Περίεργα παιχνίδια του Ούγγρου Όρμπαν: Γιατί δεν πήγε στη συνάντηση των Ευρωπαίων για την Ουκρανία

File Photo: Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν EPA/YURI KOCHETKOV




Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απουσίαζε από τη συζήτηση μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για τη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς προτίμησε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου αμέσως μετά από συνάντηση που είχε ο τελευταίος με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι ηγέτες της ΕΕ συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για να συζητήσουν ανεπίσημα τις εντάσεις στα σύνορα της Ουκρανίας πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ με τις αφρικανικές χώρες.

Τα αρχικά σχέδια του Όρμπαν ήταν να παραβρεθεί στην σύνοδο ΕΕ-Αφρικής, ωστόσο τελικά αποφάσισε να συναντήσει τον ακροδεξιό ηγέτη της Βραζιλίας στη Βουδαπέστη, όπου μετέβη μια μέρα μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν στη Μόσχα, αναφέρει η Telex, συνεργάτης της EURACTIV στην Ουγγαρία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε ήδη μια προκαταρκτική τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για την ουκρανική κρίση κατά την οποία εξέτασαν και αξιολόγησαν την κατάσταση, ανέφερε το γραφείο του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Ο Όρμπαν προκάλεσε αμφιβολίες για μια κοινή στάση της ΕΕ έναντι της Ρωσίας στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν εν μέσω της έντασης μεταξύ της Δύσης και της Μόσχας και μετά από σχεδόν πέντε ώρες συνομιλιών στο Κρεμλίνο, κατήγγειλε την αναποτελεσματικότητα των πιθανών κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας και χαιρέτισε τις επιτυχημένες σχέσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την ίδια στιγμή, βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν στα τέλη Ιανουαρίου ότι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου είχαν ζητήσει από τους ομολόγους τους στην κυβέρνηση του Μπολσονάρου να ακυρώσουν ή να καθυστερήσουν το ταξίδι στη Ρωσία.

Την Πέμπτη, η Βραζιλία και η Ουγγαρία υπέγραψαν συμφωνίες στρατιωτικής, ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς και συνεργασίας για τη διαχείριση υδάτων και την αποχέτευση.

Ο Όρμπαν βλέπει «ιδεολογικές ομοιότητες»

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Όρμπαν τόνισε τις ιδεολογικές ομοιότητες μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Πρώτον, ανέφερε ότι οι δύο κυβερνήσεις συμμερίζονται παρόμοιες απόψεις για τη μετανάστευση.

Ένα άλλο «μεγάλο πολιτιστικό ζήτημα» στο οποίο συμφωνούν με τον Μπολσονάρου είναι η ανάγκη να βοηθηθούν οι διωκόμενοι Χριστιανοί και το τρίτο είναι η υπεράσπιση του συντηρητικού οικογενειακού μοντέλου, είπε ο Όρμπαν.

Στη δική του δήλωση, ο Μπολσονάρου χαρακτήρισε την Ουγγαρία ως τον «μικρό μεγάλο αδελφό» της Βραζιλίας, καθώς κατά την άποψή του η Ουγγαρία, η οποία είναι μικρότερη τόσο σε έκταση όσο και σε πληθυσμό, μοιράζεται τις ίδιες θεμελιώδεις αξίες.

Ένα μεγάλο βήμα στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Μπραζίλια και της Βουδαπέστης έγινε τον Νοέμβριο του 2020, όταν οι ουγγρικές αμυντικές δυνάμεις παρήγγειλαν δύο αεροσκάφη KC-390 Millennium από τη βραζιλιάνικη Embraer έναντι περίπου 46,7 εκατ. ευρώ το καθένα, τα οποία θα παραδοθούν έως το 2023-24.

Και μόλις ένα μήνα μετά την επίσκεψη του Βραζιλιάνου προέδρου, ο γιος του Εντουάρντο Μπολσονάρου θα φτάσει επίσης στη Βουδαπέστη.

Ο Εντουάρντο, υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της οικογένειας Μπολσονάρου, θα είναι ένας από τους βασικούς ομιλητές στο Συνέδριο Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης (CPAC) του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη.

Mε πληροφορίες από EURACTIV.gr, Vlagyiszlav Makszimov 

Φόβοι στις Βρυξέλλες για κύμα προσφύγων από την Ουκρανία αν κλιμακωθεί η κρίση

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: