Είναι τυχαίο ότι ο Ερντογάν ζήτησε να μην επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας; Αλλού μέτρα κι αλλού ΜΟΕ

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ*

Η ανθρωπότητα παρακολουθεί εναγωνίως τα τεκταινόμενα στην ανατολική περιοχή της Ουκρανίας μετά την αιφνίδια αναγνώριση από τη Ρωσική Ομοσπονδία της ανεξαρτησίας των περιοχών του Ντονιέσκ και Λουγκάνσκ, οι οποίες αυτοανακηρύχθηκαν ως αυτόνομες δημοκρατίες, και την αποστολή «ειρηνευτικών» Ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Ο κίνδυνος περαιτέρω ανάφλεξης είναι ορατός, ιδιαίτερα μετά την έγκριση από τη Ρωσική Δούμα «χρήσης του ρωσικού στρατού στο εξωτερικό».  Ήδη η Μόσχα απέσυρε το διπλωματικό προσωπικό της πρεσβείας της στο Κίεβο.

Όλοι απεύχονται την ευρύτερη κλιμάκωση και αφήνουν παράθυρο ανοικτό στη διπλωματία παρόλο που η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στις 24 Φεβρουαρίου, ματαιώθηκε με απόφαση των ΗΠΑ.

  • Επισημαίνεται, επίσης, η αναφορά του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, κ Τζο Μπάιντεν, στο διάγγελμα του της 22 Φεβρουαρίου, προς τον Αμερικανικό λαό ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αναμετρηθεί με τη Ρωσία ούτε και επιθυμεί σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Άμεση υπήρξε η αντίδραση της Δύσης, των ΗΠΑ και της Ευρώπης για τις ενέργειες του Κρεμλίνου στην ανατολική Ουκρανία με έντονη καταδίκη και εξαγγελία σειράς σκληρών κυρώσεων κατα ρωσικών οικονομικών συμφερόντων, Ρώσων πολιτών και «όσων εμπλέκονται στην παράνομη και απαράδεκτη αναγνώριση».

Ακόμα και η αναθεωρητική κατοχική Τουρκία, η οποία κατάφωρα εξακολουθεί να παραβιάζει όλες τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου στην Κύπρο, τη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ, συντάχθηκε με τις Νατοϊκές δυνάμεις στην κρίση της Ουκρανίας και δια του Υπουργείου των Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει ονομαστικά τη Ρωσία, οικονομικό της εταίρο, θεωρώντας την ενέργεια της ως απαράδεκτη και απορριπτέα η οποία παραβιάζει κατάφωρα την ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας! Απύθμενο το θράσος της νεο-οθωμανικής Τουρκίας.

Οι κυρώσεις που θα επιβληθούν κλιμακωτά κατά της Ρωσίας, «χωρίς καθυστέρηση», όπως δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέ Μπορέλ, που περιλαμβάνουν και την παγοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης του Βόρειου Αγωγού 2,Nord Stream 2, αναμένεται να επιφέρουν μεγάλο κόστος στη Ρωσική οικονομία. Θα «κάνουν την Ρωσία να πονέσει».

Δυσμενείς, όμως, οικονομικές και άλλες επιπτώσεις στις χώρες της Ευρώπης και αλλού θα υπάρξουν από τις κυρώσεις. Αυτή η παράμετρος δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή σαρωτικών αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

  • Σε αντίθεση με τη στάση που τηρούν οι γνωστές χώρες μέλη της έναντι του αιτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας , χώρας μέλους της Ε. Ε., για λήψη κάποιων μέτρων κατά της παραβατικής Τουρκίας η οποία συστηματικά προβαίνει στη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων στο υπό την κατοχή της έδαφος της Δημοκρατίας.

Στην περίπτωση της Τουρκίας πιέζεται το θύμα της για προσφορά μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αποδοχή της αναβάθμισης της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης Ε. Ε. -Τουρκίας, άνευ ανταλλάγματος. Ως εάν το τουρκικό πρόβλημα της Κύπρου είναι θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης και όχι εισβολής και παράνομης κατοχής.

Σημειωτέον ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρ. Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την αντίθεση του στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας με το σκεπτικό ότι οι κυρώσεις δεν αποδίδουν αλλά μεταθέτουν μόνο το πρόβλημα,  όπως δήλωσε ο πολιτικός σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, στην εφημερίδα Die Welt ( naftemporiki.gr- 21.2.2022).

*Λόρια Μαρκίδη
Πρέσβης ε.τ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Η ιστορία γράφεται από τους Αυξεντίου: Μπορούσε να παραδοθεί και να ζήσει, επέλεξε την μεγάλη μάχη με τους Εγγλέζους και το θάνατο και νίκησε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: