Παίζεται περίεργο παιγνίδι με τα ΜΟΕ: Ένδειξη θετικού βήματος, λέει ο Αναστασιάδης… Και οι κυρώσεις;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχεται τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκηπα Faisal bin Farhan al Saud. Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος. ΓΤΠ, Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Οι κυρώσεις παραμένουν, αλλά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) είναι ένδειξη θετικού βήματος, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε ερώτηση, μετά το πέρας της λειτουργίας για τη γιορτή του Αγίου Μάρωνα, αν αλλάζουμε την πολιτική από τις κυρώσεις που επιδιώκαμε σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είπε ότι «οι κυρώσεις παραμένουν στην τεχνική επιτροπή, η οποία θα τις επεξεργαστεί περαιτέρω”. Ανάφερε τα εξής:

“Αλλά ταυτόχρονα και σαν ένδειξη ενός θετικού βήματος στην προσπάθεια που καταβάλλουμε ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο και θετικό εκείνο κλίμα, είναι η εφαρμογή από τη μια των ΜΟΕ, που προτείνουμε, αλλά βεβαίως και από την άλλη να παύσει η Τουρκία να ενεργεί κατά τον παράνομο τρόπο που ενεργεί είτε όσον αφορά την παραβίαση του στάτους της Αμμοχώστου, της ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και των προσφάτων γεγονότων, που καταδεικνύουν, δυστυχώς, μια εμμονή στην αδιαλλαξία, αλλά και στη δημιουργία νέων τετελεσμένων», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει ότι ο κ. Τατάρ απορρίπτει εκ προοιμίου την πρόταση του Προέδρου για το θέμα ειδικότερα της Αμμοχώστου και ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις για το πώς μπορεί η Κυβέρνηση να προωθήσει το θέμα, ο Πρόεδρος είπε ότι έχουμε ήδη γνωστοποιήσει προς τον ΓΓ των ΗΕ την πρόθεση και τις προτάσεις μας.

Είπε ότι οι προτάσεις διαβιβάστηκαν και στην αμερικανική Κυβέρνηση από τον Υπουργό Εξωτερικών, ο ίδιος έχει διαβιβάσει την πρόταση προς τον Σαρλ Μισιέλ, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την ίδια ώρα και ο Υπουργός Εξωτερικών τη διαβίβασε προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Πρόεδρος είπε ακόμη ότι έχει ενημερώσει και τον Τζον Κέρι υπό την ιδιότητα του ως απεσταλμένου του Προέδρου των ΗΠΑ και πρώην Υπουργού Εξωτερικών και την ερχόμενη βδομάδα θα έχει συνάντηση και με τον Γάλλο Πρόεδρο γιατί δυστυχώς, λόγω του βεβαρημένου προγράμματος, δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί προχθές η συνάντηση.

Θα επιδιώξει, είπε, και συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο.

Ερωτηθείς αν στάληκε νέα επιστολή προς τον ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «διαβιβάστηκε μέσω των ΗΕ η πρόταση, η οποία, υπενθυμίζω, υπεβλήθη και την 31η Δεκεμβρίου 2020».

Αναστασιάδης: «Θέλω να δω ότι το όραμα μου για λύση του Κυπριακού, μπορεί ακόμα να πραγματωθεί»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: