Μελβούρνη: H ομογενειακή εφημερίδα «Νέος κόσμος» έγινε 65 χρονών

65 χρόνια συμπληρώνει φέτος η ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» της Μελβούρνης Photo via neoskosmos.com




Ήταν 13 Φεβρουαρίου του 1957 όταν κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της ομογενειακής εφημερίδας «Νέος Κόσμος».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Διευθυντή Σύνταξης Σωτήρη Χατζημανώλη, η επιλογή της ημερομηνίας μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού ήταν και τα γενέθλια του ιδρυτή της Δημήτρη Γκόγκου, που μαζί με τους συνέταιρους του Νώντα Πεζάρο και Χρήστο Μουρίκη συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχία της εφημερίδας.

Η εφημερίδα «Νέος Κόσμος» ξεκίνησε να κυκλοφορεί στα δύσκολα χρόνια της μαζικής μεταπολεμικής μετανάστευσης, όταν εγκαταστάθηκαν στη μακρινή ήπειρο πολλοί συμπατριώτες μας αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, δεν αρκέστηκε μόνο στον δημοσιογραφικό ρόλο της.

Στη δεκαετία του ’60 οργάνωνε συσσίτια για τους άνεργους Έλληνες μετανάστες.

Είχε ιδιαίτερα έντονη αντιδικτατορική δράση στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα και συνέβαλε στο να περιοδεύσει τότε στην Αυστραλία ο Μίκης Θεοδωράκης.

Αργότερα, πρωτοστάτησε στη δημιουργία Έδρας Νεοελληνικών στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης.

Θεωρείται ακόμη ότι συνέβαλε στην καθιέρωση του πολυπολιτισμού στην Αυστραλία με πολλές και διαφορετικές καμπάνιες, όπως για την άρση της απαγόρευσης πολιτογράφησης Αυστραλών πολιτών σε μετανάστες που ανέπτυσσαν πολιτική δραστηριότητα, για τη δημιουργία της πολυπολιτισμικής Δημόσιας Ραδιοφωνίας SBS, για τη χρηματοδότηση των μεταναστευτικών σχολείων κ.α.

Σημαντικός ήταν επίσης ο ρόλος της εφημερίδας στη δημιουργία των ομογενειακών οργανισμών «Πρόνοια» και «Φροντίδα» που καλύπτουν ακόμη και σήμερα τις ανάγκες των ηλικιωμένων συμπατριωτών μας στη Μελβούρνη, στην ένταξη της ελληνικής γλώσσας στο ενιαίο πρόγραμμα διδασκαλίας του αυστραλιανού εκπαιδευτικού συστήματος καθώς και στη δημιουργία του φεστιβάλ «Αντίποδες» που προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό στη Βικτώρια και συρρέει χιλιάδες επισκέπτες ετησίως.

Σήμερα, η εφημερίδα είναι δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά), με συνεχή ροή ειδήσεων στο διαδίκτυο (www.neoskosmos.com) ενώ κυκλοφορεί σε έντυπη μορφή τρεις φορές την εβδομάδα.

Θεωρείται η πιο πετυχημένη, μη αγγλόφωνη εφημερίδα της Αυστραλίας και μία από τις μεγαλύτερες του Απόδημου Ελληνισμού σ’ όλο τον κόσμο.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μεταβαίνει στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας και σε μια εβδομάδα στην Γαλλία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: