«Η εισβολή αναμένεται πολύ σύντομα» λένε και οι Βρετανοί: Ανοιχτή γραμμή Μακρόν με Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εμανουέλ Μακρόν μετά τις συνομιλίες τους στο Κρεμλίνο. EPA, THIBAULT CAMUS




Στην αναγκαιότητα να επιταχυνθεί η αναζήτηση διπλωματικών λύσεων στην κλιμακούμενη κρίση στην ανατολική Ουκρανία συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν το μεσημέρι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι οι προβοκάτσιες των ουκρανικών δυνάμεων είναι ο λόγος της κλιμάκωσης», ανέφερε το Κρεμλίνο και πρόσθεσε ότι στην επικοινωνία τους ο Πούτιν εξέφρασε στον Μακρόν την “σοβαρή ανησυχία” του για την κλιμάκωση κατά μήκος της γραμμής επαφής στην ανατολική Ουκρανία.

Σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος Μακρόν σήμερα με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι οι δύο άνδρες συζήτησαν για τους πιθανούς τρόπους διασφάλισης της άμεσης αποκλιμάκωσης.

Την ίδια ώρα η πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης σκληραίνει τη στάση της απέναντι στη Μόσχα.

Με δήλωσή του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι « οι χώρες της Δύσης δεν μπορούν να συνεχίζουν να τείνουν επ’ αόριστον «κλάδο ελαίας» ενώ η Ρωσία κλιμακώνει την ένταση κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων» για να προσθέσει:

«Το μεγάλο ερώτημα παραμένει: θέλει το Κρεμλίνο τον διάλογο;».

Από την πλευρά του Βρετανός υπουργός, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα προέβλεψε πως μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται τώρα να είναι «πολύ πιο πιθανή» και όλες οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι «αναμένεται πολύ, πολύ σύντομα».

Ο Τζέιμς Κλέβερλι πρόσθεσε μιλώντας στο Sky News: «Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, μια επίθεση, μια εισβολή φαντάζει πολύ πιο πιθανή αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να προσπαθήσουμε να το αποτρέψουμε αυτό».

Aπομακρύνουν τους διπλωμάτες 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να μεταφέρει προσωρινά το προσωπικό της πρεσβείας του στην Ουκρανία από το Κίεβο στην πόλη Λβιβ στα δυτικά για λόγους ασφαλείας.

Η απόφαση ακολούθησε δηλώσεις των ΗΠΑ ότι επίκειται ρωσική επίθεση στη χώρα ανά πάσα στιγμή.

Πολλές χώρες έχουν μεταφέρει διπλωμάτες τους στο Λβιβ από το Κίεβο, ενώ χθες και το ΝΑΤΟ μετέφερε εκεί το προσωπικό του στην Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα η ολλανδική κυβέρνηση κάλεσε τους Ολλανδούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

Επίσης η πρεσβεία της Ινδίας στο Κίεβο κάλεσε σήμερα τους πολίτες της να εγκαταλείψουν προσωρινά την Ουκρανία επικαλούμενη “εντάσεις και αβεβαιότητες” αναφορικά με την κατάσταση στη χώρα.

“Δεδομένων των συνεχιζόμενων υψηλών επιπέδων των εντάσεων και των αβεβαιοτήτων σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία όλοι οι ινδοί υπήκοοι των οποίων η παραμονή δεν κρίνεται απαραίτητη και όλοι οι ινδοί φοιτητές καλούνται προσωρινά να εγκαταλείψουν την Ουκρανία”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία.

Η πρεσβεία κάλεσε ακόμη τους Ινδούς να κάνουν χρήση όλων των διαθέσιμων εμπορικών και ιδιωτικών πτήσεων για να απομακρυνθούν από τη χώρα.

Αυτή είναι η δεύτερη έκκληση που απευθύνει η ινδική πρεσβεία για το ίδιο θέμα. Προηγουμένως, το Νέο Δελχί χρησιμοποίησε ηπιότερη φρασεολογία συστήνοντας “τη σκέψη για απομάκρυνση από την Ουκρανία”.

Νέες στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας- Λευκορωσίας

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης το υπουργείο Αμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία θα παρατείνουν τις κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις που ήταν προγραμματισμένο να λήξουν σήμερα στη βόρεια Ουκρανία.

Η παράταση αποφασίστηκε εξαιτίας της αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει έως και 30.000 στρατιώτες στη Λευκορωσία, τους οποίους και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως δυνάμεις εισβολής για να επιτεθεί στην Ουκρανία παρότι η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει τέτοια πρόθεση.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters,Sputnik μέσω ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ψάκι: Η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση κατά της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή… Ενημέρωση Μπάιντεν για τη συνομιλία Μητσοτάκη-Χάρις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: