Έξι ομογενείς νεκροί στην Ουκρανία: Διάβημα στον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα [βίντεο]

Foto File Θύματα των συγκρούσεων ομογενείς σε χωριό στην Ουκρανία EPA/MIKHAIL PALINCHAK




Έξι ομογενείς έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον έξι έχουν τραυματιστεί από ρωσικά πυρά στην ανατολική Ουκρανία, ανάμεσά τους κι ένα παιδί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι απώλειες σημειώθηκαν στα χωριά Σαρτανά και Μπουχάς, όπου είχαν σημειωθεί  σφοδρότατες πολεμικές επιχειρήσεις και βομβαρδισμός αμάχων από Ρωσικό αεροσκάφος.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 6μμ ώρα Ελλάδας επιβεβαιώθηκε από ότι τέσσερις Ελληνες ομογενείς έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο χωριό Μπουχάς κοντά στη Μαριούπολη.

Aργά το βράδυ του Σαββάτου το ΥΠΕΞ εξέδωσε νέα ανακοίνωση, την τρίτη κατά σειρά, για τους θανάτους των ομογενών στην Ουκρανία. Η νέα ανακοίνωση αναφέρει:

Οι από αέρος επιθέσεις κατά αμάχων, που συνεχίζονται στο χωριό Σαρτανά και οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο επιπλέον τεσσάρων ομογενών, αποτελούν απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες.

Τις καταδικάζουμε απερίφραστα.

Καλούμε την Ρωσική Ομοσπονδία να διακόψει αμέσως τις εναέριες επιθέσεις και κάθε ενέργεια εναντίον αμάχων πολιτών.”

Νωρίτερα, το ΥΠΕΞ είχε ανακοινώσει επισήμως ότι 2 Ελληνες ομογενείς σκοτώθηκαν και 6, ανάμεσά τους και ένα παιδί τραυματίστηκαν, από βομβαρδισμό ρωσικού αεροσκάφους κατά αμάχων. Στη συνέχεια, όταν έγινε γνωστό ότι ακόμη 4 ομογενείς σκοτώθηκαν από ρωσικά πυρά εκδόθηκε νέα ανακοίνωση με την οποία εκφράζεται η  “Βαθύτατη θλίψη για τον αδόκητο θάνατο τεσσάρων ομογενών στο χωριό Μπουγάς, το οποίο βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα βορείως της Μαριούπολης”.

Επίσης, εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους τους και καταδικάζει απερίφραστα τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον αμάχων.

Νωρίτερα, όταν είχε γίνει γνωστός ο θάνατος δυο ομογενών και ο τραυματισμός άλλων έξι το ΥΠΕΞ είχε προβεί σε διάβημα στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα.

Εντονο διάβημα διαμαρτυρίας  στο Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: 

“Η Ελλάδα εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά νωρίτερα σήμερα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει μετ’επιτάσεως στον Ρώσο ομόλογό του, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, το ζήτημα της ανάγκης προστασίας της Ελληνικής ομογένειας.”

Σε ανάρτησή του στο  Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εκφράζει την οδύνη του για το θάνατο και τον τραυματισμό των ομογενών, στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά της Ουκρανίας όπως και “τον αποτροπιασμό μας για το βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος.”

 

 

Προετοιμασία της Ελλάδας για πιθανές προσφυγικές ροές από την Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: