Προσπαθεί να μας τρελάνει ο Πούτιν: Θέλει την κατάργηση όλων των συμφωνιών και αφοπλισμό της Ουκρανίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μιλά στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. 22 Φεβρουαρίου 2022. . EPA, ALEXEI NIKOLSKY, KREMLIN / SPUTNIK, POOL




Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέστησε την προσοχή στο ότι δεν ανακοίνωσε ότι θα στείλει άμεσα στρατεύματα στο Ντονμπάς.

«Δεν είπα ότι ο στρατός θα πάει τώρα όπου να ’ναι» δήλωσε στους δημοσιογράφους, απαντώντας στο ερώτημα μέχρι πού μπορούν να φθάσουν οι Ρώσοι στρατιωτικοί στο Ντονμπάς. Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως «είναι εντελώς αδύνατον γενικά να προβλεφθεί κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο πιθανών ενεργειών στο Ντονμπάς, αυτό εξαρτάται από τη συγκεκριμένη κατάσταση που διαμορφώνεται επί τόπου, επί του πεδίου, όπως λέγεται».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έγιναν εκ μέρους της Ουκρανίας ότι θα έπρεπε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι τις άκουσε και δήλωσε ότι η εμφάνιση πυρηνικών όπλων τακτικού χαρακτήρα στην Ουκρανία σημαίνει στρατηγική απειλή για την Ρωσία. Κατά την άποψη του, η Ουκρανία έχει επαρκείς δυνατότητες στον πυρηνικό τομέα και τις προϋποθέσεις για να λύσει το πρόβλημα αυτό γρήγορα σε σχέση με άλλες χώρες που αρχίζουν από το μηδέν, αλλά δεν έχει σύστημα εμπλουτισμού ουρανίου, λέγοντας ωστόσο ότι αυτό είναι «τεχνικό πρόβλημα», αλλά δεν είναι άλυτο πρόβλημα για την Ουκρανία.

Νωρίτερα ο Πούτιν είχε ζητήσει αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ δεν υφίστανται πια. Σημείωσε ότι η Ρωσία όλο αυτό το διάστημα ενδιαφερόταν για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, επειδή αυτό το έγγραφο ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού. Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, το δεύτερο νομοθετικό όργανο της Ρωσίας, έχει δώσει άδεια στον Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά από αίτημά του, για χρήση του ρωσικού στρατού στο εξωτερικό εάν χρειαστεί.

Για τις συμφωνίες του Μινσκ, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «οι αρχές της Ουκρανίας δήλωναν δημόσια ότι δεν θα εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μίνσκ και η Ρωσία δεν μπορούσε να ανεχθεί περαιτέρω την γενοκτονία του λαού του Ντονμπάς. Το Κίεβο μηδένισε όλες τις προσπάθειες για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, τις «σκότωσε» η ουκρανική ηγεσία πολύ πιο πριν από την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ».

Υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν μπόρεσε να υποχρεώσει το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες Μινσκ-2 , και ως εκ τούτου δεν υπήρχε άλλη διέξοδος εκτός από την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα έχει αναγνωρίσει τις Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ με σύνορα όπως αυτά οριοθετούνται στα Συντάγματά τους, στα σύνορα που είχαν ως περιοχές της Ουκρανίας.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έγιναν εκ μέρους της Ουκρανίας ότι θα έπρεπε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι τις άκουσε και δήλωσε ότι η εμφάνιση πυρηνικών όπλων τακτικού χαρακτήρα στην Ουκρανία σημαίνει στρατηγική απειλή για την Ρωσία. Κατά την άποψη του Ρώσου προέδρου, η Ουκρανία έχει επαρκείς δυνατότητες στον πυρηνικό τομέα και τις προϋποθέσεις για να λύσει το πρόβλημα αυτό γρήγορα σε σχέση με άλλες χώρες που αρχίζουν από το μηδέν, αλλά δεν έχει σύστημα εμπλουτισμού ουρανίου, λέγοντας ωστόσο ότι αυτό είναι «τεχνικό πρόβλημα», αλλά δεν είναι άλυτο πρόβλημα για την Ουκρανία.

Κυρώσεις – ανάχωμα στις ερπύστριες του Πούτιν που αρνείται ότι θέλει να γίνει Τσάρος: Η Δύση ξεδοντιάζει τους ολιγάρχες

Η Μόσχα απομακρύνει τους διπλωμάτες της από την Ουκρανία και στέλνει αυτοκινητοπομπή στα σύνορα

Ωστόσο, τη ίδια ώρα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα απομακρύνει το διπλωματικό προσωπικό της από την Ουκρανία.
«Υπό τις παρούσες συνθήκες, η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να μεριμνήσουμε για τους ρώσους διπλωμάτες και τους υπαλλήλους της πρεσβείας και των προξενείων μας. Προκειμένου να προστατεύσει τη ζωή και την ασφάλειά τους, η ρωσική ηγεσία αποφάσισε να απομακρύνει το προσωπικό των διπλωματικών αποστολών της στην Ουκρανία, κάτι που θα γίνει πολύ σύντομα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ρώσοι διπλωμάτες στην Ουκρανία έγιναν αποδέκτες προσωπικών «απειλών» και τα αυτοκίνητα ορισμένων πυρπολήθηκαν. «Παρά τις υποχρεώσεις τους, βάσει της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές και προξενικές σχέσεις, οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν ασχοληθεί με αυτά τα γεγονότα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Σημειώνεται, ότι ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο πρακτορείο Reuters, πως μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περισσότερα από 100 φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες θεάθηκε να κατευθύνεται προς τα ουκρανικά σύνορα, στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία έχει κατασκευάσει αυτή την κρίση

Η Ρωσία έχει κατασκευάσει αυτή την κρίση και είναι υπεύθυνη για την τρέχουσα κλιμάκωση ανέφερε σε δήλωσή της πριν από λίγο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τόνισε ότι «τα κράτη μέλη της ΕΕ προχώρησαν σε πολιτική συμφωνία για ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το καλωσορίζω. Η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις ουκρανικές περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ είναι παράνομη και εντελώς απαράδεκτη.

Το ίδιο ισχύει και για την απόφαση αποστολής στρατευμάτων σε αυτές τις περιοχές. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Αυτή η απόφαση παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ρωσία δεν σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις και παραβιάζει τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία έχει κατασκευάσει αυτή την κρίση και είναι υπεύθυνη για την τρέχουσα κλιμάκωση. Τώρα θα οριστικοποιήσουμε γρήγορα το πακέτο κυρώσεων. Και θα συντονιστούμε στενά με τους εταίρους μας, όπως κάναμε μέχρι τώρα».

Προσέθεσε ότι τα μέτρα «είναι μια ξεκάθαρη απάντηση σε αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Κρεμλίνο. Οι κυρώσεις στοχεύουν άμεσα άτομα και εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτές τις ενέργειες. Στοχεύουν τράπεζες που χρηματοδοτούν τον ρωσικό στρατιωτικό μηχανισμό και συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας. Επίσης, απαγορεύουμε το εμπόριο μεταξύ των δύο αποσχισθεισών περιοχών και της ΕΕ – όπως κάναμε μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Και τέλος, περιορίζουμε την ικανότητα της ρωσικής κυβέρνησης να αντλεί κεφάλαια από τις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ. Θα καταστήσουμε όσο το δυνατόν πιο δύσκολο για το Κρεμλίνο να ακολουθήσει την επιθετική του πολιτική».

Όσον αφορά στον Nord Stream 2, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση έχει απόλυτο δίκιο. Ο Nord Stream 2 πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού για ολόκληρη την Ευρώπη. Διότι αυτή η κρίση δείχνει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται υπερβολικά από το ρωσικό αέριο. Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τους προμηθευτές μας και να επενδύσουμε μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτή είναι μια στρατηγική επένδυση στην ενεργειακή μας ανεξαρτησία. Η δράση μας σήμερα είναι μια απάντηση στην επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας. Εάν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει αυτήν την κρίση που έχει δημιουργήσει, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση ως απάντηση. Η ΕΕ είναι ενωμένη και ενεργεί γρήγορα».

Με πληροφορίες TASS-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας ζητεί ο Πούτιν: «Οι συμφωνίες του Μινσκ δεν ισχύουν πια»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: