“Καυγάς” μεταξύ του προέδρου των Σκοπίων και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας: Έτοιμοι να πιαστούν στα …χέρια:

Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πεντάροφσκι (Stevo Pendarovski) με τον πρώην πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ. EPA, GEORGI LICOVSKI




Ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων, Dimitar Kovachevski, πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες αλλά μάλλον δεν θα φέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα, σημειώνει το δημοσίευμα του Euractiv.

Σημειώνεται ότι έχει συναντηθεί δύο φορές με τον νέο Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov, που είναι επίσης επιχειρηματίας στο επάγγελμα. Και οι δύο χαρακτήρισαν τις επισκέψεις τους ως επιτυχημένες.

Αλλά αμέσως μετά, ο πρόεδρος των Σκοπίων, Stevo Pendarovski έκανε κάτι που δεν εξηγείται εύκολα. Στις 28/1 ο Pendarovski δέχθηκε εκπροσώπους της οργάνωσης «OMO-Ilinden». Για τα Σκόπια, αυτή η οργάνωση στοχεύει στην προστασία των δικαιωμάτων της μακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία.

Αλλά στη Βουλγαρία, αυτή είναι μια οργάνωση που θεωρείται παράνομη με το σκεπτικό της προώθησης του αυτονομισμού.

Την ίδια στιγμή, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η Βουλγαρία παραβίασε τα δικαιώματα της “μακεδονικής” μειονότητας, την οποία η Σόφια αποφάσισε να αγνοήσει καθώς αναγνωρίζει μια τέτοια μειονότητα.

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος Rumen Radev αντέδρασε με οργή στη συνάντηση του ομολόγου του, σημειώνοντας ότι οι ενέργειες και η συμπεριφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας δεν συμβάλλουν στην πρόοδο της χώρας στην πολυπόθητη πορεία προς την ΕΕ.

Χαρακτηριστικά, χρησιμοποίησε δύο φορές την εκτεταμένη εκδοχή του ονόματος της γειτονικής χώρας, ενάντια στο πνεύμα της πρόσφατης διμερούς συμφωνίας.

Η “Μακεδονία” μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα: μια σαλάτα, μια χώρα και μια περιοχή. Γεωγραφικά, η Μακεδονία είναι μια ευρεία περιοχή που περιλαμβάνει εδάφη της Ελλάδας (Μακεδονία του Αιγαίου), της Βουλγαρίας (Μακεδονία του Πιρίν) και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (Μακεδονία του Βαρδάρη).

H Βουλγαρία συμφώνησε στις 18/1 να χρησιμοποιήσει τη σύντομη εκδοχή του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία», αντί για «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», σε αντάλλαγμα με ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων στον ΟΗΕ, ότι το όνομα επηρεάζει μόνο τη χώρα και όχι τη γεωγραφική περιοχή, η οποία περιλαμβάνει μεγάλα τμήματα της Βουλγαρίας.

Έτσι, ο Radev έκανε ένα βήμα πίσω από τη συμφωνία της 18/1. Ο Pendarovski, που προφανώς δεν υποχώρησε, απάντησε ότι θα συναντηθεί ξανά με την OMO-Ilinden και ότι τέτοιες συναντήσεις ήταν στο πνεύμα της συμφωνίας γειτονίας 2017 μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, που θεωρείται πρόδρομος της Συμφωνίας των Πρεσπών που υπέγραψε αργότερα ο Zaev με τον Αλέξη Τσίπρα.

Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η πεισματική προσέγγιση του Pendarovski κατέστρεψε ουσιαστικά την πρόοδο που σημείωσαν οι δύο πρωθυπουργοί. Ενίσχυσε επίσης τη θέση των σκληροπυρηνικών στη Βουλγαρία, οι οποίοι δεν πιστεύουν σε μια ταχεία λύση για την άρση του βέτο.

Σε σύγκριση με τον Petkov, ο Radev μπορεί να θεωρηθεί σκληροπυρηνικός. Τα Σκόπια έχουν παρόμοια κατάσταση, με έναν μετριοπαθή πρωθυπουργό και έναν πιο σκληροπυρηνικό πρόεδρο.

Ωστόσο με σκληροπυρηνικό πρόεδρο στα Σκόπια, δεν μπορεί να αναμένεται σύντομα λύση στο βουλγαρικό βέτο.

Ο Kovachevski θα εξηγήσει τη δύσκολη θέση του στους μέντορές του στην ΕΕ και στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel πρέπει να έχει μια σοβαρή συζήτηση με τον Pendarovski.

ΠΗΓΗ: Euractiv How (not) to solve a problem

Ξανά το άθλιο «ποίημα» του ο Ακάρ: Κατηγορεί την Ελλάδα για απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: