Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν ότι η εισβολή θα μπορούσε να συμβεί σε μερικές ώρες: Απέδειξαν ότι ήξεραν… Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Students of the Gurukul School of Art paint portraits of US President Joe Biden and Russian President Vladimir Putin with a message wishing peace between Ukraine and Russia, in Mumbai, India, 21 February 2022. EPA, DIVYAKANT SOLANKI




Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν άνοιξε τον ασκό του Αιόλου: Ανακοίνωσε τις αποφάσεις του για την ανεξαρτησία των περιοχών που κατέχουν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές στο Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ (Ντονμπάς).

Προηγήθηκε η συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας.

Προηγουμένως, ο Λευκός Οίκος υποδέχθηκε την πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας με συγκρατημένη αισιοδοξία, για πολλούς λόγους, με πιο σημαντικό αυτό:

Οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών έστειλαν στεγνή προειδοποίηση, στους αξιωματούχους που ασχολούνται με την Ουκρανία, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα εισβάλει οπωσδήποτε και στα σχέδια του συμπεριλαμβάνεται και η κατάληψη του Κιέβου. Το πρώτο σκέλος της προειδοποίησης επιβεβαιώθηκε ήδη.

Ισχυρίζονται επίσης ότι στους σχεδιασμούς του κ. Πούτιν δεν υπάρχει η διπλωματία, μόνο η στρατιωτική επιλογή. Εάν όντως συμβαίνει αυτό, όλες οι διπλωματικές προσπάθειες θα καταρρεύσουν σαν χάρτινος πύργος.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζένιφερ Ψάκι, που ανακοίνωσε την κατ’ αρχήν αποδοχή της πρωτοβουλίας του Εμανουέλ Μακρόν για συνάντηση των προέδρων της Αμερικής και της Ρωσίας, επέλεξε να κλείσει την ανακοίνωση της με την εξής φράση:

Μέχρι της στιγμής, η Ρωσία μοιάζει να συνεχίζει τις προετοιμασίες της για να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία πολύ σύντομα, γράφει στην ανακοίνωση της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Πάντως δεν θα βρει κανείς ούτε ένα αξιωματούχο που να μην έχει απωλέσει τις ελπίδες του για ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης. Αποδείχθηκε ότι είχαν δίκιο…

Στο Όβαλ Όφις είχαν “μαζευτεί” από το πρωί η αντιπρόεδρος Χάρις, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Άντονι Μπλίνκεν και Λόινιτ Όστιν, οι ηγέτες των Ενόπλων Δυνάμεων και οι διευθυντές των μυστικών υπηρεσιών.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, για τον μαραθώνιο επαφών και συναντήσεων με στόχο την αποφυγή του πολέμου, που φαίνεται να μην μπορεί να αποτραπεί:

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι έτοιμος να συναντήσει τον κ. Πούτιν, αλλά υπό τον όρο ότι δεν θα έχει γίνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η κ. Ψακι ενημέρωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη διπλωματία ως τη στιγμή που θα αρχίσει η εισβολή. Εννοεί ότι τότε θα την σταματήσουν και θα εκτελέσουν το σχέδιο Β, που αφορά τις κυρώσεις και άλλα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί.

Ο Λευκός Οίκος αναμένει την τελική απόφαση της Μόσχας για τη σύνοδο κορυφής των προέδρων Μπάιντεν και Πούτιν, η οποία μέχρι αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν έχει φτάσει.

Πάντως, αξιωματούχοι επιμένουν να χαρακτηρίζουν τη ρωσική εισβολή επικείμενη. Ισχυρίζονται ότι η ρωσική εισβολή θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε μερικές ώρες. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποίησαν τη φράση «μέσα σε μερικές ώρες». Πάλι επιβεβαιώθηκαν…

  • Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου είχε δηλώσει το πρωί της Δευτέρας ότι η εισβολή είναι θέμα μερικών ημερών για να αλλάξει τη δήλωση επί τόπου και να ισχυριστεί ότι είναι θέμα ωρών.

Προκαλεί, πάντως, εντύπωση ότι ενώ υπάρχει σε εξέλιξη η διπλωματική προσπάθεια της Γαλλίας, η Ρωσία συνεχίζει την υλοποίηση των σχεδιασμών της για εισβολή, όπως ισχυρίζεται η αμερικανική πλευρά.

Στο Πεντάγωνο θεωρούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας μεγάλη πρόκληση και πιστεύεται ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντόνετσκ, μπορεί να τινάξει στον αέρα όλες τις διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Οι εισηγήσεις των περισσοτέρων είναι να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Σεργκέι Λαβρόφ, την Πέμπτη στη Γενεύη, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η ρωσική επίθεση.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, που συμμετείχε στην ενημέρωση του κ. Μπάιντεν, δήλωσε ότι ο κ. Πούτιν στοχεύει να συνθλίψει με τον πιο βίαιο τρόπο τον λαό της Ουκρανίας.

Υποστήριξε ότι θα είναι ένας πόλεμος που θα διεξαχθεί εναντίον του ουκρανικού λαού, για να τον καταπνίξει, να τον συνθλίψει, να τον τραυματίσει.

Παρά την αργία της Δευτέρας, οι αξιωματούχοι βρίσκονταν όλοι στις θέσεις τους. Επέμεναν ότι η εισβολή επίκειται και προειδοποιούσαν για καταλυτικές κυρώσεις που θα καταστρέψουν την οικονομία της Ρωσίας.

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Η διπλωματική οδός παραμένει ανοικτή μέχρι να αρχίσουν να κινούνται τα τανκς και τα αεροπλάνα να είναι στον ουρανό: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: