Novavax: Εννέα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για το νέο εμβόλιο

Photo by Artem Podrez from Pexels




Για τα πρωτεϊνικά εμβόλια μίλησε κατά την αποψινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας η πρόεδρος τηςεθνικής επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θοδωρίδου, με αφορμή την έλευση στη χώρα μας, εντός Φεβρουαρίου, του εμβολίου της Novavax.

Μερικά σημαντικά στοιχεία για το νέο εμβόλιο, όπως προέκυψαν από την ενημέρωση της κ. Θεοδωρίδου στο Υπ. Υγείας.

  • Η πρωτεϊνική ακίδα χορηγείται έτοιμη σε αυτόν που εμβολιάζεται, χωρίς να χρειαστεί να την παράγει ο οργανισμός.
  • Το εμβόλιο είναι, όπως τόνισε, παλιάς τεχνολογίας η οποία χρονολογείται από το 1980 και σε αυτήν βασίζεται η παρασκευή του εμβολίου της γρίπης και άλλων εμβολίων.
  • Μπορεί να συντηρηθεί σε ψύξη για 9 μήνες και οι 10 δόσεις που περιέχονται σε κάθε μπουκαλάκι, μπορούν να μείνουν για έξι μέρες σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις και το μεσοδιάστημα ανάμεσα στην πρώτη και στην δεύτερη είναι 28 ημέρες
  • Μπορεί να χορηγείται σε ενήλικες άνω των 18 ετών.
  • Η ανάπτυξη αντισωμάτων και η παροχή προστασίας ξεκινά μετά από 14 ημέρες.
  • Η εταιρεία παρασκευής έχει δεσμευτεί για ένα δισ. δόσεις και οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα διοχετευθούν και στις μη προνομιούχες χώρες.
  • Με τη χορήγηση του εμβολίου η μέτρια και σοβαρή συμπτωματική νόσος περιορίζεται σε ποσοστό που αγγίζει το 90%.
  • Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για το εάν το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ως αναμνηστική δόση αλλά ούτε και επαρκή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του όσον αφορά την μετάδοση του ιού και τη διάρκεια της ανοσίας.

Τέλος, με αφορμή την περίπτωση ενός δωδεκάχρονου που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο παίδων με σύνδρομο MIS-C και σχετική ερώτηση που δέχθηκε η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι τουλάχιστον 50 παιδιά έχουν εμφανίσει το σύνδρομο αυτό στην Ελλάδα κι άλλα 50 έχουν παρουσιάσει συμπτώματα που σχετίζονται με αυτό. Ωστόσο έσπευσε να καθησυχάσει, τονίζοντας ότι με την θεραπευτική αντιμετώπιση, την έγκαιρη αναγνώριση αλλά και την θεραπεία που πήραν τα παιδιά έγιναν καλά και δεν υπήρξαν θάνατοι παιδιών εκτός ενός. Με αφορμή τη συγκεκριμένη ερώτηση η ίδια δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει, για μία ακόμη φορά, την αξία του εμβολιασμού στα παιδιά, ώστε να καταφέρουν να περιορίσουν τις πιθανότητες να προσβληθούν από αυτό το σύνδρομο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Έχουν ακόμη 2-3 μέρες για να κάνουν την 3η δόση όσοι πλέον έχουν ληγμένο πιστοποιητικό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: