Φτου κι απ’ την αρχή στη δύσμοιρη Λιβύη: Νέο πρωθυπουργό εξέλεξε η Βουλή – Χαιρετίζει ο Χάφταρ – Δεν παραδίδει ο Ντμπέιμπα

FILE PHOTO: Ο “διαρκώς”… μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, που έχει αντικατασταθεί από το κοινοβούλιο, ανακοίνωσε βουλευτικές εκλογές. EPA, STR




Το λιβυκό κοινοβούλιο όρισε σήμερα τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα ως αντικαταστάτη του Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα επικεφαλής της κυβέρνησης, με μια ψηφοφορία που πιθανολογείται ότι θα εντείνει τις μάχες για την εξουσία στη Λιβύη.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ντμπέιμπα, ο οποίος έχει την έδρα του στην πρωτεύουσα Τρίπολη, είχε γνωστοποιήσει ότι δεν θα παραδώσει την εξουσία παρά μόνο σε μια κυβέρνηση που θα έχει προκύψει από τις κάλπες, ενώ επέκρινε τις προθέσεις του κοινοβουλίου.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της εκλογής του νέου πρωθυπουργού ο αρχηγός του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ – σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα λυβικά ΜΜΕ – χαιρέτησε την εκλογή του Μπασάγα.

  • «Το κοινοβούλιο εκφράζει ομόφωνα με την ψήφο του την εμπιστοσύνη του στον Φάτι Μπασάγα ως επικεφαλής της κυβέρνησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου Αμπντάλα Μπλιχέκ έπειτα από μια συνεδρίαση του σώματος στο Τομπρούκ (ανατολική Λιβύη).

Το κοινοβούλιο είχε επικυρώσει δύο από συνολικά επτά υποψηφιότητες: αυτές του Μπασάγα, 59 ετών, και του αουτσάιντερ Χάλεντ Αλ-Μπιμπάς, 51 ετών, πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ίδιου υπουργείου.

Πριν προχωρήσει στην ψηφοφορία, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ, ένας από τους κύριους αντιπάλους της κυβέρνησης Ντμπέιμπα, δήλωσε πως ο Μπιμπάς απέσυρε την υποψηφιότητά του, αφήνοντας μόνο υποψήφιο τον Μπασάγα.

Η συνεδρίαση μεταδιδόταν απ’ ευθείας και η μετάδοση διακόπηκε τη στιγμή της ψηφοφορίας. Σύμφωνα με λιβυκά μέσα ενημέρωσης, ο Μπιμπάς διέψευσε πως είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Οι Μπασάγα και Ντμπέιμπα, αμφότεροι καταγόμενοι από τη δυτική Λιβύη, διαθέτουν καθένας την υποστήριξη ενόπλων ομάδων στην Τριπολίτιδα. Οι δύο πολιτικοί, οι οποίοι συντηρούν έντονη αντιπαλότητα, ήταν επίσης υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές που ήταν προγαμματισμένες για το Δεκέμβριο, πριν αναβληθούν επ’ αόριστον.

  • «Δεν θα αποδεχθώ καμιά νέα φάση μετάβασης ή παράλληλης εξουσίας», προειδοποίησε την Τρίτη ο Ντμπέιμπα σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και υπογράμμισε πως η προσωρινή κυβέρνησή του δεν θα παραδώσει την εξουσία παρά μόνο «σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση».

Το κοινοβούλιο, που έχει την έδρα του στο Τομπρούκ, εκτιμά ότι η θητεία της κυβέρνησης εξέπνευσε με την αναβολή των εκλογών, όμως η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως η αποστολή της επρόκειτο να διαρκέσει μέχρι το διορισμό μιας κυβέρνησης που θα έχει προκύψει από τις κάλπες.

Η ταραγμένη “σύγχρονη” φάση στην Λυβική κρίση

Η Λιβύη έχει βυθιστεί σε μια μείζονα πολιτική κρίση μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011. Εν μέσω του εμφυλίου, μεταξύ 2014-16, η χώρα κυβερνήθηκε ταυτόχρονα από δύο αντίπαλους πρωθυπουργός στη Δυτική και την Ανατολική Λιβύη.

Έπειτα από χρόνια ένοπλων συγκρούσεων και διχασμού, πέρσι συγκροτήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά για να οδηγήσει τη χώρα σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

  • Αν και είχαν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου, οι εκλογές αναβλήθηκαν επ’ αόριστον, λόγω των συνεχιζόμενων διαφωνιών μεταξύ των δύο αντιπάλων πλευρών: της Ανατολική Λιβύης, που ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και όπου έχει την έδρα του το Κοινοβούλιο και της Δυτικής, όπου εδρεύουν η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά και το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους.

Καθώς αναμενόταν η αναβολή των εκλογών, ο Μπασάγα, που ήταν από τους κυριότερους υποψήφιους της Δυτικής Λιβύης για την προεδρία της χώρας, προσέγγισε το αντίπαλο στρατόπεδο, επισκεπτόμενος τη Βεγγάζη.

  • Συναντήθηκε μάλιστα με τον στρατάρχη Χάφταρ, τον επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Εθνικού Λιβυκού Στρατού (ΕΛΣ). Ο ΕΛΣ χαιρέτισε σήμερα τον διορισμό του στη θέση του πρωθυπουργού ανακοινώνοντας ότι «στηρίζει την απόφαση του Κοινοβουλίου».

Στην αρχή της συνεδρίασης στο Τομπρούκ το Κοινοβούλιο υπερψήφισε την παράταση, για 14 μήνες, της θητείας του η οποία θεωρητικά έληξε τον Δεκέμβριο.

Το Κοινοβούλιο θεωρείται προπύργιο του προέδρου του, του Αγκίλα Σάλεχ, ο οποίος κατηγορείται ότι εμπόδιζε τις διαδικασίες για τον διορισμό του Μπασάγα. Κατηγορήθηκε επίσης από την Τρίπολη ότι επιδίωξε να εκτροχιάσει την πολιτική διαδικασία όταν επικύρωσε, τον Σεπτέμβριο, χωρίς να προηγηθεί ψηφοφορία, έναν εκλογικό νόμο που θα βοηθούσε τον σύμμαχό του, τον στρατάρχη Χάφταρ, στις προεδρικές εκλογές.

Mε πληροφορίες από AFP – Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Τρίπολη, Λιβύη

Πλέον, ο πανικός τους γίνεται επικίνδυνος: Ο Τσαβούσογλου μας απειλεί ανοικτά για την κυριαρχία των νησιών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: