδόν σε όλες τις εκθέσεις που αφορούσαν το περιβάλλον, εθνικές και ευρωπαϊκές, γινόταν αναφορά στην παρέκκλιση για τις ατμοσφαιρικές εκπομπές, με την επισήμανση ότι η Κύπρος σκοπεύει να στραφεί στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η μετάβαση δεν ήρθε ποτέ και πλέον αναμένεται η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  που θα καθιστά και επίσημα ακατάλληλο τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Δεκέλειας, για λόγους προστασίας της υγείας από τους ρύπους.

«Υπενθυμίζουμε ότι επί διακυβέρνησης Τάσου Παπαδόπουλου κατατέθηκε πρόταση για λειτουργία των ηλεκτροπαραγωγών σταθμών με φυσικό αέριο από το 2010. Δυστυχώς λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων, κομματικών αγκυλώσεων και συμφερόντων, αυτή η πρόταση απορρίφθηκε με αποτέλεσμα να πληρώσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα στην ΕΕ, να μολύνουμε αλόγιστα το περιβάλλον και την ίδια στιγμή να επιβαρύνεται δυσβάσταχτα η κυπριακή οικονομία και η τσέπη του καταναλωτή όπως διαφαίνεται στους σημερινούς λογαριασμούς στο ρεύμα. Ο λογαριασμός επιβάρυνσης για την κυπριακή οικονομία ήταν κάποια δισεκατομμύρια ευρώ. Κάποιοι οφείλουν να λογοδοτήσουν για τις τότε  ενέργειες τους και να σταματήσουν να κρύβονται », δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης.

Η αδυναμία της Κύπρου να αξιοποιήσει τις ΑΠΕ  για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την επάρκεια της χώρας. Ο κίνδυνος είναι πλέον πραγματικός, αφού η ΑΗΚ έχει υποχρέωση να αποσύρει τους έξι ατμοστροβίλους του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Δεκέλειας, που παράγουν περίπου το 25% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας των σταθμών. Να σημειωθεί επίσης ότι οι μονάδες στη Δεκέλεια χρησιμοποιούν βαρύ μαζούτ μέγιστης περιεκτικότητας σε θείο 1%».

Πηγή: “Φιλελεύθερος”

Στα βαθιά οι διεργασίες για προεδρικές στην Κύπρο: Συνάντηση άνευ όρων για Στέφανο και Νικόλα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: