Επιστολή για το Κυπριακό από ομογενείς Βρετανίας προς τον νέο Υφυπουργό Ευρώπης

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από την εκδήλωση διαμαρτυρίας του Δήμου Αμμοχώστου με τίτλο «Είμαστε Αμμόχωστος», στη Δερύνεια. Ελληνοκύπριος πολίτης της κατεχομενης Αμμοχώστου ατενίζει τη νεκρή πόλη. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Να συμπεριλάβει την Κύπρο στην ατζέντα του καθώς «η στρατηγική της θέση την καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη», καλούν με επιστολή τους τον νέο Υφυπουργό Ευρώπης Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι τα μέλη της παροικιακής οργάνωσης Συμβούλιο Βρετανοκυπρίων.

Σημειώνουν πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάνει γενναιόδωρες παραχωρήσεις με στόχο να επιτευχθεί μία δίκαιη και λειτουργική λύση, αλλά η αδιαλλαξία της Τουρκίας καθιστά κάτι τέτοιο «μάλλον μία απομακρυσμένη προοπτική».

«Αισθανόμαστε σθεναρά ότι τώρα είναι η ώρα να επιλυθεί το Κυπριακό πρόβλημα στη βάση μιας λειτουργικής, δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, με ρητές αναφορές στο ψήφισμα 1251. Αυτό απορρίπτει τη θέση της τουρκικής Κυβέρνησης και της τουρκοκυπριακής πλευράς για μια λύση δύο κρατών», αναφέρουν οι συντάκτες.

Καλούν επίσης τον Υφυπουργό να αναλάβει την πρωτοβουλία για να διευκολύνει τις προσπάθειες επανέναρξης «ενός εποικοδομητικού διαλόγου και θετικών διαπραγματεύσεων χωρίς εντάσεις και απειλές η ενέργειες αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο».

Τονίζουν ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει αμέσως οποιεσδήποτε νέες προκλήσεις είτε στα Βαρώσια είτε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά όλο τον πληθυσμό, ελληνοκυπριακό και τουρκοκυπριακό.

Η επιστολή επισημαίνει ότι οι σοβαρές και επανειλημμένες εισβολές της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο της Δημοκρατίας, καθώς και οι αλλαγές στο στάτους κβο της κατεχόμενης Αμμοχώστου «υπονομεύουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για έναν εποικοδομητικό διάλογο» μεταξύ των δύο πλευρών.

Προτρέπουν, τέλος, τον νέο Βρετανό Υφυπουργό Ευρώπης να μεταφέρει στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι η στρατηγική του είναι αντιπαραγωγική, ότι οι πολιτικές του παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και απειλούν την ειρηνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την επιστολή υπογράφουν εκ μέρους του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων οι Ηλίας Δινένης, Δώρος Παρτασίδης, Ελίσσα Έλληνα, Στέλλα Πρωτόπαππα-Δινένη και Αντώνης Σαββίδης.

Παρόμοια επιστολή έχει στείλει η παροικιακή οργάνωση και στη βουλευτή Άννα Φερθ, που πρόσφατα κέρδισε για το Συντηρητικό Κόμμα την έδρα που χήρεψε μετά από τη δολοφονία του φιλοκύπριου σερ Ντέιβιντ Έιμες.

Mε πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Θανάσης Γκαβός/ΑΓΚ
Λονδίνο, Βρετανία

Ιστορική συμφωνία Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: