Μέγα εθνικό λάθος Αναστασιάδη και Κασουλίδη: Αναθεώρησαν την πολιτική των κυρώσεων κατά της Τουρκίας

O Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Faisal bin Farhan Al Saud, προβαίνουν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ. Υπουργείο Εξωτερικών, Λευκωσία, Κύπρος. ΓΤΠ – Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Αντί των κυρώσεων θα παρουσιάσουμε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ξεκαθάρισε πως έχουμε ήδη αναθεωρήσει την πολιτική των κυρώσεων, εναντίον της Τουρκίας, που αποτελούσε μέχρι προσφάτως σημαία για τη Λευκωσία.

Πρόκειται για μέγα εθνικό λάθος και το χρεώνονται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο νέος υπουργός του των Εξωτερικών.

Κληθείς να σχολιάσει για ποιο λόγο πιστεύει πως θα τύχουν αποδοχής τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης αυτή τη φορά εξέφρασε την πεποίθηση μετά από συναντήσεις του σε Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες πως θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην πρόταση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ήταν θετική. Πιο θετική ακόμα, με διάθεση να κινηθεί και να βοηθήσει είναι η υφυπουργός εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις Βικτώρια Νούλαντ» λέει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αναφέρει πως άλλαξε το κλίμα απέναντι στην Λευκωσία τις τελευταίες βδομάδες και ξεκαθαρίζει σε όσους επικρίνουν τις παραχωρήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, πως ο στόχος πλέον είναι να σωθεί η Αμμόχωστος έστω και με ακριβό αντίτιμο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα:

Ο κ. Κασουλίδης εξήγησε και τι προνοούν τα Μέτρα Οικοδόμησης εμπιστοσύνης και για ποιο λόγο επανέρχονται αν και έτυχαν απόρριψης από την τουρκική πλευρά.

«Κύριο αντάλλαγμα για μας, για ένα τέτοιο μεγάλο βήμα θα είναι η παράδοση της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη όπως προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για να παραδοθεί στη συνέχεια στους νόμιμους κατοίκους της περιοχής.

Στο πακέτο της πρότασης Αναστασιάδη βρίσκεται το Λιμάνι της Αμμοχώστου του οποίου το τελωνείο θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ε.Ε για να ελέγχεται η είσοδος εμπορευμάτων στην ενιαία αγορά. Για να γίνουν αυτά τα δύο η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στο άνοιγμα επομένως των λιμανιών και των αεροδρομίων σε σκάφη φέροντα την κυπριακή σημαία».

Ο κ. Κασουλίδης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως τα πράγματα πλέον αλλάζουν στο υπουργείο Εξωτερικών αφήνοντας αδικαιολόγητες αιχμές για τον Νίκο Χριστοδουλόιδη.

Σημείωσε -κάτι που βεβαίως ΔΕΝ ισχύει- πως πλέον βελτιώνεται το κλίμα για την Κύπρο διεθνώς, αλλά και το ότι στο παρελθόν είχαν γίνει λανθασμένες τακτικές.

«Χωρίς να λέω πως φταίει κάποιος, περάσαμε από αυτή τη φάση της ενδεχόμενης έλλειψης αξιοπιστίας και μπαίνουμε σε άλλη τροχιά η οποία μου δίνει το δικαίωμα να ελπίζω για καλύτερες προοπτικές τις επόμενες βδομάδες ή μήνες» σημείωσε.

Μιλά επίσης στην Καθημερινή και για τις προεδρικές εκλογές, το ενδεχόμενο ήττας του ΔΗΣΥ και αν θα σκεφτεί το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία στο σενάριο απόσυρσης Αβέρωφ Νεοφύτου.

Παίζεται περίεργο παιγνίδι με τα ΜΟΕ: Ένδειξη θετικού βήματος, λέει ο Αναστασιάδης… Και οι κυρώσεις;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: