Νέος ισπανικός «εμφύλιος» για τα… ιερά και τα όσια: Υπουργός των Podemos στοχοποίησε το ζαμπόν Σεράνο

Παντοπωλείο στην Ισπανία Πηγή φωτογραφίας pixabay.com/el/users/iphotoklick-7309790/




«Σεισμό» προκάλεσαν στην Ισπανία δηλώσεις αρμόδιου υπουργού ότι τα ισπανικά ζαμπόν και κρέατα είναι κατώτερης ποιότητας. Ο πρωθυπουργός Σάντσες αποστασιοποιήθηκε.

Το ότι η αυτόνομη περιφέρεια Καστίλλη-Λεόν είναι γνωστή για το ζαμπόν Σεράνο, ένα παραδοσιακό αλλαντικό εξαιρετικής ποιότητας και με ιδιαίτερη διαδικασία προετοιμασίας και παραγωγής, είναι γνωστό ακόμη και σε αυτούς που δεν είναι και πολύ γκουρμέ. Στοχοποιήθηκε όμως με αποτέλεσμα να προκληθεί κανονική πολιτική θύελλα στην Ισπανία.

Αφορμή οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας των Καταναλωτών Αλμπέρτο Γκαρθόν, που τόλμησε να κλονίσει τα θεμέλια της ισπανικής γαστριμαργικής ταυτότητας, να αμφισβητήσει την ποιότητα των ισπανικών αλλαντικών και κρεάτων και να επιπλήξει τους Ισπανούς για την τάση τους στην κρεατοφαγία.

«Τρώνε πολύ κρέας οι Ισπανοί»

Ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς αποστασιοποιήθηκε από τον υπουργό του, προερχόμενο από τους Unidas Podemos, ένα μικρό αριστερό κόμμα, τονίζοντας ότι θέλει να κάνει την Ισπανία βιώσιμη χώρα.

Βέβαια, φυτοφάγος δήλωσε ότι δεν είναι «εξυμνώντας» μάλιστα τη μοσχαρίσια μπριζόλα Τ-μπον. Τα έλεγε βέβαια όλα αυτά για να υποστηρίξει τους Ισπανούς από τις κατηγορίες του υπουργού του που είπε ότι «στην Ισπανία οι άνθρωποι τρώνε πολύ κρέας την εβδομάδα και ανά κεφαλή, ενώ η οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι 200 με 400 γραμμάρια. Είναι ανθυγιεινό και κακό για το κλίμα εξ αιτίας των αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται από τη μαζική κτηνοτροφία».

Ήταν η δεύτερη φορά που ο Γκαρθόν καταφέρονταν εναντίον της κρεατοφαγίας, αλλά για τον κλαδικό τύπο ήταν αρκετό για να περάσει στην αντεπίθεση και βάζοντας και λίγη φαντασία «κακοποίησε» δηλώσεις του σε βρετανική εφημερίδα για το πρωτοσέλιδο: «Ο Γκαρθόν δηλώνει στον Guardian ότι η Ισπανία εξάγει κατώτερης ποιότητας κρέας από κακοποιημένα ζώα». Βέβαια για την συντηρητική αντιπολίτευση ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία λόγω των επικείμενων περιφεριακών εκλογών να ζητήσει την παραίτηση του Γκαρθόν.

«Μίλησε ως ιδιώτης»

Ο Πάμπλο Κασάντο, πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, έσπευσε να υπερασπιστεί τη βιομηχανία κρέατος. «Υπάρχουν αυστηροί κανόνες στα μεγάλα εκτροφεία, τα ζώα δεν βασανίζονται και το κρέας τους δεν είναι τοξικό». Η συζήτηση πήρε διαστάσεις, και επειδή η ισπανική κυβέρνηση χρειάζεται εταίρους από τον αριστερό χώρο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Έτσι, η εκπρόσωπος τύπου Ιζαμπέλ Ροντρίγκες Γκαρθία από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσες προσπάθησε να σώσει την κατάσταση δηλώνοντας ότι ο υπουργός Προστασίας των Καταναλωτών είπε την προσωπική του άποψη. «Σε εκείνη τη συνέντευξη ο Γκαρθόν μίλησε ως ιδιώτης. Οι κυβερνητικές αποφάσεις είναι αυτές που βγαίνουν από το υπουργικό συμβούλιο».

Οι δηλώσεις προκάλεσαν κι άλλες αντιδράσεις από την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και κομματική φίλη του υπουργού Γκαρθόν που θύμισε ότι στην κυβερνητική συμφωνία υπάρχουν ορισμένες δεσμεύσεις που αφορούν σε ολόκληρη την κυβέρνηση. Για την Greenpeace πάντως πάνω από το 90% του παραγόμενου χοιρινού κρέατος στην Ισπανία προέρχεται από μαζική παραγωγή.

Γι αυτό ορισμένες ομάδες συμφερόντων μικρότερων αγροκτημάτων προτείνουν ειδική ετικέτα με την προέλευση του κρέατος, ασχέτως εάν είναι το ζαμπόν Σεράνο ή μπριζόλα.

Με πληροφορίες από HR μέσω Ράινχαρντ Σπιγκελχάουερ μέσω DW
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Γέμισε ποντίκια το Άμστερνταμ: Τι μέτρα πήραν οι Αρχές για να απομακρύνουν τα τρωκτικά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: