Αγωγός, πλοίο ή και τα δύο για την εξαγωγή του φυσικού αερίου της Κύπρου, λέει εκπρόσωπος της ExxonMobil

Παρόμοιο γεωτρύπανο με αυτό θα χρησιμοποιήσει η ExxonMobil για την γεώτρηση στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Φωτογραφία από την ιστοσελίδα της εταιρείας Stena Drilling




Το φυσικό αέριο θα παραμείνει σημαντική πηγή ενέργειας έως το 2050 και οι ποσότητες των υδρογονανθράκων που θα βρεθούν στο βυθό του νησιωτικού έθνους της ανατολικής Μεσογείου, την Κύπρο, θα μπορούσαν να φτάσουν στις αγορές μέσω αγωγού ή υγροποιώντας το για μεταφορά με πλοίο.

Τα παραπάνω δήλωσε στο Associated Press και στον Μενέλαο Χατζηκωστή ο επικεφαλής του κυπριακού τμήματος της ExxonMobil.

Ο επικεφαλής της ExxonMobil Cyprus, Βαρνάβας Θεοδοσίου, δήλωσε ότι «όλες οι πηγές ενέργειας παραμένουν σημαντικές» για τις επόμενες τρεις δεκαετίες «σε μια σειρά» σεναρίων που ορίζονται στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, καθώς ο κόσμος στρέφεται σε καθαρότερα καύσιμα προς την επίτευξη ενός στόχου μηδενικών εκπομπών.

Πρόσθεσε, απευθυνόμενος στο Associated Press μέσω email, ότι ένας συνδυασμός αγωγού ή υγροποιημένου αερίου που μεταφέρεται από πλοίο είναι επίσης μια πιθανότητα για την κυκλοφορία του υδρογονάνθρακα στην αγορά.

Ο Θεοδοσίου εξήγησε ότι στην Κύπρο έχει γίνει «πολύ λίγη» ερευνητική δραστηριότητα μέχρι σήμερα και θεωρείται ως «συνοριακή περιοχή εξερεύνησης» με «σημαντική γεωλογική αβεβαιότητα» σχετικά με το πόσο αέριο περιέχεται στους θύλακες κάτω από τον βυθό.

Παρόλο ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του τεράστιου πεδίου Zohr της Αιγύπτου, προσφέρουν ενδείξεις ότι «η γεωλογία μπορεί να ποικίλλει γρήγορα σε μικρές αποστάσεις και μόνο με ένα προσεκτικά σχεδιασμένο και εκτελεσμένο πρόγραμμα σεισμικών και γεωτρήσεων θα γνωρίζουμε πραγματικά τι υπάρχει εκεί», είπε ο Θεοδοσίου.

Η Κυπριακή κυβέρνηση χορήγησε άδειες στην ExxonMobil και στο συνεργάτη Qatar Energy για τη διεξαγωγή διερευνητικών γεωτρήσεων σε δύο από τα 13 τετράγωνα εντός υδάτων στα ανοικτά της νότιας ακτογραμμής της, όπου έχει αποκλειστικά οικονομικά δικαιώματα.

Σε ένα τέτοιο οικόπεδο, η ExxonMobil ανακάλυψε ένα κοίτασμα που εκτιμάται ότι περιέχει περίπου 5-9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου και αυτή τη στιγμή ανοίγει ένα πηγάδι αξιολόγησης για να πάρει μια πιο ακριβή εκτίμηση της «ποσότητας και ποιότητας» του υδρογονάνθρακα.

Οι αξιολογήσεις και οι δοκιμές του Θεοδοσίου στο ονομαζόμενο «Glaucus-1» αναμένεται να ολοκληρωθούν αυτό το Μάρτιο, αλλά ότι θα χρειαστούν «μερικοί μήνες» μέχρι να μπορέσει να αξιολογηθεί η ημερομηνία συλλογής για να «μας δώσει μια καλύτερη κατανόηση… και να κατευθύνουμε τα επόμενα βήματά μας».

Είπε ότι ο σχεδιασμός βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για να ξεκινήσει με τη λήψη σεισμικών δεδομένων στο δεύτερο από τα δύο τμήματα της εταιρικής σχέσης αργότερα φέτος.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει επίσης χορηγήσει άδειες γεώτρησης για επτά οικόπεδα σε κοινοπραξία που αποτελείται από τη γαλλική εταιρεία Total και την ιταλική Eni. Το 2018, η κοινοπραξία ανακοίνωσε μια «υποσχόμενη ανακάλυψη αερίου», αλλά δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες μέχρι να ολοκληρωθεί η πρόσθετη ανάλυση.

Το πρώτο κοίτασμα φυσικού αερίου βρέθηκε ανοιχτά της Κύπρου το 2011 από τη Noble Energy, το οποίο αργότερα εξαγοράστηκε από τη Chevron. Αυτό το κοίτασμα περιέχει περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου.»

ΠΗΓΗ: Associated Press – ExxonMobil: Pipeline, ship or both for exporting Cyprus gas

Το Ισραήλ να επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή στην επαναπροσέγγιση με την Τουρκία: Ο χαμαιλέων Ερντογάν να κλείσει τα γραφεία της Χαμάς!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: