Εκτακτη ενημέρωση στον Λευκό Οίκο: Η Ρωσία ψάχνει πρόφαση να μπει στην Ουκρανία* Πιθανή η εισβολή ανά πάσα στιγμή

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν. Photo: Hellas Journal




Πιθανή ανά πάσα στιγμή φαίνεται να θεωρούν οι ΗΠΑ μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ενημέρωση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, το βράδυ της Παρασκευής ώρα Ελλάδας είχε χαρακτήρα δραματικής προειδοποίησης και εμφάνισε σχεδόν ως ζήτημα χρόνου κάποια επιθετική ενέργεια εκ μέρους της Ρωσίας, ενώ προανήγγειλε και πιθανή επικοινωνία Μπάιντεν – Πούτιν.

«Η Ρωσία έχει πλέον αρκετές δυνάμεις για να πραγματοποιήσει μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας και η επίθεση θα μπορούσε να ξεκινήσει ‘ανά πάσα στιγμή», ήταν τα λόγια του Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος προσέθεσε ότι η Ρωσία αναζητεί ουσιαστικά μία πρόφαση για να εισβάλει.

«Ανά πάσα στιγμή, ακόμη και πριν από τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Φεβρουαρίου, θα μπορούσε να γίνει μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», ήταν η δήλωση του συμβούλου του Λευκού Οίκου σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Ο Σάλιβαν, μιλώντας σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου και χωρίς να παράσχει περαιτέρω συγκεκριμένα στοιχεία για τα σχέδια ρωσικής εισβολής, επανέλαβε την πρωινή έκκληση του Προέδου Μπάιντεν, σύμφωνα με την οποία όποιος Αμερικανός βρίσκεται ακόμα στην Ουκρανία θα πρέπει να την εγκαταλείψει μέσα στις επόμενες 24 με 48 ώρες.

Αιτιολόγησε μάλιστα την έκκληση αυτή, λέγοντας ότι μια ρωσική εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει με αεροπορική επίθεση που θα δυσκόλευε τις αναχωρήσεις.

Ο Σάλιβαν πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να διατάξει μια εισβολή πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο και ότι μια ταχεία επίθεση στο Κίεβο είναι πιθανή.

Ο Σάλιβαν προχώρησε στις συγκεκριμένες δηλώσεις αφού προηγουμένως ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε μια βιντεοκλήση με ηγέτες εκτός ΗΠΑ από την αίθουσα επειγουσών καταστάσεων του Λευκού Οίκου και αναζήτησε συμμαχική ενότητα ενόψει επιδεινούμενης κατάστασης.

Αναμένεται επικοινωνία Μπάιντεν – Πούτιν

Παραμένει ασαφές, είπε ο Σάλιβαν, εάν ο Πούτιν έδωσε οριστικά εντολή να ξεκινήσει η εισβολή ενώ ανέφερε πως αναμένεται ο Μπάιντεν να επιδιώξει σύντομα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν.

«Αναμένω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συζητήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Πούτιν (την κρίση στην Ουκρανία) αλλά δεν έχω κάτι να ανακοινώσω προς το παρόν», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Σάλιβαν.

Με πληροφορίες από Reuters

Δραματική έκκληση του Προέδρου Μπάιντεν: Οι Αμερικανοί που βρίσκονται στην Ουκρανία πρέπει να την εγκαταλείψουν τώρα, δηλώνει…

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: