Λεπτό προς λεπτό: Οι δραματικές εξελίξεις από την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία

Ο χάρτης των σημείων στην επικράτεια της Ουκρανίας που έχουν δεχθεί την επίθεση των Ρωσικών δυνάμεων




Από τα ξημερώματα της Πέμπτης βρίσκεται σε εξέλιξη η εισβολή των Ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Το Hellas Journal σε μεταφέρει τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό.

Αδίστακτος, δικτάτορας, βάρβαρος: Απόλυτη καταδίκη Πούτιν από όλους ακόμη και από τον Ερντογάν

Η πρωτοφανής για τα μεταπολεμικά χρονικά της Ευρώπης απόφαση Πούτιν να επαναχαράξει τα σύνορα έφερε ομόθυμη καταδίκη του από κάθε πλευρά με τους ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και των ΗΠΑ να τον χαρακτηρίζουν βάρβαρο παραβάτη της διεθνούς νομιμότητας και ταυτόχρονα να προαναγγέλλουν τις σκληρότερες και ευρύτερες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ.

Διαβάστε όλες τις καταδικαστικές δηλώσεις

     Στόλτενμπεργκ _ “Η ειρήνη στην ήπειρό μας έχει γίνει θρύψαλα”

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν αύριο, Παρασκευή, τηλεδιάσκεψη κορυφής.

Παράλληλα ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι η Συμμαχία θα αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις στην ανατολική της πτέρυγα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι περισσότερα από 100 πολεμικά αεροσκάφη έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

«Συγκαλέσαμε αύριο τηλεδιάσκεψη κορυφής για να αναλύσουμε την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε», σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να απαντήσουμε με ανανεωμένη αποφασιστικότητα και ακόμη μεγαλύτερη ενότητα».

«Η ειρήνη στην ήπειρό μας έχει γίνει θρύψαλα», κατήγγειλε ο Στόλτενμπεργκ. «Η Ρωσία χρησιμοποιεί βία για να προσπαθήσει να ξαναγράψει την Ιστορία και να στερήσει από την Ουκρανία τον ελεύθερο και ανεξάρτητο δρόμο της», υπογράμμισε.

«Δεν έχουμε σχέδια να στείλουμε στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Ό,τι κάνουμε είναι αμυντικό», επεσήμανε.

Ωστόσο η Συμμαχία πρόκειται να ενισχύσει την ανατολική της πτέρυγα, σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ: «Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα έρθουν ακόμη περισσότεροι (στρατιώτες), οπότε θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την παρουσία μας στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας», τόνισε.

Παράλληλα το ΝΑΤΟ έχει ενεργοποιήσει τα αμυντικά του σχέδια προκειμένου να διευκολυθεί η μετακίνηση των στρατευμάτων, εξήγησε ο ίδιος.

Νωρίτερα σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη συνεδρίασή τους οι πρεσβευτές των χωρών μελών του ΝΑΤΟ επεσήμαναν: «οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια και θα έχουν γεωστρατηγικές επιπτώσεις».

«Αποφασίσαμε (…) να λάβουμε επιπλέον μέτρα για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την αποτρεπτική ισχύ και την άμυνα όλης της Συμμαχίας. Τα μέτρα μας είναι και παραμένουν προληπτικά, αναλογικά και δεν οξύνουν την κατάσταση», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Κυρώσεις της ΕΕ στον πρόεδρο Πούτιν και την κυβέρνησή του, ζητά ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας πρέπει να θέσουν στο στόχαστρο απευθείας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και την κυβέρνησή του, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

“Η Ολλανδία πιστεύει πως θα πρέπει να επιβληθούν στο μέγιστο κυρώσεις σε βάρος του Πούτιν και της κυβέρνησής του”, δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους.

“Δεν είμαστε σε σύγκρουση με τον ρωσικό λαό, είναι τον Πούτιν και την κυβέρνησή του που πρέπει να θέσουμε στο στόχαστρό”.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα έκανε έκκληση για μια διπλωματική λύση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και είπε πως τυχόν πρόσφυγες από την Ουκρανία είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα του, όπου ζει μια μεγάλη ουκρανική κοινότητα.

“Η απάντηση σε αυτή την κρίση πρέπει να είναι μια διπλωματική λύση”, είπε ο Κόστα σε τηλεοπτικό διάγγελμα και πρόσθεσε πως η χώρα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ και να συμβάλει σε μια προσπάθεια αποτροπής, υπογραμμίζοντας όμως πως “το ΝΑΤΟ δεν θα επέμβει ούτε θα δράσει στην Ουκρανία”.

“Ουκρανοί πολίτες που έχουν οικογένεια, φίλους και γνωστούς εδώ είναι ευπρόσδεκτοι στην Πορτογαλία”, είπε ο Κόστα, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα διευκολυνθεί η έκδοση θεωρήσεων εισόδου.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΒΧ
Άμστερνταμ, Ολλανδία

Αφήνοντας πίσω τα υπάρχοντά τους πολλοί Ουκρανοί σπεύδουν στην Πολωνία

Ουκρανοί που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από την εισβολή καταφεύγουν στην Πολωνία, με πολλούς να φτάνουν στο συνήθως ήσυχο πέρασμα στην πόλη Μέντικα σήμερα, κρατώντας βαλίτσες και συνοδευόμενοι από τα παιδιά τους.

Αξιωματούχοι ευρωπαϊκών χωρών που συνορεύουν με την Ουκρανία – περιλαμβανομένης της Ρουμανίας και της Σλοβακίας—έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει μεγάλη ροή προσφύγων προς το παρόν, αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι αυξάνεται η κυκλοφορία των πεζών.

Ο Αλεξάντερ Μπαζάνοφ έφυγε από το σπίτι του στην ανατολική Ουκρανία μαζί με τη σύζυγό του και το μικρό τους παιδί, παίρνοντας ό,τι μπορούσαν να κουβαλήσουν και διασχίζοντας τα τελευταία χιλιόμετρα προς την Πολωνία με τα πόδια.

Ο Μπαζάνοφ, ένας 34χρονος από τη Μαριούπολη, που απέχει 113 χιλιόμετρα από το Ντονέτσκ, αποφάσισε να περάσει στην Πολωνία όταν ενημερώθηκε από έναν συνάδελφό του ότι ξεκίνησε πόλεμος.

«Το μόνο που νιώθω είναι μεγάλος φόβος», τόνισε την ώρα που περίμενε σε ένα μεθοριακό πέρασμα περίπου 400 χιλιόμετρα από τη Βαρσοβία. «Θα επισκεφθώ τον πατέρα μου στην Ισπανία, αλλά δεν έχω χρήματα και δεν ξέρω πώς θα τα καταφέρω».

Το πέρασμα στη Μέντικα χρησιμοποιείται συνήθως από τους Ουκρανούς που πηγαίνουν στην Πολωνία για ψώνια ή για να εργαστούν.

Σήμερα οι ουρές των ανθρώπων που περίμεναν να εισέλθουν στη μεθοριακή αυτή πόλη μεγάλωναν, με κάποιους Ουκρανούς να δηλώνουν ότι ανησυχούν πως η Ρωσία θα εισβάλει βαθιά στη χώρα τους.

«Όλοι πίστευαν ότι η δυτική Ουκρανία είναι ασφαλής επειδή είναι κοντά στις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», επεσήμανε η 44χρονη Μαρία Πάλις που έφτασε στα πολωνικά σύνορα με την οικογένειά της και την οικογένεια του αδελφού της. «Φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά ασφαλής».

Η είδηση της εισβολής ώθησε στην Όλγκα Παβλούσικ και τον φίλο της Μπόχνταν Μπεγκέι να σπεύσουν στα σύνορα με την Πολωνία, αφήνοντας πίσω τον σκύλο τους. Δεν ξέρουν πού θα πάνε.

«Οπουδήποτε υπάρχει ασφάλεια, είναι καλά», δήλωσε.

Στο μεταξύ τα νοσοκομεία στην Πολωνία προετοιμάζουν κλίνες για να δεχθούν τραυματίες από την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το πολωνικό υπουργείο Υγείας.

«Η Πολωνία προετοιμάζεται να δεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία, περιλαμβανομένων Ουκρανών πολιτών που έχουν επηρεαστεί από την ένοπλη σύγκρουση», επεσήμανε το υπουργείο.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι κάθε άνθρωπος που εισέρχεται στην Πολωνία θα έχει πρόσβαση στο σύστημα υγείας, περιλαμβανομένων των νοσοκομείων. Προετοιμάζονται κλίνες στα νοσοκομεία για τη διακομιδή τραυματιών».

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΜ
Κίεβο, Ουκρανία

Κοινή δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: «Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες» 

«Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την άνευ προηγουμένου στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Με τις απρόκλητες και αδικαιολόγητες στρατιωτικές της ενέργειες, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.

«Καταδικάζουμε επίσης τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την επίθεση κατά της Ουκρανίας και την καλούμε να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις», σημειώνουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Τέτοια χρήση βίας και εξαναγκασμού δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα.

«Θα συναντηθούμε αργότερα σήμερα για να συζητήσουμε αυτήν την κραυγαλέα επιθετικότητα και να συμφωνήσουμε κατ’ αρχήν για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα επιφέρουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενό συντονισμό με τους διατλαντικούς εταίρους μας», προσθέτουν στην κοινή τους δήλωση.

«Λυπούμαστε για την απώλεια ζωών και τον ανθρώπινο πόνο. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι έτοιμα να παράσχουν επειγόντως ανθρωπιστική απάντηση έκτακτης ανάγκης. Καλούμε τη Ρωσία και τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία ένοπλους σχηματισμούς να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», επισημαίνουν.

Τέλος, τονίζουν ότι «η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της καθώς αντιμετωπίζουν αυτόν τον πόλεμο. Η ΕΕ θα παράσχει περαιτέρω πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια.

«Συντονίζουμε την απάντησή μας με τους γείτονές μας και τους διεθνείς εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ και της G7, των οποίων οι ηγέτες θα συναντηθούν σύντομα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, / Ειρήνη Ζαρκαδούλα
Βρυξέλλες, Βέλγιο

 

 

Τρομαγμένοι οι κάτοικοι στο Κίεβο

Ουρές στα καταστήματα τροφίμων από τρομαγμένους κατοίκους του Κιέβου: Μαζική φυγή προς τα δυτικά [βίντεο]

Η δήλωση της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένας Μπέρμποκ

«Σήμερα ξυπνήσαμε σε διαφορετικό κόσμο, η Ρωσία παραβιάζει τους πιο στοιχειώδεις κανόνες»

Δραματική έκκληση Κιέβου

Οποιος μπορεί να κρατήσει όπλο να καταταγεί

Χάρτης του BBC

Απερίφραστη καταδίκη από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την σημερινή ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των παγκοσμίων Αξιών. Επίσης υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Ειρήνη και Ασφάλεια.

Η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών αποτελεί θεμελιώδη αρχή για την Ελλάδα και διαχρονικά καταδικάζουμε κάθε παραβίαση αυτών των βασικών αρχών που προβλέπονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Καλούμε την ρωσική πλευρά για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, οι οποίες, πέρα των άλλων σοβαρών συνεπειών τους, βάζουν σε κίνδυνο την ζωή αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Κοινότητας που διαβιοί στην Ουκρανία.

Εκφράζουμε αλληλεγγύη προς την Ουκρανία. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της ομογένειας στην Ουκρανία στις δύσκολες αυτές στιγμές.

Βρισκόμαστε σε διαρκή συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και Νατοϊκούς συμμάχους μας αναφορικά με την απάντηση στην παραβίαση της Διεθνούς Νομιμότητας.

Οι Ελληνικές Αρχές στην Ουκρανία (Πρεσβεία στο Κίεβο, Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό) βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες πολίτες και τους κατόχους Ειδικών Δελτίων Ταυτότητας Ομογενούς προκειμένου να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή αρωγή.

Στα ύψη οι τιμές της ενέργειας

Εκρηκτική άνοδος της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι: «Εκτόξευση» και για το φυσικό αέριο [βίντεο]

Σε δύσκολη θέση η Τουρκία

Το Κίεβο ζήτησε επισήμως να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου για τους Ρώσους

Γιατί τώρα – Η ανάλυση των δυνάμεων

Νέο βίντεο από τους βομβαρδισμούς έξω από το Χάρκοβο

Οκτώ νεκροί από την ρωσική εισβολή

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εννέα τραυματιστεί από τον βομβαρδισμό των δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ζελένσκι: Χρειάζεται παγκόσμια συμμαχία κατά Πούτιν

Ο κόσμος πρέπει να δημιουργήσει μια συμμαχία κατά του Πούτιν για να αναγκάσει τη Ρωσία στην ειρήνη, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μπλόκο και στην Αζοφική Θάλασσα

Η Ρωσία ανέστειλε την κίνηση εμπορικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα μέχρι νεωτέρας, δήλωσαν σήμερα στο Reuters πέντε πηγές της βιομηχανίας σιτηρών.

Ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν σήμερα στην Ουκρανία καταφέροντας πλήγματα σε μεγάλες πόλεις. Η Ρωσία, η μεγαλύτερη εξαγωγός σιταριού, μεταφέρει κυρίως τα σιτηρά της από λιμάνια στην Μαύρη Θάλασσα.

Στην Θάλασσα του Αζόφ βρίσκονται μικρότερης χωρητικότητας λιμάνια με ρηχά ύδατα.

“Όλα τα πλοία βρίσκονται στο ‘στοπ’ (στην Αζοφική Θάλασσα)”, δήλωσε μια από τις πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η κρατική υπηρεσία θαλάσσιων και ποτάμιων μεταφορών δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Σε όλη τη χώρα οι βομβαδισμοί, νέες εκρήξεις στη Μαριούπολη

Σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι γίνονται βομβαρδισμοί σε όλη τη χώρα και μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος έχει σκοτωθεί και ένας ακόμη τραυματιστεί στο Μπρόβαρι στην επαρχία του Κιέβου.

 

Παράλληλα ανταποκριτής του Reuters δήλωσε ότι ακούστηκαν τέσσερις ακόμη εκρήξεις στην Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία.

Επίθεση και στο λιμάνι του Ochakov

Εισβολή και από Λευκορωσία, Κριμαία: Ο δικτάτορας Λουκασένκο προσφέρει γην και ύδωρ στον Πούτιν

Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην Ουκρανία και από τη Λευκορωσία, όπως από τη Ρωσία, με λευκορωσική υποστήριξη γύρω στις 05:00 πμ τοπική ώρα σήμερα, και μια επίθεση εξαπολύθηκε επίσης από την προσαρτημένη Κριμαία, ανακοίνωσε η συνοριοφυλακή της Ουκρανίας.

Ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος

Eξουδετερώσαμε την αεράμυνα της Ουκρανίας, υποστηρίζει η Μόσχα

Ο στρατός της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και έθεσε «εκτός λειτουργίας» αεροπορικές βάσεις της χώρας. Δείτε αναλυτικά εδώ

 

Επίθεση στη Vinnitsiya

Τα σημεία επίθεσης της Ρωσίας

 

Πυραυλική επίθεση σε αεροδρόμιο

Ουκρανικός Στρατός: Κατερρίφθησαν πέντε εχθρικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο

Ο Ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι έχει καταγράψει τα πρώτα χτυπήματα κατά των Ρώσων εισβολέων. Δείτε αναλυτικά εδώ. 



Ουκρανικός Στρατός: Αποκρούουμε αεροπορική επίθεση του εχθρού

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας αποκρούει αεροπορική επίθεση των εισβολέων, ενώ διαβεβαίωσε πως οι πληροφορίες ότι έγινε απόβαση ρωσικών δυνάμεων στην Οδησσό είναι ψευδείς.

 

Μπομπ Μενέντεζ: Απαιτείται ιστορική αλλαγή απέναντι στον «δεσπότη» του Κρεμλίνου 

«Απόψε, η καρδιά μου είναι βαριά για τον λαό της Ουκρανίας. Καθώς προσευχόμαστε γι’ αυτούς σε αυτή τη σκοτεινή στιγμή αβεβαιότητας, είναι σαφές ότι η ιστορία θα αποδείξει ότι η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να θυσιάσει τις ζωές αμέτρητων Ουκρανών και Ρώσων έγινε από φόβο, από φόβο να επιτρέψει σε ένα γειτονικό ανεξάρτητο, κυρίαρχο έθνος να επιδιώξει τη δημοκρατία και την ελευθερία», ανέφερε ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ αντιδρώντας στο άκουσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Δείτε εδώ ολόκληρη τη δήλωση,



Καταδικάζουν την «αδικαιολόγητη επίθεση» Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ

Την «αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία» καταδικάζουν με κοινή ανάρτησή τους στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αυτές τις σκοτεινές ώρες, οι σκέψεις μας είναι στην Ουκρανία και στις αθώες γυναίκες, άνδρες και παιδιά καθώς αντιμετωπίζουν αυτήν την απρόκλητη επίθεση και φοβούνται για τη ζωή τους. Το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει», ανέφεραν.




24/02/2022 07:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ – της Μαρίας Αρώνη
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Μπάιντεν: Απρόκλητη επίθεση, Σολτς: Μαύρη μέρα για την Ευρώπη

Η πρώτη αντίδραση του προέδρου Μπάιντεν και του Γερμανιού Καγκελάριου Σολτς στην ρωσική επίθεση

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον καταδίκασε τις «φρικιαστικές εξελίξεις στην Ουκρανία» .

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί μας θα αντιδράσουν με αποφασιστικό τρόπο», πρόσθεσε μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι συνομίλησε νωρίτερα σήμερα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.




Επίθεση στην Σχάστια

Οι Ρώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι έχουν εξαπολύσει μαζική επίθεση κατά της ουκρανικής πόλης Σχάστια στην επαρχία του Λουγκάσνκ σύμφωνα με το πρακτορέιο Interfax.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας πλήττουν ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές ένοπλες πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας, ιδίως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη.

Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι δεν βρίσκονται στο στόχαστρο επιθέσεων με το πυροβολικό ή με πυραύλους πόλεις ή περιοχές όπου ζουν άμαχοι.




24/02/2022 06:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-Sputnik
Μόσχα, Ρωσία

Έκκληση του Ουκρανού ΥΠΕΞ: Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να τον σταματήσει

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αρχίσει «εισβολή ευρείας κλίμακας» από τη Ρωσία και ότι αναφέρονται πλήγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

«Ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας δέχονται επίθεση. Πρόκειται για επιθετικό πόλεμο. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα νικήσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον [πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ] Πούτιν. Τώρα είναι ώρα για δράση», ανέφερε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας μέσω Twitter.

24/02/2022 06:42
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Κίεβο, Ουκρανία




«Εν ονόματι της ανθρωπότητας, σταματήστε αυτόν τον πόλεμο» (Αντόνιο Γκουτέρες προς Βλαντίμιρ Πούτιν)

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «εν ονόματι της ανθρωπότητας», λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση.

«Πρόεδρε Πούτιν, εν ονόματι της ανθρωπότητας, διατάξτε τους στρατιώτες σας να γυρίσουν πίσω στη Ρωσία», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στην ουκρανική κρίση.

Οι συνέπειες αυτού του πολέμου θα είναι καταστροφικές για την Ουκρανία και θα καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

24/02/2022 06:37
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Νέα Υόρκη, Ηνωμένα Έθνη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: