Έμπορο όπλων απήγαγε από την Ουκρανία η ΜΙΤ: Παράδοση πλέον οι απαγωγές «εχθρών» της Τουρκίας

File Photo Ο Νούρι Μποζκίρ δεν είναι το πρώτο άτομο που στοχοποιήθηκε για αποκάλυψη στοιχείων σχετικά με τα παράνομα δίκτυα διακίνησης όπλων της Τουρκίας. via pixabay.com/Brett Hondow




Έμπορος όπλων που είχε αρχίσει να αποκαλύπτει τα παράνομα δίκτυα διακίνησης όπλων της Τουρκίας, απήχθη στη διάρκεια επιχείρησης των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο πληροφοριοδότης είχε αποκαλύψει σημαντικές πτυχές των μυστικών μεταφορών όπλων της Τουρκίας σε ομάδες μαχητών που δρουν σε Συρία και Λιβύη, σημειώνοντας ότι στελέχη της MIT έπαιρναν μερίδιο από τις συμφωνίες, με τις διεκδικούμενες μίζες να φθάνουν στα υψηλότερα κλιμάκια της Τουρκίας.

Ο Νούρι Μποζκίρ είναι ένας άνθρωπος που πολλοί πιστεύουν ότι αποτελεί απειλή για τον Τούρκο πρόεδρο. Ο απαχθείς έμπορος όπλων θεωρείται ως ένας από τους λίγους ανθρώπους που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν συστηματικές παρανομίες από την τουρκική κυβέρνηση, καθώς αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος των μυστικών αποστολών όπλων της σε εμπόλεμες ζώνες.

Τη σύλληψη στην Ουκρανία του εμπόρου όπλων και στη συνέχεια πληροφοριοδότη, από την τουρκική εθνική υπηρεσία πληροφοριών, την MIT, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι πληροφορίες μας έλεγαν ότι αυτό το άτομο κρυβόταν στην Ουκρανία και μιλήσαμε με τον [Ουκρανό Πρόεδρο] Ζελένσκι για τη σύλληψή του», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Η υπηρεσία πληροφοριών μας και η καλή συνεργασία με τους συνεργάτες της κατέστησαν δυνατή αυτή τη σύλληψη».

Σε συνεντεύξεις στην ουκρανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Strana στα τέλη του 2020, ο Μποζκίρ είχε αποκαλύψει σημαντικές πτυχές των μυστικών μεταφορών τουρκικών όπλων σε ομάδες μαχητών που δρουν στη Συρία και τη Λιβύη, βάζοντας στο κάδρο των πληρωμών και στελέχη της MIT.

Ο Μποζκίρ, πρώην λοχαγός των ειδικών δυνάμεων στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, είπε ότι αγόραζε νόμιμα όπλα σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης και τα έστελνε στην Τουρκία, όπου οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες τα διένειμαν σε διάφορα πεδία μάχης.

Από τις 50 αποστολές όπλων που έφθασαν στα χέρια μαχητών στη Συρία, η τελευταία του πριν καταφύγει στην Ουκρανία το 2015, φέρεται να πραγματοποιήθηκε χωρίς την οργανωτική ανάμειξη της MIT. Η αποστολή αναχαιτίστηκε από την τουρκική αστυνομία και με μια επιχείρηση – αστραπή, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες τον έβγαλαν από τη χώρα.

Στην Ουκρανία, ο Μποζκίρ ζήτησε πολιτικό άσυλο, φοβούμενος ότι οι τουρκικές αρχές θα στραφούν τελικά εναντίον του παρά τη συμμετοχή του σε πολλές επιχειρήσεις που είχαν κυβερνητική έγκριση.

Μετά το αίτημά του, η Τουρκία εξέδωσε κόκκινη προκήρυξη από την Ιντερπόλ, ζητώντας τη σύλληψή του για τη δολοφονία του Τούρκου ακαδημαϊκού Νετζίπ Χαμπλεμίτογλου το 2002, μια υπόθεση που ήταν στον «πάγο» εδώ και δύο δεκαετίες. Ο Μποζκίρ έχει αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη, σύμφωνα με τον Ουκρανό δικηγόρο του. «Διάβασα προσεκτικά τα έγγραφα που έδωσε η τουρκική πλευρά», είπε στη DW ο Ρομάν Ντενυσιούκ, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Μποζκίρ στις ακροάσεις έκδοσής του. «Τα στοιχεία είναι πολύ αμφίβολα. Δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις για τη συμμετοχή του στη δολοφονία αυτού του καθηγητή».

Ο πρώην έμπορος όπλων εξακολουθούσε να αγωνίζεται κατά του αιτήματος έκδοσης όταν απήχθη, με τους Ουκρανούς δικαστές να μην έχουν ακόμη εκδώσει τελική απόφαση. Η τουρκική και η ουκρανική κυβέρνηση δεν απάντησαν στα επανειλημμένα αιτήματα της DW για σχολιασμό σχετικά με την εξωδικαστική τουρκική επιχείρηση σε ουκρανικό έδαφος.

«Το μόνο πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι σύμφωνα με τους νόμους της Ουκρανίας, αυτό που έχει κάνει η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας είναι παράνομο – είναι υπέρβαση εξουσίας και μπορεί να θεωρηθούν ποινικά υπεύθυνοι», δήλωσε ο Ντενυσιούκ.

Τουρκική «παράδοση» οι απαγωγές «εχθρών» της χώρας

Ο Νούρι Μποζκίρ δεν είναι το πρώτο άτομο που στοχοποιήθηκε για αποκάλυψη στοιχείων σχετικά με τα παράνομα δίκτυα διακίνησης όπλων της Τουρκίας.

Το 2015, ο Τούρκος δημοσιογράφος Τσαν Ντουντάρ αποκάλυψε την τουρκική γραμμή εξοπλισμού ομάδων μαχητών στη Συρία. Αργότερα κατηγορήθηκε για αποκάλυψη κρατικών μυστικών και καταδικάστηκε σε 27,5 χρόνια κάθειρξη. Διέφυγε μια απόπειρα δολοφονίας και τώρα ζει εξόριστος στο Βερολίνο.

Σχολιάζοντας τη σύλληψη του Μποζκίρ, ο Ντουντάρ είπε στη DW ότι η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τακτικές όπως έκτακτες παραδόσεις και υπερβολικές ποινικές κατηγορίες για να φιμώσει τους επικριτές και να αποτρέψει τους πληροφοριοδότες να εμφανιστούν.

«Αυτή είναι η συνήθης πρακτική της τουρκικής κυβέρνησης για να φιμώσουν εκείνους που θέλουν να φέρουν στο φως τις βρώμικες πράξεις του κράτους. Οι κυβερνώντες γνωρίζουν ότι ο Μποζκίρ είναι ένα από τα “μαύρα κουτιά” του διεφθαρμένου συστήματός τους και όταν αυτό το μαύρο κουτί ανοίξει, η βρωμιά θα αποκαλυφθεί», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος δημοσιογράφος.

Η φιλοδημοκρατική οργάνωση Freedom House που εδρεύει στην Ουάσιγκτον έχει εντοπίσει την ανάμειξη της Τουρκίας σε τουλάχιστον 58 περιπτώσεις έκτακτων εκδόσεων από το 2014, με στόχο σε μεγάλο βαθμό αντιφρονούντες και θεωρούμενους εχθρούς του κράτους.

Η διακρατική εκστρατεία της Τουρκίας είναι «αξιοσημείωτη για τη μεγάλη της εξάρτηση στις εκδόσεις ατόμων, στις οποίες η κυβέρνηση και η υπηρεσία πληροφοριών της πείθουν τα εκάστοτε κράτη να παραδώσουν άτομα εκτός ενδεδειγμένης διαδικασίας ή με ελάχιστα στοιχεία νομιμότητας», ανέφερε η Freedom House σε έκθεσή της του 2021.

Η Ουκρανία υπό πίεση

Η απαγωγή ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη, μια εβδομάδα πριν από την επίσημη κρατική επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν σήμερα στην Ουκρανία, τη στιγμή που το Κίεβο φλερτάρει διεθνείς εταίρους εν μέσω της συσσώρευσης στρατιωτικών δυνάμεων από τη Ρωσία στα σύνορά του.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Ουκρανία είναι πρόθυμη να κάνει παραχωρήσεις στους επίδοξους συμμάχους της με αντάλλαγμα τη στήριξη εν μέσω της κρίσης, ειδικά αφού δυτικοί εταίροι όπως η Γερμανία μετριάζουν τη στρατιωτική τους βοήθεια προς τη χώρα.

«Η Τουρκία είναι ο φύλακας των στενών· έχει το πιο ικανό ναυτικό από τις μη ρωσικές παράκτιες περιοχές», δήλωσε ο Γκουστάβ Γκρέσσελ, ανώτερος συνεργάτης πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, αναφερόμενος στις περιοχές κοντά στην ουκρανική ακτογραμμή. «Έτσι, για την Ουκρανία, είναι σημαντικό να έχει την Τουρκία στο πλευρό της — όσο το δυνατόν περισσότερο».

Τα τελευταία δύο χρόνια, το μέλος του ΝΑΤΟ Τουρκία και η Ουκρανία ενίσχυσαν τους δεσμούς τους στην αμυντική  βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας της τουρκικής εταιρείας κατασκευής drone Baykar για την κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής κοντά στο Κίεβο, για το δημοφιλές drone Bayraktar TB2. Επίσης, η ουκρανική κυβέρνηση αποκαλεί την Τουρκία «έναν από τους βασικούς οικονομικούς εταίρους της».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle μέσω efsyn.gr

Θρασύτατος Τούρκος ψαράς απειλεί το Λιμενικό σε ελληνικά ύδατα: Είστε… προδότες, θα δείτε τι θα πάθετε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: