Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας επανέρχεται υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα

File Photo: Τα μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό μουσείο. EPA, FACUNDO ARRIZABALAGA




Στη στήλη των Επιστολών προς την εφημερίδα, Guardian φιλοξενείται η άποψη του Διευθυντή του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας Roger Michel, που υποστηρίζει ότι τα γλυπτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από ακριβή αντίγραφα, και ότι θα άρμοζε [τα πρωτότυπα] να επιστραφούν φέτος στην Ελλάδα.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα έχουν υπάρξει πηγή έντασης μεταξύ Ελλάδας και Αγγλίας για 200 χρόνια, και ότι ο Λόρδος Byron είχε προτρέψει στην επιστροφή τους τη δεκαετία του 1820.

Πέρυσι, η Unesco έπραξε το ίδιο. Οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν σταθερά ότι η πλειοψηφία των Βρετανών τάσσονται υπέρ του επαναπατρισμού τους.

Δυστυχώς, η συζήτηση έχει εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, με την παραδοχή ότι δεν μπορεί παρά να υπάρχει ένας και μόνον νικητής.

Ο κ. Michel αναφέρεται σε εκδήλωση του προηγούμενου μήνα στο Keats House στο Λονδίνο, στην οποία μίλησε μαζί με τον Έλληνα Πρέσβη, και υποστήριξε την αναπαράσταση των Μαρμάρων που φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο.

Τα αντίγραφα, σημειώνει ο κ. Michel, θα ήταν σχεδόν πανομοιότυπα με τα πρωτότυπα. Αναφέρεται ότι το Μουσείο δικαιολογεί την παραμονή των Μαρμάρων επικαλούμενο ότι αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν το αριστούργημα του Φειδία στα συμφραζόμενα του παγκόσμιου πολιτισμού.

Ωστόσο, οι αναπαραστάσεις υψηλής ποιότητας θα υπηρετούσαν το ίδιο καλά αυτό τον σκοπό. Θα αναγνώριζαν επίσης την ειδική σχέση των Βρετανών με τα Μάρμαρα. Γίνεται μάλιστα αναφορά στο Cast Courts στο Μουσείο Victoria & Albert, που αποδεικνύει ότι ο κόσμος μπορεί να αναπτύξει ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με αντίγραφα.

Αναφέρεται ότι το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας δημιούργησε αντίγραφο της Αψίδας της Παλμύρας, που στήθηκε στην Πλατεία Trafalgar το 2016, προτού ταξιδέψει σε άλλες πόλεις ανά τον κόσμο, και προσήλκυσε περισσότερους από 15 εκατομμύρια επισκέπτες.

Πολλοί μάλιστα βρήκαν ότι το αντίγραφο έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από το πρωτότυπο, καθώς ενσωματώνει μία ισχυρή χειρονομία διεθνούς καλής πίστης. Επισημαίνεται ότι οι ιστορίες της Ελλάδας και της Βρετανίας διαπλέκονται σε βάθος χρόνου, και ότι είναι κρίμα ότι ένα εξέχον έκθεμα στο εθνικό μουσείο [της Βρετανίας] έχει γίνει παντοτινό σύμβολο διχόνοιας μεταξύ των δύο χωρών.

Προστίθεται ότι στα μέσα του 19ου αιώνα, η Βρετανία επέστρεψε τα νησιά του Ιονίου στην Ελλάδα για να εορτάσει την ανάληψη του ελληνικού θρόνου από τον Δανό Πρίγκιπα Γεώργιο, παππού του Δούκα του Εδιμβούργου.

Ίσως το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας παρέχει την αρμόζουσα ευκαιρία για την αποκατάσταση ενός θησαυρού της αρχαιότητας στην πατρίδα του εκλιπόντος συζύγου της, καταλήγει το κείμενο του κ. Michel.

ΠΗΓΗ: GuardianRoger Michel – Parthenon marbles’ return would be a lovely jubilee gesture

Παγκόσμιος λογοκριτής ο Ερντογάν: Ζητά άδεια λειτουργίας για DW, Voice of America και Euronews

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: