Ουκρανικός «πυρετός»: Συνάντησεις Σολτς με τους ηγέτες των κρατών της Βαλτικής και κοινές ασκήσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας

File photo: Ουκρανοί έφεδροι εκπαιδεύονται στη χρήση όπλων κοντά στο Κίεβο. EPA, SERGEY DOLZHENKO




Αμείωτη παραμένει η ένταση στην Ουκρανική κρίση με τις δύο πλευρές να συντονίζουν τις ενέργειές τους στέλνοντας μηνύματα στο διπλωματικό και το στρατιωτικό πεδίο.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντάται σήμερα στο Βερολίνο με τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής, πρώην σοβιετικών δημοκρατιών που έχουν γίνει μέλη του ΝΑΤΟ, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.

Παράλληλα η Ρωσία ξεκίνησε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με την Λευκορωσία κοντά στα Ουκρανικά σύνορα.

Σολτς: Στόχος η ασφάλεια της Ευρώπης

“Στόχος είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια της Ευρώπης και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε”, δήλωσε χθες Τετάρτη ο Σολτς διαβεβαιώνοντας ότι πιστεύει στις “προόδους” που έχουν σημειωθεί χάρη στις εντατικές διπλωματικές συναντήσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Αφού συναντήθηκε χθες με τη Δανή πρωθυπουργό Μέτε Φρέντερικσεν, ο διάδοχος της Άγγελα Μέρκελ θα προσπαθήσει να μοιραστεί την αισιοδοξία του με τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία, χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Ανατολικό άκρο του ΝΑΤΟ

Η συνάντηση αυτή είναι ακόμη πιο σημαντική καθώς η δέσμευση του ΝΑΤΟ προς την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής –το ανατολικό και στρατηγικά ευαίσθητο άκρο της Συμμαχίας– αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας με τη Ρωσία, η οποία ζητεί το ΝΑΤΟ να αναθεωρήσει την ανάπτυξή του στην περιοχή.

Ο Σολτς είχε δηλώσει την Κυριακή ότι η Γερμανία, η οποία ηγείται μιας επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, όπου έχουν αναπτυχθεί 500 Γερμανοί στρατιώτες, είναι έτοιμη να στείλει επιπλέον στρατεύματα στις χώρες της Βαλτικής.

Μετά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα, που είχε στόχο να καθησυχάσει τους Αμερικανούς, και μετά μια συνάντηση την Τρίτη στο Βερολίνο με τη Γαλλία και την Πολωνία, ο Σολτς συνεχίζει και σήμερα τις επαφές, την ώρα που η χώρα του βρίσκεται σε μια ευαίσθητη θέση μεταξύ των προσδοκιών των δυτικών της συμμάχων και της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η συνάντησή του με τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής πραγματοποιείται πριν την ομιλία του καγκελαρίου στη Μπούντεσταγκ και λιγότερο από μία εβδομάδα πριν την επίσκεψή του στη Ρωσία, όπου ο Σολτς θα συναντηθεί στις 15 Φεβρουαρίου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι επιφυλάξεις του Βερολίνου να επιτρέψει στην Εσθονία να προσφέρει γερμανικά όπλα στην Ουκρανία προκάλεσαν αναταράξεις τις τελευταίες εβδομάδες και ο Σολτς προσπαθεί πλέον να αλλάξει την εικόνα του και να εμφανιστεί ως ένας πολιτικός που αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα την κρίση.

Την ίδια ώρα ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, εξακολουθεί να ρίχνει τη σκιά του στην κρίση.

Ο Γερμανός καγκελάριος διαβεβαίωσε μια ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών ότι ο αγωγός “δεν θα προχωρήσει”, αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανό βουλευτή.

Επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία

Από την άλλη πλευρά ο ρωσικός και ο λευκορωσικός στρατός ξεκίνησαν σήμερα κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία που θα διαρκέσουν δέκα ημέρες, ανακοίνωσε η Μόσχα.

“Οι ασκήσεις διεξάγονται με στόχο να προετοιμαστούμε να σταματήσουμε και να απωθήσουμε μια εξωτερική επίθεση στο πλαίσιο μιας αμυντικής επιχείρησης”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τα γυμνάσια διεξάγονται σε πέντε πεδία ασκήσεων, τέσσερις αεροπορικές βάσεις και “διάφορες τοποθεσίες” στη Λευκορωσία, κυρίως στην περιοχή της Μπρεστ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Μινσκ και της Μόσχας δεν έχουν διευκρινίσει τον αριθμό των στρατιωτών και του εξοπλισμού που μετέχουν στις ασκήσεις αυτές, αλλά σύμφωνα με τους δυτικούς 30.000 Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία σε αυτό το πλαίσιο.

Τα γυμνάσια αυτά θεωρούνται από το Κίεβο και τη Δύση ως μέσο πίεσης της Μόσχας, η οποία έχει συγκεντρώσει από τον Νοέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία.

Η Ρωσία κατηγορείται ότι είναι έτοιμη να διεξάγει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά του Κιέβου, κάτι το οποίο απορρίπτει το Κρεμλίνο, το οποίο δηλώνει αντιθέτως ότι θέλει να εγγυηθεί την ασφάλειά του απέναντι στη συμπεριφορά που κρίνει εχθρική του Κιέβου και του ΝΑΤΟ.

Οι εντάσεις αυτές οδήγησαν σε μια σειρά από διπλωματικές επαφές ανάμεσα στη Μόσχα και τις δυτικές πρωτεύουσες σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετέβη τη Δευτέρα στη Μόσχα και την Τρίτη στο Κίεβο.

Σήμερα η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας αναμένεται να έχει και αυτή συνομιλίες στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ.

Aσκήσεις και από την Ουκρανία

Ως απάντηση στις ρωσικές ενέργειες η Ουκρανία ξεκινά στρατιωτικές ασκήσεις . Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Ολεκσίι Ρέζνικοφ  οι στρατιωτικές ασκήσεις της χώρας του θα διεξαχθούν από σήμερα 10 Φεβρουαρίου ως τις 20 του μήνα και ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν γυμνάσια με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar και αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και NLAW που παρείχαν ξένοι εταίροι.

Η Ουκρανία δεν έχει διευκρινίσει τον αριθμό του στρατιωτικού προσωπικού και των όπλων που μετέχουν στις ασκήσεις της.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι οι ρωσικές ασκήσεις στη Λευκορωσία συνιστούν ενέργεια “κλιμάκωσης”.

 

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βερολίνο, Γερμανία / Μόσχα, Ρωσία / Κίεβο, Ουκρανία

Τον Μπάιντεν ενημέρωσε ο Μακρόν, για τις συναντήσεις του με Πούτιν και Ζελένσκι

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: