Η Ουκρανία συνδέει τον στρατό της με την Τουρκία, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ παραμένει μακρινό “όνειρο”

Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) and his Turkish counterpart Recep Tayyip Erdogan (R) review the Guard of Honor during their meeting at the Mariinsky Palace in Kiev, Ukraine, 03 February 2022. EPA, SERGEY DOLZHENKO




Mε δεδομένο ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί σύντομα στο ΝΑΤΟ, το Κίεβο συνάπτει μια συλλογή μικρότερων συμφώνων ασφαλείας με περιφερειακές στρατιωτικές δυνάμεις, της Τουρκίας της Πολωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς αναζητά βοήθεια για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία τώρα και στα επόμενα χρόνια, γράφει το Politico.

Οι αναδυόμενες συμφωνίες παρουσιάστηκαν αυτή την εβδομάδα, με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan να ταξιδεύει στην ουκρανική πρωτεύουσα για να στείλει ένα αιχμηρό μήνυμα στη Μόσχα. Η χώρα του θα βοηθούσε στην επέκταση της προμήθειας της Ουκρανίας με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar μεγάλης εμβέλειας — ένα ισχυρό όπλο που το Κρεμλίνο προειδοποίησε το Κίεβο να μην χρησιμοποιήσει.

Η αυξανόμενη συνεργασία με την Τουρκία είναι μόνο ένα στοιχείο μιας ευρύτερης προσπάθειας του Κιέβου για την ανάπτυξη μικρότερων συμφώνων ασφαλείας και πολιτικών, δεδομένου ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια μακρά και αβέβαιη πορεία προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ — αν συμβεί καθόλου.

Και ενώ το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει κατηγορηματικά το αίτημα της Ρωσίας ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ η στρατιωτική συμμαχία, η στάση έχει κατανοηθεί περισσότερο ως υπεράσπιση αρχών της πολιτικής «ανοιχτών θυρών» του ΝΑΤΟ παρά ως συγκεκριμένη ενθάρρυνση της ένταξης της Ουκρανίας.

Ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας Dmytro Kuleba έχει αναγνωρίσει αυτή την πραγματικότητα, και πιέζει για ισχυρότερους δεσμούς με μεμονωμένους εταίρους.

Η προθυμία, ειδικότερα, της Πολωνίας και της Τουρκίας να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία δίνει στην Ουκρανία κάποια διαβεβαίωση, συμβάλλοντας στην αντιστάθμιση των ανησυχιών στο Κίεβο ότι άλλοι περιφερειακοί παίκτες, όπως η Ουγγαρία και η Γερμανία, ενδέχεται να είναι πολύ ήπιοι με τη Μόσχα λόγω των οικονομικών ή πολιτικών τους συμφερόντων.

«Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε ασφάλεια και ευημερία κάπου στο μέλλον όταν γίνουμε μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Τους χρειαζόμαστε σήμερα», δήλωσε σχετικά ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Αν και η Ρωσία θα νικούσε την Ουκρανία με τη συντριπτική στρατιωτική της ισχύ σε κάθε μεγάλης κλίμακας ένοπλη σύγκρουση, τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έδωσαν στο Κίεβο ένα ισχυρό όπλο στην οκταετή σύρραξη στην περιοχή Donbass.

Τον Δεκέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin παραπονέθηκε προσωπικά στον Erdogan για την πώληση των drones στην Ουκρανία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι χρησιμοποίησε το όπλο για «καταστροφική» και «προκλητική δραστηριότητα».

Παρόμοια drones που προμήθευσε η Τουρκία ήταν μέρος του οπλοστασίου εξελιγμένων όπλων, μαζί με μισθοφόρους, που βοήθησαν το Αζερμπαϊτζάν να επιτύχει μια αποφασιστική στρατιωτική νίκη επί της Αρμενίας το 2020, τερματίζοντας τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η νίκη του Αζερμπαϊτζάν, στην οποία ανέκτησε εδάφη αναγνωρισμένα ως κυρίαρχο έδαφός του, αλλά επί μακρόν κατεχόμενα και ελεγχόμενα από την Αρμενία, έδειξε ότι ήταν δυνατό να τερματιστούν οι μακροχρόνιες παγωμένες συγκρούσεις που η Ρωσία χρησιμοποίησε προς όφελός της.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει μια δύσκολη σχέση με τη Ρωσία, καθώς συνεργάζονται σε κάποιους τομείς και διαφωνούν έντονα σε άλλους, όπως σχετικά με την μεγάλη κοινότητα Τατάρων της Κριμαίας, σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι στην επίσκεψή του στο Κίεβο την Πέμπτη, ο Erdogan συνάντησε τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelenskiy και κατά την τιμητική υποδοχή ο Τούρκος πρόεδρος οδήγησε τους στρατιώτες, που ήταν οπλισμένοι με τουφέκια, ξιφολόγχες και ξίφη, φωνάζοντας το παραδοσιακό σύνθημα «Δόξα στην Ουκρανία!».

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες οι διμερείς συμφωνίες θα μπορούσαν να είναι πιο χρήσιμες για την Ουκρανία καθώς, σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ, οι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν χωρίς την ανάγκη επίτευξης ενότητας μεταξύ 30 συμμάχων.

Η Yevgeniya Gaber, στο Κέντρο Σύγχρονων Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Carleton, στο Κίεβο, είπε ότι ο Erdogan ήταν ο τελευταίος σε μια σειρά παγκόσμιων ηγετών των οποίων οι προσωπικές εμφανίσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον Putin από το να διατάξει από επίθεση.

Το ταξίδι του Τούρκου προέδρου, ξεχώρισε λόγω της ανησυχίας του ηγέτη για τους Τατάρους της Κριμαίας και της προθυμίας του να διαπραγματευτεί απευθείας με τον Putin.

«Η επίσκεψη του Erdogan είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς γιατί πρώτα είναι στρατηγικοί εταίροι και έχουν μια συγκεκριμένη στάση στη Ρωσία και μια πολύ συγκεκριμένη θέση εδώ στη Μαύρη Θάλασσα», σημειώνει.

Ως μέλος του ΝΑΤΟ και ως χώρα με «συγκεκριμένες σχέσεις» με τη Ρωσία, η Τουρκία είναι «πραγματικά σε καλή θέση για αυτού του είδους τη διπλωματία», καθώς και για «πολιτική υποστήριξη, διπλωματική υποστήριξη και επίσης με κάποιους όρους , στρατιωτική υποστήριξη».

Προσθέτει ότι ο Putin θεωρεί τον Τούρκο πρόεδρο ομόλογό του. «Σκέφτεται για τον Erdogan» διαφορετικά, υποστήριξε. «Η Τουρκία δεν είναι κάτι τέτοιο, ας πούμε τοξικό για τη Ρωσία, όπως η Ουάσιγκτον τώρα [ή] όπως η συλλογική Δύση».

«Υπάρχει αυτή η ψυχολογία ότι η περιφερειακή ιδιοκτησία στη Μαύρη Θάλασσα είναι είτε για την Τουρκία είτε για τη Ρωσία, αλλά όχι για άλλους εξωτερικούς παράγοντες». Και, κυρίως, ο Erdogan είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει σκληρή δύναμη για να επιτύχει τους στόχους του.

«Η Τουρκία μπορεί να ενεργήσει πολύ αποφασιστικά», πρόσθεσε. «Το είδαμε αυτό στη Συρία. Το είδαμε αυτό στη Λιβύη, και με τη Ρωσία».

ΠΗΓΗ: PoliticoUkraine links arms with Turkey, Poland and UK as NATO membership remains distant

Του κάνουν πλάκα μετά την ανακοίνωσή του ότι περνά κορωνοϊό: Πέντε συλλήψεις για προσβολή εναντίον του Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: