Έλον Mασκ: Αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για «τιτιβίσματα» στο Twitter – Eίχε προαναγγείλει τη διαγραφή της Tesla από το χρηματιστήριο

File Photo Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ EPA/ULISES RUIZ BASURTO




Ο Ελον Μασκ είναι «θαμώνας» των κοινωνικών δικτύων, πανταχού παρών στο Τwitter με εκατομμύρια ακολούθους, με τους οποίους κατά καιρούς συνδιαλέγεται επί σημαντικών θεμάτων.

Πάντως, χθες δήλωσε πως το tweet, το μήνυμα που είχε στείλει το 2018, και το οποίο αφορούσε την πρόθεσή του να αποσύρει την εταιρεία του, την αυτοκινητοβιομηχανία Tesla, από το χρηματιστήριο ήταν εντελώς αληθινό και ότι οι επενδυτές, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι ήταν δόλιο, έσφαλαν. Εν τω μεταξύ, έχει κινηθεί η Δικαιοσύνη για το θέμα αυτό.

Προσφάτως, ήτοι μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, ο μεγιστάνας Ελον Μασκ είχε απευθύνει ερώτημα στους ακολούθους του στο Twitter σχετικά με το αν έπρεπε να διαθέσει στην αγορά μερίδιο 10% από τις μετοχές του στην εταιρεία του, ώστε να καταβάλει οφειλόμενους φόρους. Στην παράξενη αυτή δημοσκόπηση, η πλειονότητα των συμμετεχόντων τάχθηκε θετικά υπέρ της πώλησης.

Οι δικηγόροι, οι οποίοι έχουν αναλάβει την υπόθεση εκ μέρους του Ελον Μασκ, δήλωσαν στις αρχές της εβδομάδας ότι όντως το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας είχε δώσει τη συγκατάθεσή του να τον στηρίξει στη διαδικασία διαγραφής της Tesla από το χρηματιστήριο.

«Στις 7 Αυγούστου του 2018 ο Ελον Μασκ στο μήνυμά του στο Twitter είχε ενημερώσει το κοινό πως σχεδιάζει να αποσύρει από το χρηματιστήριο την Tesla, κάτι εντελώς αληθές», παρατηρεί ο δικηγόρος Αλεξ Σπάιρο. «Ο Ελον Μασκ θα το έπραττε με τη μετοχή της Tesla στα 420 δολάρια και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Οι μέτοχοι δεν στήριζαν την απόφαση αυτή».

Μετά το tweet, η τιμή της μετοχής καταβυθίστηκε. Η αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ μήνυσε για απάτη τον μεγιστάνα, διατεινόμενη ότι ουδέποτε ο τελευταίος είχε θίξει το θέμα ούτε είχε στήριξη από μετόχους. Τόσο ο Ελον Μασκ προσωπικά όσο και η καλιφορνέζικη εταιρεία του ήρθαν σε διακανονισμό με τις Αρχές, συμφωνώντας να καταβάλουν πρόστιμο 40 εκατ. δολαρίων και να αναθέσουν την προεδρία της Tesla σε άλλο πρόσωπο. Εκτοτε, ο δισεκατομμυριούχος έχει επιτεθεί επανειλημμένως κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Για την υπόθεση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε πρόστιμο 40 εκατ. δολ., ενώ οι μέτοχοι της Tesla κινήθηκαν νομικά κατά του Μασκ.
Από μέρους τους οι μέτοχοι της αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία, σημειωτέον, κατασκευάζει μόνον ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κινήθηκαν κατά αυτής και η υπόθεση ακόμα δεν έχει εκδικαστεί. Η τιμή της μετοχής εξασθένησε και υπήρξαν απώλειες δισεκατομμυρίων, ενώ η δικάσιμος έχει οριστεί για την 31η Μαΐου. Οι ενάγοντες ζητούν να αποφανθεί το δικαστήριο ότι το μήνυμα του Ελον Μασκ ήταν ψευδές. Ο Αλεξ Σπάιρο, ο δικηγόρος του μεγιστάνα, επισημαίνει ότι «όταν απέστειλε το τουίτ ο Ελον Μασκ πίστευε μετά βεβαιότητας πως είχε διασφαλίσει χρηματοδότηση, αλλά και στην πραγματικότητα έτσι συνέβαινε». Ο δικηγόρος αναφερόταν στις συζητήσεις του κ. Μασκ με το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας.

Mε πληροφορίες από kathimerini.gr

Ποτάσα: Το «σκοτεινό» εμπόρευμα της Λευκορωσίας που προκαλεί γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: