Ο κ. Κασουλίδης ανακλήθηκε από την εφεδρεία για να συνεργαστεί με τον κ. Αβέρωφ: Για τη λύση που θα …”σώσει την Κύπρο”!

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Φωτογραφία via Cyprus MFA, @CyprusMFA




Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Η πρόωρη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας των προεδρικών εκλογών αντικρίζεται από τους ενεργούς πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κ.Δ.) μόνο ως αποτέλεσμα της βιασύνης του Αβέρωφ Νεοφύτου να προλάβει τις κομματικές διεργασίες και να επιβάλει τη δική του υποψηφιότητα ως τη μόνη και δυναμική υποψηφιότητα του κόμματος που ελέγχει απόλυτα.

Αλλά οι πρώιμες προεκλογικές διεργασίες είχαν και κάποιες άλλες παρενέργειες. Επανήλθε αποφασιστικός και ανυπάκουος ο άνθρωπος που επανέφερε τον όρο της μικρασιατικής καταστροφής, ως απειλή για απειθαρχία στις αποφάσεις για επιβολή φιλοτουρκικής λύσης.

  • Η επάνοδος του Κασουλίδη στο υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι μια πράξη ρουτίνας, για να ενεργήσει ως υπηρεσιακός ΥΠΕΞ μέχρι τις εκλογές. Ο ΠτΔ μπορούσε να κάμει πολλές άλλες επιλογές.
  • Όμως επανέφερε σε πόστο άσκησης πολιτικής ένα από τα άτομα, που διαφώνησαν μαζί του για τη θέση του στο Γκραν Μοντανά.

Ανήκει στην ομάδα εκείνων που υπέγραψαν τη δήλωση πολιτικής, που απαιτούσαν από τον ΠτΔ να κάμει υποχωρήσεις και να δείξει αποφασιστικότητα για την αποδοχή μιας λύσης τουρκικών προδιαγραφών, που γίνεται αποδεκτή από μια μικρή ομάδα Κυπρίων.

Ο άνθρωπος αυτός θα ασκεί την εξωτερική πολιτική της Κ.Δ. Ήδη ήρθε σε αντίθεση με τον ΠτΔ και με δήλωσή του για τον EastMed, άδειασε τον ΠτΔ και την πολιτική του. Κι αυτός ο άνθρωπος θα χειρίζεται το θέμα των ΜΟΕ.

Φαίνεται ότι ο ΠτΔ είναι υπό εκβιασμό ή για να το πω διαφορετικά λειτουργεί υπό πειθαναγκασμό. Διαφορετικά δεν θα επανέφερε τον Κασουλίδη που ενυπογράφως ζητούσε τολμηρά βήματα για τη λύση και τώρα θα ασκεί αυτή την πολιτική του.

Με τις πρώτες δηλώσεις του ο κ. Κασουλίδης έδειξε, ότι στόχος του ήταν η υποστήριξη της υποψηφιότητας Αβέρωφ, έναντι της πιθανής υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη. Με άκομψο τρόπο προσπάθησε να αποδομήσει τον Χριστοδουλίδη, ως μη έχοντα άποψη για τα σοβαρά θέματα της Κ.Δ.

Φυσικά η συνεργασία και η σύμπλευση Κασουλίδη – Αβέρωφ είναι πολύ εμφανής. Και είναι μεγάλο λάθος να επαναπαυθούμε ότι αυτή η συνεργασία εξαντλείται στις προεκλογικές προσπάθειές για επιτυχία του Αβέρωφ. Είναι και αυτό φυσικά. Γιατί εκείνοι που κινούν τα νήματα εξυπηρετούνται με την αναρρίχηση του κ. Αβέρωφ στο αξίωμα του ΠτΔ.

Οι θέσεις του είναι γνωστές. Και οι υποχωρήσεις του στο εθνικό θέμα ολοφάνερες. Θυμάστε, ότι βγαίνοντας από την πρεσβεία, ύστερα από συνάντησή του με τον πρέσβη, δήλωσε ότι πρέπει να αποδεχτούμε και να αναγνωρίσουμε την ισότητα. Όχι απλώς την πολιτική ισότητα, που αναγράφεται στο ψήφισμα του ΟΗΕ. Αυτήν την έχουμε αποδεχτεί από χρόνια. Εννοούσε κάποια άλλη ισότητα, την κυριαρχική, επίκαιρη για την περίοδο που έκαμε τη δήλωση και την οποία απαιτούσαν τότε οι Τούρκοι.

Οι άσπονδοι φίλοι μας έχουν αντιληφθεί ότι η κατάργηση της Κ.Δ. είναι προαπαιτούμενο για την επιβολή της λύσης που επιδιώκουν. Έχουν επίσης αντιληφθεί, ότι ακόμα και ο Αναστασιάδης δεν έχει το θάρρος να υπογράψει την κατάργηση της Κ.Δ.

  • Για τούτο από χρόνια μεθοδεύουν την παράκαμψη της Κ.Δ. και του δημοψηφίσματος για επικύρωση της λύσης. Θυμάστε τη επιδίωξη του Γ.Γ. για υπογραφή μιας στρατηγικής συμφωνίας, ως ενδιάμεση μορφή λύσης, που θα παράκαμπτε και την Κ.Δ. και το δημοψήφισμα. Ευτυχώς απέτυχαν.

Τώρα σκαρφίστηκαν μια νέα μέθοδο. Υπόβαλαν στον ΠτΔ να ζητήσει την εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά με επικίνδυνο πολιτικό περιεχόμενο. Έφεραν στο προσκήνιο το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Κι έβαλαν στο πακέτο την Αμμόχωστο για να περάσει πιο εύκολα η αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου, η αναγνώριση δηλαδή νόμιμης κυριαρχίας του παράνομου καθεστώτος. Και την πολιτική των Μ.Ο.Ε. θα χειρίζεται φυσικά ο κ. Κασουλίδης με τις γνωστές θέσεις.

Με τα ΜΟΕ προσπαθούν να υποβιβάσουν την Κ.Δ. και να αναγνωριστεί κυριαρχική ισότητα στο ψευδοκράτος. Και αυτή την πολιτική θα προσπαθήσει να επιβάλει το δίδυμο Κασουλίδη – Αβέρωφ. Και εμείς θα παρακολουθούμε αδιάφοροι την προεκλογική, δήθεν, προσπάθεια του Αβέρωφ για μας σώσει ως πρόεδρος της Κ.Δ. Άν τα σχέδια τους πετύχουν, ως το 2023 δεν θα υπάρχει Κ.Δ.

Στόχος των διεργασιών που επικαλύπτονται από τα προεκλογικά τερτίπια του Αβέρωφ δεν είναι οι προεδρικές εκλογές του 2023. Στόχος είναι η επιβολή συνολικής λύσης, πριν τις εκλογές. Λύσης που θα περιλαμβάνει διαμερισμό του φυσικού αερίου, συμφωνία για κατασκευή αγωγού, νομιμοποίηση της διχοτόμησης και της κατοχής με αντάλλαγμα το πάγωμα των ενεργειών στο περίκλειστο τμήμα της Αμμοχώστου. Τα ΜΟΕ θα προωθήσουν μια ενδιάμεση συμφωνία, που «θα σώσει» την Αμμόχωστο.

Ο κ. Κασουλίδης δεν ανακλήθηκε από την εφεδρεία για να βοηθήσει τον κ. Αβέρωφ, αλλά για να συνεργαστεί μαζί του για τη λύση που θα «σώσει την Κύπρο». Ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Και η αντίστασή μας σχεδόν ανύπαρκτη. Στώμεν καλώς.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Πήραν το χρήμα από τους αποικιοκράτες και τώρα θέλουν τις περιουσίες: Το παραμύθι του ΕΒΚΑΦ, η Αμμόχωστος και τι πρέπει να γίνει

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: