Ντροπής πράγματα… Όταν ο Λευκός Οίκος δυσκολεύεται να χαρακτηρίσει ως εισβολή την παράνομη πράξη του Πούτιν: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

US President Joe Biden walks to the podium to deliver remarks on the US response to the escalation on the Ukraine-Russian border during a speech in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 22 February 2022. EPA, SHAWN THEW




Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να μιλήσει στον αμερικανικό λαό για την κατάσταση στην Ουκρανία, διότι η κατάσταση είχε ξεφύγει και η εισβολή της Ρωσίας στην ανατολική πλευρά της πολύπαθης χώρας, απαιτούσε σκληρή απάντηση.

Μετά από καθυστέρηση μίας ώρας και 21 λεπτών, ο κ. Μπάιντεν εμφανίστηκε στο East Room του Λευκού Οίκου και ανακοίνωσε τις κυρώσεις. Δεν ήταν αυτές για τις οποίες η αμερικανική κυβέρνηση είχε προετοιμάσει την παγκόσμια κοινή γνώμη, αν και είναι ισχυρές και κτυπούν την καρδιά της ρωσικής οικονομίας: Τις τράπεζες και τους “ανθρώπους” του Βλαντιμίρ Πούτιν -τα μέλη της ρωσικής ελίτ- που ζουν στο εξωτερικό.

Η Αμερική δεν το κρύβει. Φοβάται ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας βρίσκεται σε καθεστώς “εθνικιστικής διέγερσης” και είναι αποφασισμένος για ένα γενικευμένο πόλεμο στην Ουκρανία. Θα κτυπήσει το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις, λένε οι πάντες στην Ουάσιγκτον. Ειδική αναφορά έκανε στο διάγγελμα του και ο κ. Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων και σε δύο ρωσικές τράπεζες, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κατάσταση στην Ουκρανία στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η αλήθεια είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος ευθύνεται για την συνεχιζόμενη αυτή τραγωδία, την οποία συντηρεί από τον 2014. Είναι ένας αδιόρθωτος εθνικιστής, που έχει επιρροές και από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας.

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε πόντο» ΝΑΤΟϊκού εδάφους και θα συνεχίσουν να παρέχουν «αμυντικά» όπλα στην Ουκρανία, ενώ ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής. Και βεβαίως, ευτυχώς, χαρακτήρισε εισβολή την παράνομη επίθεση του ρωσικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, για τον μαραθώνιο επαφών και συναντήσεων με στόχο την αποφυγή του πολέμου, που φαίνεται να μην μπορεί να αποτραπεί, αλλά και τον “πόλεμο” των κυρώσεων:

Τελικά, μετά από τις γνωστές παλινωδίες, τις οποίες έχουμε συνηθίσει, ο Λευκός Οίκος εδέησε να πει τα πράγματα ως έχουν, αφού χθες, ο ανώνυμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που έκανε την ενημέρωση έπαιζε με τις λέξεις αποφεύγοντας να πει τη λέξη εισβολή.

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο αξιωματούχος είπε ότι η είσοδος ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς δεν θα ήταν από μόνη της ένα νέο βήμα. Η Ρωσία, είπε, είχε δυνάμεις στο Ντονμπάς τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Προκλήθηκε σάλος, οπότε αποφασίστηκε σε υψηλό επίπεδο να ξεκαθαρίσει η κατάσταση σήμερα.

Η στάση του αξιωματούχου προκάλεσε ποικίλα σχόλια καθώς είναι εξ αυτών που συμβουλεύουν τον πρόεδρο Μπάιντεν για όλα τα σοβαρά ζητήματα ασφάλειας, εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

Ο Τζο Φάινερ, ανώτερο στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, χαρακτήρισε εισβολή την επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στις περιοχές Λουχάνσκ και Ντονέτσκ.

Μετά από 24 ώρες, ο Λευκός Οίκος και η αμερικανική διπλωματία κατάφεραν να συνεννοηθούν στο αυτονόητο.

Αρχικά, τα μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης, που όλο το προηγούμενο διάστημα έβγαζαν πολεμικές κραυγές και απειλούσαν να τιμωρήσουν παραδειγματικά τον κ. Πούτιν αν εισβάλει, δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για το πως θα χαρακτηρίσουν την πράξη του. Διότι ανάλογα με τον χαρακτηρισμό, θα είναι και οι απαντήσεις της Ουάσιγκτον.

Από τη στιγμή που ο κ. Φάινερ, με εντολή άνωθεν, μίλησε για εισβολή, τα πράγματα αλλάζουν και για τις κυρώσεις.

Υπό την πίεση των δημοσιογράφων, ο κ. Φάινερ είπε στην αρχή πως «πιστεύουμε ότι αυτή είναι, ναι, η αρχή μιας εισβολής, η τελευταία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Και εξήγησε ότι αυτή είναι η τελευταία πολεμική ενέργεια της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ξεκίνησε, όπως είπε, από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Πάντως, ο Λευκός Οίκος βρέθηκε σε αδικαιολόγητη σύγχυση, για μία πράξη την οποία υποτίθεται ανέμεναν οι πάντες το τελευταίο διάστημα. Και έδειξε και την απουσία κεντρικής πολιτικής.

Πέτυχαν όμως σε ένα πράγμα: Πρόβλεψαν όλες τις κινήσεις του κ. Πούτιν. Οπότε τώρα αναμένουμε να δούμε αν η πρόβλεψη για επίθεση και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας θα γίνει πραγματικότητα.

Τέλος να σημειώσουμε ότι δεν έχει ακυρωθεί ακόμα η συνάντηση του κ. Μπλίνκεν με τον κ. Λαβρόφ… Μπορεί να είναι η ευκαιρία για να ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ της αμερικανικής δύναμης και της Μόσχας.

Παρακάτω δέστε το έκτακτο δελτίο του OPEN με την ομιλία του κ. Μπάιντεν και τις ανταποκρίσεις των δημοσιογράφων του καναλιού από το πολεμικό μέτωπο και από τις πιο σημαντικές πρωτεύουσες:

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν ότι η εισβολή θα μπορούσε να συμβεί σε μερικές ώρες: Απέδειξαν ότι ήξεραν… Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: