Δυο ΝΑΙ κι ένα ΟΧΙ στα game changer όπλα από τον ΣΥΡΙΖΑ: Iκανοποίηση στο Πολεμικό Ναυτικό για φρεγάτες και τορπίλες

Στο Πολεμικό Ναυτικό είναι εύλογο να επικρατεί η ικανοποίηση μετά την ψήφιση των φρεγατών από τον ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής καθώς δικαιώνονται οι προσπάθειες του ναυτικού Επιτελείου να φτάσει στη Βουλή μια σύμβαση που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Πηγή εικόνας: Naval Group




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

ΝΑΙ στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού και ΟΧΙ στην game changer

αεροπορική πλατφόρμα, με τα στρατηγικά όπλα που δίνουν δυνατότητα μακρού αεροπορικού πλήγματος για πρώτη φορά στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είπε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα εξοπλιστικά.

Δηλαδή η Αξιωματική Αντιπολίτευση χρησιμοποίησε και τις τρεις κοινοβουλευτικές επιλογές που έχει στη διάθεσή της. Ψήφισε παρών επί της αρχής του νομοσχεδίου, καταψήφισε τα έξι επιπλέον Rafale F3R που με αυτά συμπληρώνεται ο αριθμός μιας πλήρους πολεμικής μοίρας και υπερψήφισε τις Γαλλικές φρεγάτες, που η αλήθεια είναι όπως δεν σταματούν να επισημαίνουν Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού, πρόκειται για την καλύτερη πλατφόρμα με τα τελειότερα όπλα, ενώ θετικά ψήφισε και για τις 44 τορπίλες που οπλίζουν τα υποβρύχια τύπου 214 κλάσης «Παπανικολής».

Η εξέλιξη αυτή, λίγες ώρες πριν τα τρία πρώτα εξοπλιστικά προγράμματα περάσουν στην ολομέλεια για την ψήφισή τους, είναι λογικό ότι φέρνει ιδιαίτερη ικανοποίηση στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού. Στρατιωτικές πηγές ομιλούν για δικαίωση απέναντι σε κοπιώδεις εργασίες πολλών μηνών, για να μην πούμε ετών, μιας και η Ελληνογαλλική διαπραγμάτευση κράτησε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη.

  • Οι ίδιες πηγές περιγράφουν ότι δεν ήταν λίγες οι φορές που τα τεχνικά κλιμάκια ακόμη κι αν αποτελούνταν από ανώτατους αξιωματικούς, άρτια καταρτισμένους και πολύπειρους, έφτασαν μπροστά σε πολύ δύσκολα διλήμματα, αλλά στο τέλος οι διαπραγματεύσεις αυτές δικαίωσαν τις επιλογές και αποφάσεις τους.

Για το Πολεμικό Ναυτικό που έδωσε αυτόν τον τιτάνιο αγώνα, όπου αρκετές φορές χρειάστηκε πολλοί να χάσουν τον ύπνο τους, όχι μόνο από τον όγκο της δουλειάς, η απόφαση της υπερψήφισης από την πλευρά της αντιπολίτευσης αντανακλά πως η συμφωνία αυτή που ήρθε στο Ελληνικό κοινοβούλιο ήταν ιδιαίτερα καλά προετοιμασμένη με εμπεριστατωμένες εισηγήσεις για την άμυνα της χώρας.  

Και εκείνο που επισημαίνεται από γνώστες της διαπραγμάτευσης είναι πως οι Ναύαρχοι έκαναν το καθήκον τους απέναντι στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού, τοποθετώντας με τον καλύτερα δυνατό τρόπο τα θεμέλια ώστε πάνω σε αυτά και οι επόμενοι να χτίσουν ένα μέλλον αντάξιο του επιχειρησιακού παρελθόντος που στόχο θα έχει τη συνέχιση των προσπαθειών ώστε οι φρεγάτες αυτές να πάρουν την τελική τους μορφή, αλλά να έρθουν και άλλα πλοία εκτός των τριών Belh@rra.

Πάντως στην περίπτωση μη ψήφισης των φρεγατών Belh@rra από τον ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά θα καταψήφιζε την τελική πράξη που ήρθε από την κυβέρνηση της ΝΔ της προσπάθειας που είχε ξεκινήσει επί των δικών τους ημερών, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Τότε που τα Ελληνικά τεχνικά κλιμάκια έδιναν πολλές ιδέες στους Γάλλους σχεδιαστές για το πλοίο του μέλλοντος.

  • Βεβαίως εκείνες οι διαπραγματεύσεις είχαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Το υψηλότατο τίμημα, την οικονομική κατάσταση της χώρας, τις υποσχέσεις από την Γαλλική πλευρά για αποπληρωμή που προέρχονταν από επιστροφή χρημάτων των Ελληνικών ομολόγων ή για δανεισμό μέσα τραπεζών του Παρισιού. Καθοριστικός παράγοντας εκείνων των ημερών, όπως μετέφεραν άνθρωποι που συνομιλούσαν με το Παρίσι, ήταν πως οι Γάλλοι δεν εγκατέλειπαν το «αποικιοκρατικό ύφος» απέναντι σε μια χώρα που επιχειρούσε να εξέλθει από την μακροχρόνια δημοσιονομική κρίση.

Σίγουρα όμως το ρητορικό ερώτημα που έθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για την προμήθεια των τορπιλών, ότι δηλαδή δεν υπήρχαν 112 εκ. ευρώ για τον εξοπλισμό των καλύτερων συμβατικών υποβρυχίων όλα τα προηγούμενα χρόνια, αντανακλά το τι συνέβαινε, πως κατηγοριοποιούνταν οι ανάγκες του κράτους και το που κατατάσσονταν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Το 2024 τα 24 Rafale F3R στην 332 Μοίρα «Γεράκι»

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής ξεκαθάρισε γι’ ακόμη μια φορά πως το χρονοδιάγραμμα των αεροσκαφών 4,5 γενιάς Rafale είναι αυστηρό. Και αυτό σημαίνει ότι το 2024 που η 332 Μοίρα «Γεράκι» θα παραλαμβάνει τα έξι μεταχειρισμένα της αρχικής παραγγελίας των 18 αεροσκαφών, στα τέλη της χρονιάς στην Τανάγρα θα τροχοδρομούν και τα έξι καινούρια της επιπλέον παραγγελίας η οποία στοιχίζει 1,092 δις ευρώ.

«Η τιμή του αεροσκάφους έχει να κάνει με το ό,τι όλα τα συστήματα που προσαρμόζονται σε αυτά τα έξι καινούργια “Rafale” είναι εντελώς καινούργια -τελευταίου τύπου θα έλεγα- και ιδίως αυτά που έχουν να κάνουν με τα ηλεκτρονικά υποσυγκροτήματα του αεροσκάφους, όπως το ραντάρ του -το λεγόμενο MIDS– που έχει να κάνει με το δικτυοκεντρικό σύστημα σύνδεσης μεταξύ των αεροσκαφών, άλλων αεροσκαφών ενδεχομένως και άλλων στοιχείων, όπως πλοία ή επίγειες δυνάμεις. Το “Link 16” είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχει αυτή η δικτυοκεντρική διασύνδεση. Για να μη μιλήσω και για την παραλαβή των έξι καινούργιων αεροσκαφών μέχρι το τέλος του 2024. Δηλαδή με το που τελειώνει η παραλαβή των δεκαοκτώ ξεκινά αμέσως η παραλαβή των επόμενων έξι μέχρι να συμπληρώσουμε είκοσι τέσσερα. Κι αυτό ίσως να έχει και κάποιο αντίκτυπο στην εμπλοκή της αμυντικής βιομηχανίας» , είπε κατά την ανάλυσή του ο κος. Παναγιωτόπουλος ο οποίος τόνισε γι’ ακόμη μια φορά ότι καθήκον του είναι να θωρακίζει την χώρα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Με τις Belh@rra και τα μαχητικά Rafale F3R το ενιαίο αμυντικό δόγμα με την Κύπρο γίνεται πλέον πραγματικότητα

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: