Αντίστροφη μέτρηση: Ο Πούτιν αποφάσισε, σε λίγες ημέρες θα κτυπήσει την Ουκρανία, αποκάλυψε ο Πρόεδρος Μπάιντεν

File photo: Ο Αμερικανός Πρόεδρος στον Λευκό Οίκο. EPA/Oliver Contreras / POΟL




Την πεποίθηση του ότι η Ρωσία θα εισβάλλει εντός των ημερών στην Ουκρανία και «θα στοχεύσει στην πρωτεύουσα Κίεβο», εξέφρασε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν σε νέες δηλώσεις του για την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Θεωρούμε ότι ο Πούτιν έχει πάρει τις αποφάσεις του», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν και σκοπεύουν να επιτεθούν στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, τις επόμενες ημέρες», είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις πληροφορίες και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και οι σύμμαχοι στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν θα εισβάλει, αλλά έχει περικυκλώσει την Ουκρανία».

Τόνισε ότι στα σύνορα της Ουκρανίας, τόσο σε ρωσικό έδαφός όσο και στη Λευκορωσία, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 150.000 Ρώσοι στρατιώτες.

Εξήγησε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η Ρωσία θα στοχοθετήσει και το Κίεβο.

«Δεν θα στείλουμε στρατιώτες στην Ουκρανία, αλλά πιστεύω ότι ο Πούτιν θα χτυπήσει το Κίεβο με 2,5 εκατ. αθώους πολίτες» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, ο Πούτιν «ούτε κατά διάνοια δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».

Για τις στρατιωτικές ασκήσεις που θα παρακολουθήσει το Σαββατοκύριακο ο Ρώσος πρόεδρος, είπε ότι μέσω αυτών προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να αλλάξει τη «δυναμική» στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε για άλλη μία φορά τη Ρωσία ότι αν επιτεθεί στην Ουκρανία «θα πληρώσει βαρύ τίμημα», επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να στείλει στρατό στην Ουκρανία. Επισήμανε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν ενωμένοι, παρά τις προσπάθειες της Μόσχας να τους διχάσει.

Τόνισε, επίσης, ότι η Ρωσία επιδιώκει να στήσει ένα ψευδές πρόσχημα ώστε να προχωρήσει στην εισβολή.

Σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση των παραβιάσεων της εκεχειρίας από τη ρωσική πλευρά και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση. «Εάν η Ρωσία συνεχίσει τα σχέδιά της θα είναι υπεύθυνη για έναν καταστροφικό πόλεμο», τόνισε.

Παράλληλα, είπε ότι «υπενθυμίζει στη Μόσχα ότι δεν είναι αργά για να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση στη συνάντηση που θα έχουν στις 24 Φεβρουαρίου στην Ευρώπη οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα προετοιμάζει το έδαφος για μία επίθεση, παρουσιάζοντας ψευδεις ειδήσεις. Χαρακτηρτιστικά είπε:

«Για παράδειγμα, ο βαμβαρδισμός ενός ουκρανικού νηπιαγωγείου χθες, για τον οποίο η Ρωσία ισχυρίστηκε ψευδώς ότι έγινε. Συνεχίζουμε επίσης να βλέπουμε όλο και περισσότερη παραπληροφόρηση προς τον ρωσικό λαό, συμπεριλαμβανομένων των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να εξαπολύσει μια μαζική επίθεση στο Ντονμπάς. Δεν υπάρχουν στοιχεία αυτών των ισχυρισμών. Δεν υπάρχει λογική βάση, ώστε να πιστεύουμε ότι οι Ουκρανοί θα επέλεγαν αυτή τη στιγμή, με πάνω από 150.000 Ρώσους στρατιώτες παρατεταγμένους στα σύνορά της, να κλιμακώσουν και να προκαλέσουν μια ευρεία σύγκρουση».

Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μία σημαντική αύξηση της ρωσικής παραπληροφόρησης, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει έναν… πρόλογο για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Όλα τα παραπάνω συνάδουν με τις τακτικές που έχει εφαρμόσει η Ρωσία και κατά το παρελθόν», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα αν εισβάλει στην Ουκρανία

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε για άλλη μία φορά τη Ρωσία ότι αν επιτεθεί στην Ουκρανία «θα πληρώσει βαρύ τίμημα», επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να στείλει στρατό στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν ενωμένοι, παρά τις προσπάθειες της Μόσχας να τους διχάσει. Σημείωσε επίσης ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση των παραβιάσεων της εκεχειρίας από τη ρωσική πλευρά και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση.

«Εάν η Ρωσία συνεχίσει τα σχέδιά της θα είναι υπεύθυνη για έναν καταστροφικό πόλεμο», τόνισε ο Μπάιντεν.

Παράλληλα, είπε ότι «υπενθυμίζει στη Μόσχα ότι δεν είναι αργά για να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση στη συνάντηση που θα έχουν στις 24 Φεβρουαρίου στην Ευρώπη οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Άντονι Μπλίνκεν.

Κόλαση στο Λουχάνσκ, μία κίτρινη λάμψη φώτισε την πόλη: Νέα ισχυρή έκρηξη και φωτιά σε αγωγό φυσικού αερίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: