Τον δρόμο που θα ακολουθήσει ο Πούτιν στην Ουκρανία, αναζητούν οι Αμερικανοί… Της ειρήνης ή του πολέμου; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

File Photo: Η δεύτερη τη τάξει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Γουέντι Σέρμαν, στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, DC. State Department Photo by Freddie Everett




Ώρες πριν από την έναρξη των κρίσιμων συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, η αμερικανική πλευρά κατέβασε τις προσδοκίες στο ναδίρ και διέρρευσε δύο σημαντικά στοιχεία που δείχνουν και τους φόβους της αλλά και την ετοιμότητά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση κυριαρχεί η εντύπωση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα εκμεταλλευθεί την περίπτωση κατά την οποία αποτύχουν οι συνομιλίες ως δικαιολογία για να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο ισχυρισμός αυτός στηρίζεται σε σοβαρή πληροφόρηση από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ότι η Μόσχα συνεχίζει την συσσώρευση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία. Εάν καταρρεύσουν οι συνομιλίες, η επίθεση υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες δέκα μέρες.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο αφορά την αμερικανική αντίδραση, όπως την περιέγραψαν αξιωματούχοι στην εφημερίδα New York Times. Και η αντίδραση αυτή αφορά και στρατιωτική δράση, χωρίς να γνωρίζουμε τώρα αν θα περιλαμβάνει και στρατεύματα.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στις πληροφορίες που διαρρέονται πριν από την έναρξη των συνομιλιών, που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα στη Γενεύη:

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα σχέδια για τις κυρώσεις συζήτησαν Αμερικανοί αξιωματούχοι με τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών τις τελευταίες μέρες. Περιλαμβάνουν:

  • Την αποκοπή των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ρωσίας από τις παγκόσμιες συναλλαγές
  • Την επιβολή εμπάργκο σε αμερικανικής ή αμερικανικής σχεδίασης τεχνολογία που απαιτείται για τις αμυντικές και τις καταναλωτικές βιομηχανίες της Ρωσίας και
  • Την ενίσχυση των ανταρτών στην Ουκρανία που θα διεξαγάγουν αυτό το οποίο θα ισοδυναμούσε με έναν ανταρτοπόλεμο εναντίον μιας πιθανής ρωσικής στρατιωτικής κατοχής.

Πάντως, αξιωματούχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους το Σάββατο, άφησε ανοικτό το παράθυρο για συμφωνία σε κάποια ζητήματα, στα οποία υπάρχει σύγκλιση. Αλλά φαίνεται ότι αυτά τα θέματα δεν είναι τόσο σημαντικά ενώπιον της μεγάλης εικόνας, που είναι οι απαιτήσεις της Ρωσίας, τις οποίες δεν αποδέχονται οι Αμερικανοί.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δεν πιστεύει, όπως είπε στο CNN ότι θα δούμε οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο.

Όμως, τόνισε ότι υπάρχει μια οδός διαλόγου και διπλωματίας για να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε ορισμένες από αυτές τις διενέξεις και να αποφύγουμε την αντιπαράθεση.

Και υπάρχει και η άλλη οδός της αντιπαράθεσης και των μαζικών συνεπειών για τη Ρωσία, αν ξεκινήσει την επίθεσή της στην Ουκρανία…

«Δεν πιστεύω ότι θα δούμε οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Υπάρχει μια οδός διαλόγου και διπλωματίας για να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε ορισμένες από αυτές τις διενέξεις και να αποφύγουμε την αντιπαράθεση. Η άλλη οδός είναι αυτή της αντιπαράθεσης και των μαζικών συνεπειών για τη Ρωσία, αν ανανεώσει την επίθεσή της στην Ουκρανία. Βρισκόμαστε στο σημείο να δούμε ποια οδό είναι έτοιμος να πάρει ο πρόεδρος Πούτιν», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός.

Οποιαδήποτε κίνηση για την επίλυση των ζητημάτων, σημείωσε, θα πρέπει να γίνει σε αμοιβαία βάση.

Οι Αμερικανοί περιμένουν, λοιπόν, να δουν ποιο δρόμο είναι έτοιμος να επιλέξει ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Της ειρήνης ή του πολέμου και να πράξουν ανάλογα.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Τι απαντά ο πρέσβης Πάιατ για το Non paper των ΗΠΑ που αφορά τον αγωγό EastMed; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: