Ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει το διεθνές όνομα της Τουρκίας αλλά μάλλον τον πήραν στο ψιλό… [video]

Στιγμιότυπο από το βίντεο του BBC




Η πανομοιότυπη γραφή αλλά και το (περίπου) ομόηχον της λέξης «Τουρκία» στα αγγλικά με την λέξη γαλοπούλα (turkey) είναι φαίνεται ο βασικότερος λόγος που η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει μία εναλλακτική διεθνή ονομασία, επιλέγοντας το Turkiye (Tούρκιε) έναντι του Turkey.

Αλλά γιατί να αλλάξει κανείς ένα όνομα («Turkey») που χρησιμοποιείται για περισσότερα από 100 χρόνια, διερωτάται η συντάκτις του ΒΒC που έκανε το σχετικό ρεπορτάζ.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι η νέα ονομασία εκφράζει το τουρκικό έθνος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ήδη η Άγκυρα έχει ξεκινήσει διεθνή εκστρατεία στα social media, προκειμένου να καταστήσει παγκοσμίως γνωστή την νέα της διεθνή ονομασία.

«Το νέο όνομα αντιπροσωπεύει και εκφράζει τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τις αξίες του τουρκικού έθνους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είχε υποστηρίξει προσφάτως ο Ερντογάν

Ωστόσο κάποιοι λένε ότι ο λόγος δεν είναι άλλος από την πρόθεση του ισλαμιστή Τούρκου προέδρου να χαρίσει στο όνομα της χώρας του μίαν απόσταση από την αγγλική ονομασία της γαλοπούλας, («turkey») αλλά και με μία ακόμη έννοια του «turkey» στην αγγλική γλώσσα που πάνω κάτω σημαίνει «σκέτη αποτυχία».

Πρόκειται για ένα πρόβλημα, το οποίο από ό,τι φαίνεται «ενοχλούσε» τον Ερντογάν και το περιβάλλον του, όπως εξηγεί στο βίντεο του BBC ο Σελίμ Κορού, του Foreign Policy research Institute

Σύμφωνα με άλλες ερμηνείες, το νέο όνομα περικλείει εντονότερα το τουρκικό στοιχείο, κάτι που ευθυγραμμίζεται με τον εθνικισμό, στον οποίο συχνά – πυκνά επενδύει ο Τούρκος πρόεδρος.

Τέλος, ένας τρίτος λόγος φέρεται να είναι η προσπάθεια για το «λανσάρισμα» μιας νέας Τουρκίας, η οποία με νέο brand name προσπαθεί να επιχειρήσει ένα πιο εξωστρεφές προφίλ για τα προϊόντα της κλπ

Το επίσημο αίτημα της Άγκυρας για αλλαγή της διεθνούς ονομασίας αναμένεται να υποβληθεί στα Ηνωμένα Έθνη τις επόμενες εβδομάδες.

Με πληροφορίες από BBC

Με αφορμή τον επερχόμενο πόλεμο: O Σαίξπηρ έγραψε στη “Δωδέκατη Νύχτα” ότι “η τρέλα έχει κυριεύσει τον κόσμο”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: