Η Ισλανδία απαγορεύει τη φαλαινοθηρία: Θα φτιάξει παρατηρητήριο φαλαινών για τους τουρίστες

File Photo Η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Ιαπωνία είναι οι μόνες χώρες στον κόσμο που επιτρέπουν τη φαλαινοθηρία via pixabay.com/shadowfaxone




Η Ισλανδία, μία από τις τρεις τελευταίες χώρες στον κόσμο που εξακολουθούν να επιτρέπουν την  φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς, σκοπεύει να σταματήσει την κατανομή ετήσιων ποσοστώσεων σε αυτόν τον τομέα δραστηριότητας από το 2024 λόγω της χαμηλής ζήτησης στην αγορά.

Αυτό δήλωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση του Ρέικιαβικ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Τα τελευταία τρία καλοκαίρια -την κανονική περίοδο φαλαινοθηρίας- τα καμάκια παρέμειναν σχεδόν αχρησιμοποίητα στα νερά αυτού του νησιού του Βόρειου Ατλαντικού, παρά τις σημαντικές ποσοστώσεις για την τρέχουσα περίοδο (2019-2023).

Οι κύριες αιτίες είναι η επανέναρξη του εμπορικού κυνηγιού στην Ιαπωνία, η κύρια αγορά κρέατος φαλαινών και τα εγκαίνια μιας ισλανδικής παράκτιας περιοχής όπου απαγορεύεται η αλιεία, γεγονός που ανάγκασε τους ντόπιους ψαράδες να διανύσουν μεγαλύτερες αποστάσεις ανοιχτά. “Εκτός και αν αποφασιστεί διαφορετικά, δεν υπάρχει λόγος να επιτραπεί η φαλαινοθηρία από το 2024”, έτος κατά το οποίο θα λήξουν οι τρέχουσες ποσοστώσεις, δήλωσε ο Ισλανδός υπουργός Αλιείας Svandis Svavarsdottir, μέλος της διακυβέρνησης του Κόμματος των Πρασίνων.

Η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Ιαπωνία είναι οι μόνες χώρες στον κόσμο που επιτρέπουν τη φαλαινοθηρία, παρά τη συνεχή κριτική για τα δικαιώματα των ζώων από τους περιβαλλοντολόγους, τις προειδοποιήσεις για την τοξικότητα του κρέατος των αιχμαλωτισμένων δειγμάτων και τη φθίνουσα αγορά.

Με μια οικονομία ολοένα και πιο προσανατολισμένη στον τουρισμό, η Ισλανδία, ένα νησί με 370.000 κατοίκους, θέλει να αναπτύξει έναν μοναδικό τομέα, βασισμένο στην παρατήρηση φαλαινών από ξένους τουρίστες, που προσελκύονται από αυτά τα εντυπωσιακά κητώδη.

Mε πληροφορίες από ertnews.gr/Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Για ξέπλυμα χρήματος κατηγορείται η Credit Suisse σε δίκη Βούλγαρων διακινητών κοκαΐνης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: