Οι επόμενοι πόλεμοι θα είναι καθαρά ρομποτικοί, λέει ο καθηγητής Υφαντής: Ο ρόλος των drone [ηχητικό]

File Photo Μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος MQ-1 Predator κοντά στα σύνορα του Ιράν EPA/LT. COL. LESLIE PRATT / US AIR FORCE μέσω ΚΥΠΕ




«Είμαστε στην αφετηρία μιας εποχής όπου ο πόλεμος θα είναι όλο και περισσότερο τεχνολογικός, ρομποτικός, έτσι έρχεται το τέλος της αυταπάτης ότι ο πόλεμος είναι ηρωικός.

Θα φτάσουμε σε μια εποχή πολύ σύντομα, όπου ο ένας μαχητής δεν θα βλέπει τον άλλο, θα είναι εκατοντάδες χλμ. μακριά», σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, o καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κώστας Υφαντής, με αφορμή την αγορά τουρκικών drones από το Κίεβο.

Μιλώντας για τα drones, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, σημείωσε πως είναι ένα πολύ ελκυστικό προϊόν, ενώ θα μπορούσε κάποιος να το χαρακτηρίσει και το όπλο των φτωχών, καθώς με τα χρήματα που μπορεί να επενδύσει κανείς για να αγοράσει 2-3 ανεπτυγμένα μαχητικά αεροσκάφη, μπορεί να πάρει έναν ολόκληρο στόλο drones. Οι απώλειές τους δεν προκαλούν μεγάλη οδύνη γιατί είναι φθηνά αλλά κυρίως επειδή δεν συνεπάγονται απώλεια ζωών.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλά παραδείγματα από χώρες που έχουν καταρρίψει στο παρελθόν drones, όπως το Ιράν στον Περσικό κόλπο αλλά και στην νότια Σινική θάλασσα, παρότι δεν έχει ομολογηθεί, αλλά δεν έχει υπάρξει αντίδραση που να σηματοδοτεί κλιμάκωση προς ένα θερμό επεισόδιο ή προς μια πολεμική αναμέτρηση όπως θα γινόταν στην περίπτωση κατάρρευσης ενός μαχητικού αεροσκάφους. Αυτό έχει και την αρνητική πλευρά, ότι ακριβώς επειδή δεν οδηγεί σε κλιμάκωση μια τέτοια ενέργεια είναι και πιο εύκολο να την κάνει κάποιος.

Απαντώντας στο κρίσιμο ερώτημα του τελευταίου μήνα, εάν μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας είναι πιθανή, ο κ. Υφαντής επεσήμανε ότι η πρώτη δεν έχει ενδοιασμούς στο να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία όπως έχει κάνει 2 φορές στο παρελθόν, όταν θεωρεί ότι δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντά της, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει και μια πολύ σθεναρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας σε σχέση με τις προηγούμενες περιπτώσεις.

Άρα το στρατιωτικό σενάριο είναι πάντα στο τραπέζι, από μια εισβολή μικρή έως μια μεγάλη πολεμική επιχείρηση που να φτάσει μέχρι την ανατροπή του καθεστώτος στο Κίεβο και την εγκατάσταση ενός φιλορωσικού καθεστώτος, για να λυθεί μια και καλή το ζήτημα στα μάτια των Ρώσων, σημείωσε ο κ. Υφαντής. Το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι ότι ακριβώς εξαιτίας της αντίδρασης των ΗΠΑ και μέρους της Ε.Ε. που είναι πιο σθεναρή, μια σύρραξη απομακρύνεται σαν ενδεχόμενο. Όσο αφορά στην επίσκεψη Μακρόν σήμερα στην Μόσχα, σύμφωνα με τον κ. Υφαντή, ο Γάλλος Πρόεδρος εκπροσωπώντας ανεπίσημα την Ευρώπη με αυτή την πρωτοβουλία, είναι σε θέση να συνομιλήσει «καλύτερα» με την Ρωσία καθώς η Γαλλία λόγω της ενεργειακής της αυτονομίας, είναι η ευρωπαϊκή χώρα που μπορεί να «πιεστεί» λιγότερο από κάθε άλλη.

Επιχειρώντας μια σύντομη αναδρομή στην ανάπτυξη των drones, ο κ. Υφαντής ανέφερε ότι στην αρχή τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν στόχο να βελτιώσουν τις κατασκοπευτικές ικανότητες των κρατών, καθώς είναι μικρά, μπορούν να μένουν πολύ περισσότερες ώρες στον αέρα απ’ ό,τι ένα επανδρωμένο αεροσκάφος και είναι και πάρα πολύ φθηνά. «Σιγά σιγά οι ΗΠΑ επένδυσαν στο να κάνουν τα drones και επιθετικό όπλο, μια ανάγκη που προέκυψε κυρίως από το κυνηγητό των μαχητών και της ηγεσίας της Αλ Κάιντα στα σύνορα Αφγανιστάν και Πακιστάν όπου δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν επίγειες ή άλλες αμερικανικές δυνάμεις» υπογράμμισε.

Προσέθεσε ακόμη ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ολοένα και περισσότερο η Τουρκία θα αλλάζει τα εργαλεία της συμπεριφοράς της και θα αντικαθιστά τα μαχητικά της με drones αφενός γιατί είναι φθηνά, αφετέρου γιατί η επιχειρησιακή διαθεσιμότητα σε αυτή την συγκυρία της τουρκικής αεροπορίας είναι απελπιστικά χαμηλή. «Το δίλημμα είναι πώς αντιδρά η ελληνική πλευρά. Η μία διάσταση είναι η επιχειρησιακή, να έχει η χώρα δυνατότητα αντιμέτρων, με drones που να «ελέγχουν» το περιβάλλον του Αιγαίου. Αφού μελετήσουμε τους επόμενους μήνες την τουρκική συμπεριφορά και το πώς τα χρησιμοποιούν τότε θα πρέπει να προσαρμόσουμε και τους κανόνες εμπλοκής των ενόπλων δυνάμεων» τόνισε ο κ. Υφαντής.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι γενικά η χρήση των drones είναι «αρρύθμιστη» νομικά, καθώς παρότι γίνεται συζήτηση σε διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς είμαστε ακόμα μακριά από ένα πλαίσιο που να ρυθμίζει τους κανόνες χρήσης των drones. Προς το παρόν είναι ανεξέλεγκτο και ταυτόχρονα έχουμε και μια τεχνολογική κούρσα, με τις ΗΠΑ να επενδύουν πάρα πολλά χρήματα στην τεχνολογική εξέλιξη των drones, με χώρες όπως η Τουρκία να μπορούν σχετικά φθηνά να αναπτύξουν και να γίνουν εξαγωγικές δυνάμεις.

Mε πληροφορίες από ertnews.gr, Δανάη Γραφάκου

Παράνομο το Τουρκολιβυκό μνημόνιο επαναβεβαιώνει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στον Ελληνα επιτετραμμένο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: