ΝΑΤΟ: Μπορούμε να αποδείξουμε με δορυφορικές φωτογραφίες ότι η Ρωσία δεν έχει αποσύρει στρατεύματα

To σκάφος του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού Dmitriy Rogachev εδώ στη στη γέφυρα του Βοσπόρου. EPA/ERDEM SAHIN




Το ΝΑΤΟ μπορεί να αποδείξει, με δορυφορικές φωτογραφίες, ότι η Ρωσία δεν έχει αποσύρει στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα δήλωσε ο γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Οι πληροφορίες που μοιραζόμαστε επιβεβαιώνονται και από ανοικτές πηγές με δορυφορικές απεικονίσεις από εμπορικούς δορυφόρους», ανέφερε.

Οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ προς τους δημοσιογράφους, έγιναν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της (διάρκειας δύο ημερών) συνάντησης των υπουργών Αμύνης του Οργανισμού με θέμα τη συνεχιζόμενη απειλή της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, το πλήρες περιεχόμενο της οποίας μπορείτε να δείτε στο βίντεο κατωτέρω, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η «Ευρώπη αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας εδώ και δεκαετίες».

Εισβολή ανα πάσα στιγμή

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, επέμεινε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης επί του εδάφους, ούτε σε ό,τι αφορά τα ρωσικά στρατεύματα, ούτε σε ό,τι αφορά τον ρωσικό εξοπλισμό γύρω από την Ουκρανία, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η Ρωσία μπορεί ακόμα ανά πάσα στιγμή να εισβάλει στην Ουκρανία.

Χαρακτήρισε μάλιστα τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία, ως άνευ προηγουμένου, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και προειδοποίησε ότι η όποια επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει «υψηλό τίμημα» για τη Μόσχα.

Ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σημάδια ότι η διπλωματία θα μπορούσε να συνεχιστεί. «Το ΝΑΤΟ παραμένει σε ετοιμότητα για διάλογο» με τη Μόσχα, είπε.

«Δεν είναι πολύ αργά για τη Ρωσία να κάνει ένα βήμα πίσω από το χείλος της σύγκρουσης και να επιλέξει το δρόμο της ειρήνης», εκτίμησε.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ έχει στείλει γραπτές προτάσεις στη Ρωσία για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά, οι οποίες αφορούν κυρίως τη διαφάνεια, τον έλεγχο εξοπλισμών και τη μείωση κινδύνου. «Δεν έχουμε ακόμα λάβει την απάντηση της Ρωσίας», ανέφερε. «Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις ανησυχίες της Μόσχας», πρόσθεσε.

Στέλνουν ενισχύσεις σε Ρουμανία, Μαύρη Θάλασσα 

Ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι «το ΝΑΤΟ δεν θα συμβιβαστεί στις βασικές αρχές του», δηλαδή στο δικαίωμα κάθε έθνους να επιλέγει το δρόμο του και να υπερασπιίζεται τους Συμμάχους του.

Ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει την ενίσχυση της άμυνάς του στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας και συγκεκριμένα στη Ρουμανία, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, με την ανάπτυξη επιπλέον ομάδων μάχης, σε μακροπρόθεσμη βάση.

Τόνισε, ότι οι δυνάμεις αυτές δεν αποτελούν «απειλή», για τη Ρωσία αλλά πρόκειται για «δυνάμεις άμυνας».

Τέλος, ο Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για μια «νέα κανονικότητα» (new normal), υπό την έννοια ότι η απειλή της Ρωσίας είναι πλέον σταθερή και το ΝΑΤΟ πρέπει να αναπροσαρμόσει τις δυνάμεις του.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Συνεδριάζουν αύριο οι ηγέτες ΕΕ στις Βρυξέλλες για την κρίση στην Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: