Η Κυπριακή Δημοκρατία εν μέσω γεωπολιτικών παιγνίων: Οι συνωμοσίες Βρετανών και ΟΗΕ και η στάση της Μοσχας

File Photo: Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. EPA, JUSTIN LANE




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ*

Είναι πολύ σημαντική η συνέντευξη την οποία ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ Στανισλάβ Οσάτσι, παραχώρησε στον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος της περασμένης Κυριακής.

Σημαντικές οι απόψεις που εξέφρασε σχετικά με την πορεία του Κυπριακού ζητήματος οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Επειδή προέρχονται από ένα σοβαρό και έμπειρο διπλωμάτη και απηχούν τις θέσεις της χώρας την οποία εκπροσωπεί στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Επισημαίνεται, ιδιαίτερα, η θέση ότι: «Εμείς πραγματικά θεωρούμε ότι είναι ανεπίτρεπτα τα επίμονα μηνύματα και οι υποβολές που φθάνουν από κάποιες πρωτεύουσες και στοχεύουν την αλλαγή των υφισταμένων βάσεων των διαπραγματεύσεων, από το ομοσπονδιακό μοντέλο σε εκείνο των δυο κρατών, που επιδιώκουν».

  • Άποψη η οποία επιβεβαιώνει τα όσα επανειλημμένα επισημάνθηκαν σχετικά με τις μεθοδεύσεις ορισμένων δυτικών χωρών, και δη της Βρετανίας, προς στήριξη της τουρκικής απαίτησης για ακύρωση των σχετικών με τη βάση λύσης του Κυπριακού ζητήματος ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, και αναγνώριση ισότιμης κυριαρχίας και ύπαρξης δυο οντοτήτων στην Κύπρο.

Είναι τοις πάσι γνωστές οι επίμονες και πιεστικές ενέργειες του βρετανικού παράγοντα για αποδοχή από την πλευρά μας ορολογίας η οποία στην ουσία ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Άγκυρας για διαφοροποίηση της συμφωνημένης βάσης λύσης του Κυπριακού.

Ούτε αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ Αντόνιο Γκουτέρες, για τις καλές του υπηρεσίες προωθείται η εξίσωση της παράνομης οντότητας με την Κυπριακή Δημοκρατία και η υιοθέτηση των τουρκικών θέσεων με την κραυγαλέα παράλειψη αναφοράς στη συμφωνημένη βάση για την επίλυση του ζητήματος, προσφέροντας έτσι έδαφος για συζήτηση της τουρκικής απαίτησης για λύση δυο κρατών.

Είναι ο ίδιος παράγων, που με την ιδιότητα του “pen holder”,όπως ο κ Γκουτέρες χαρακτήρισε τους Βρετανούς, συνέταξε το σχέδιο ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο με λεκτικό πλήρως υποστηρικτικό των τουρκικών επιδιώξεων.

  • Εν γνώση τους ότι ούτε η λύση δυο κρατών είναι ο τελικός στόχος της Άγκυρας αλλά ο πλήρης έλεγχος της Κύπρου. Αρκεί, τα κατάλοιπα της αποικιοκρατίας, οι βρετανικές βάσεις, να διασφαλιστούν εσαεί σε αυτό τον πολύπαθο τόπο.

«Κατά την άποψη μου, η Κύπρος για ακόμη μια φορά, βρέθηκε δέσμια των μεγάλων γεωπολιτικών παιγνιδιών», αποφαίνεται ο Ρώσος πρέσβης στην συνέντευξη του. Αποτελεί γεγονός ότι, στο μέτωπο το οποίο συνέπηξαν εναντίον της Ρωσίας στο Ουκρανικό ζήτημα, η Τουρκία του νεο-οθωμανού προέδρου Ρ. Ταγίπ Ερντογάν, θεωρείται πολύτιμος σύμμαχος και συνεργός.

Για τη στήριξη του προσφέρονται παραχωρήσεις σε θέματα που ενδιαφέρουν την Άγκυρα, όπως η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειος.

Η απαράδεκτη στάση ορισμένων χωρών εκτρέφει και το θράσος του εγκάθετου της Άγκυρας στις κατεχόμενες περιοχές, του Ερσίν Τατάρ, ο οποίος σε συνεχείς δηλώσεις του επαναλαμβάνει το τροπάριο που η Τουρκία επέβαλε περί αναγνώρισης κυριαρχικής ισότητας και ίσου διεθνούς καθεστώτος για την παράνομη οντότητα.

Στην απέλπιδα δε προσπάθεια του να αποδείξει ότι η νήσος Κύπρος ανήκε στην Οθωμανική αυτοκρατορία και θα πρέπει να επιστραφεί στην διάδοχο αυτής, την Τουρκία, επικαλείται τη μυστική συμφωνία Βρετανίας και Οθωμανικής αυτοκρατορίας του 1878!

Εκούσια ανιστόρητος, εφόσον η σημαντική Διεθνής Συνθήκη της Λωζάνης, της 24ης Ιουλίου 1923, περιλαμβάνει άρθρα βάσει των οποίων η Τουρκία παραιτήθηκε παντός δικαιώματος της επί του εδάφους της Κύπρου.

Λόρια Μαρκίδη
Πρέσβης ε.τ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Καφενόβιες συζητήσεις θέλουν οι Τούρκοι μέχρι να αναγνωρίσει η ελληνική πλευρά το ψευδοκράτος: Αλλά οι δικοί μας δεν καταλαβαίνουν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: