“Ανοικτό” ακόμα το θέμα του αγωγού EastMed, μετά τη συνάντηση του κ. Μπλίνκεν με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου;

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Φωτογραφία ΛΕΝΑ ΑΡΓΥΡΗ




Όλα τα θέματα που άπτονται των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες τέθηκαν στο τραπέζι στη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και Άντονι Μπλίνκεν.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι εξαιρετικές και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να τις αναβαθμίσουν σε όλα τα επίπεδα. Συζήτησαν για το Κυπριακό, για τον αγωγό EastMed, για την τριμερή Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στη θέση της Λευκωσίας για τον EastMed, ότι παραμένει η ίδια από τότε που ξεκίνησε η συζήτηση για το μεγάλο αυτό ζήτημα και ανέφερε ότι:

“Δεν είπε ούτε ο υπουργός (σ.σ.: αναφέρεται στον κ. Μπλίνκεν) ότι έχει κλείσει. Είπε ότι εάν τα αποτελέσματα αποδείξουν ότι δεν είναι οικονομικά βιώσιμος, συμφώνησε μαζί μας ότι τότε θα σταματήσει. Εκείνοι όμως δεν υποστηρίζ… Άλλο το δεν υποστηρίζουν τον αγωγό γεωπολιτικά, δεν ξέρω πως, και άλλο δεν είναι βιώσιμος. Εάν δεν είναι βιώσιμος τι συζητούμε;”

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε τα εξής στους δημοσιογράφους:

“Ήταν μια παραγωγική συνάντηση με τον (Αμερικανό) υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Μπλίνκεν. Κύριος σκοπός της επίσκεψης ήταν η περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Και αφού μιλήσαμε πρώτα για την κρίση στην Ανατολική Ευρώπη του είπα ότι το υπογάστριο αυτής της περιοχής της Ουκρανίας είναι η Ανατολική Μεσόγειος και πρέπει να κοιτάξουμε μέσα στο εύρος των σχέσεων μας να κοιτάξουν πως μπαίνουν και οι σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ.

Μιλήσαμε για θέματα τρομοκρατικών ενεργειών στον Κόλπο. Μιλήσαμε για την κατάσταση στο Λίβανο. Μιλήσαμε για την ανάγκη πολιτικής αναβάθμισης του (σχήματος) 3+1. Εξηγηθήκαμε όσον αφορά το θέμα του αγωγού EastMed, δηλαδή η θέση μας είναι αυτή που πήραμε από τότε που ξεκινήσαμε, να ελέγξουμε πρώτα αν είναι οικονομικά βιώσιμος, μετά αν είναι περιβαλλοντολογικά σωστή και τρίτον τα γεωπολιτικά. Εάν είναι σωστή η δήλωση που προήλθε από σύμβουλο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οικονομικά δεν είναι βιώσιμη, τότε πως μπορούμε να προχωρήσουμε; Είναι δύσκολο, είναι πολλά λεφτά.

Όμως, αυτό θα το δούμε επίσημα όταν έρθει η ώρα. Εάν αποδειχτεί ότι δεν είναι οικονομικά βιώσιμη, υποχρεωτικό είναι να παραμείνουμε μέχρι εκεί.

(Συζητήθηκαν) οι διάφορες ενέργειες που γίνονται στο επίπεδο της ασφάλειας και της σταθερότητας, οι συνεργασίες με την Εθνική Φρουρά, συνεργασίες με την κυπριακή κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών, θέματα που αφορούν το κέντρο CYCLOPS ή την συμφωνία για την εκκένωση Αμερικανών υπηκόων στην περίπτωση κρίσεως στην Μέση Ανατολή και πολλά άλλα.

Και οι δύο εκφράσαμε την ικανοποίηση μας διότι βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Είπαμε ότι θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να είμαστε ένας σωστός στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ (Διευκρινίζοντας ότι στόχος είναι η περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια αμοιβαία επωφελής σχέση που θα συμβάλει στην εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ταραχώδη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου) και καταλήξαμε με ελάχιστες φιλοφρονήσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για την τριμερή του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, ο κ. Κασουλίδης απάντησε:

“Εγώ του είπα ότι χρειάζεται πολιτική ενίσχυση από τα πάνω προς τα κάτω της 3+1. Ο υπουργός έγνεψε το κεφάλι του”.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης είπε τα εξής:

(Ο κ. Μπλίνκεν) “εξέφρασε την ανησυχία του διότι η πορεία που πήγαινε μέσω των Ηνωμένων Εθνών για διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία δεν προχωρά και ίσως δεν προχωρήσει σε ένα έτος σαν το 2022-2023 που θα πραγματοποιηθούν εκλογές και στην Τουρκία και στην Κύπρο.

Όμως, αναφέρθηκα στην πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μεγάλα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για να αφαιρέσουμε από την ρητορική των Τουρκοκυπρίων ότι άλλαξαν γραμμή και θέλουν χωριστή κυριαρχία και δύο κράτη λόγω του γεγονότος ότι παραμένουν στην απομόνωση όταν αποτύχουν οι συνομιλίες, ενώ εμείς είμαστε το επίσημο νόμιμο κράτος.

Η απάντηση είναι ιδού η ρόδος ιδού και το πήδημα. Εάν αποδεχτούν την παράδοση του αεροδρομίου της Τύμβου στα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούν και να εμπορεύονται και να μην υπάρχει η απομόνωση νοούμενο ότι θα παραδοθεί η περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη όπως προνοούν τα ψηφίσματα”.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αμερικανική θέση για τον αγωγό EastMed, ο Κύπριος υπουργός είπε:

Δεν είπε ούτε ο υπουργός ότι έχει κλείσει. Είπε ότι εάν τα αποτελέσματα αποδείξουν ότι δεν είναι οικονομικά βιώσιμος, συμφώνησε μαζί μας ότι τότε θα σταματήσει. Εκείνοι όμως δεν υποστηρίζ… Άλλο το δεν υποστηρίζουν τον αγωγό γεωπολιτικά, δεν ξέρω πως, και άλλο δεν είναι βιώσιμος. Εάν δεν είναι βιώσιμος τι συζητούμε;

Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρονται τα εξής:

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη στην Ουάσιγκτον.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν συνεχάρη τον υπουργό Εξωτερικών Κασουλίδη για την επιστροφή του στο Υπουργείο Εξωτερικών και επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την εμβάθυνση της συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, μεταξύ άλλων μέσω του μηχανισμού 3+1, και με την Ελλάδα και με το Ισραήλ.

Ο υπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησαν μια σειρά από διμερή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας του συντονισμού των ενεργειών για την υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Τόνισαν επίσης τη σημασία της ενίσχυσης της επιστημονικής συνεργασίας σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και οι αναδυόμενες τεχνολογίες μέσω της επικείμενης υπογραφής διμερούς συμφωνίας για την επιστήμη και τεχνολογία.

Ο υπουργός εξέφρασε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα προς όφελος όλων των Κυπρίων.

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: