Τυχόν ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ανοίξει για όλους το κουτί της Πανδώρας, προειδοποιεί ο Economist

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετέχει σε σύσκεψη για την πορεία των εμβολιασμών. epa09090015 EPA, ALEXEI DRUZHININ, KREMLIN




Ως μια «ρωσική ρουλέτα» ή άλλως ισορροπία πάνω σε τεντωμένο σχοινί, που ενέχει μεγάλους κινδύνους τόσο για την παγκόσμια τάξη όσο και για τον ίδιο τον πρόεδρο Πούτιν (Putin) καθώς μπορεί τελικά να γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον του, παρουσιάζει ο Economist το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία κι εξηγεί τους λόγους.

Όπως σημειώνεται, τόσο ο ανθρώπινος πόνος, όσο και το οικονομικό σοκ αλλά και οι γεωπολιτικές  επιπτώσεις θα είναι κολοσσιαίες.

Η Ρωσία θα υποστεί βαριές κυρώσεις, αλλά και η υποταγή της Ουκρανίας θα είχε στρατηγικό κόστος για αυτήν. Αλλά και η ίδια η πολιτική επιβίωση του προέδρου Putin μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω, καθώς και ο πιο έξυπνος ισχυρός άνδρας μπορεί να κάνει λάθος υπολογισμό, προειδοποιεί ο αρθρογράφος.

Όπως ειδικότερα εξηγεί, η εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε τελικά να γίνει εφιάλτης  για τον πρόεδρο Putin  εάν μετατραπεί σε ένα ματωμένο τέλμα ή κάνει τους Ρώσους φτωχότερους, πιο οργισμένους και πιο πρόθυμους για αλλαγή.

Επισημαίνεται ακόμη ότι μια επιτυχημένη εισβολή στην Ουκρανία θα δημιουργούσε ένα αποσταθεροποιητικό πολιτικό προηγούμενο, καθώς η υφιστάμενη παγκόσμια τάξη πραγμάτων βασίζεται στον κανόνα ότι οι χώρες δεν επανασχεδιάζουν τα σύνορα άλλων χωρών με τη δύναμη των όπλων.

Ως εκ τούτου, μια αίσια έκβαση της ρωσικής εισβολής θα οδηγούσε, πιθανότατα, τον πρόεδρο Putin σε νέες πολεμικές περιπέτειες καθώς εν πολλοίς το καθεστώς του στηρίζεται στη δαιμονοποίηση ενός εχθρού στο εξωτερικό προκειμένου να δικαιολογηθεί η σκληρή διακυβέρνηση στο εσωτερικό.

Άλλοι επίδοξοι επιτιθέμενοι θα εκλάμβαναν κι αυτοί την επιτυχία της επιχείρησης ως ‘πράσινο φως’ για να φέρουν σε πέρας τα δικά τους σχέδια, παρατηρεί ο αρθρογράφος, γεγονός που σημαίνει ότι η πιθανότητα εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν σίγουρα θα αυξηθεί και τα καθεστώτα στο Ιράν και τη Συρία θα έπαιρναν το μήνυμα ότι είναι πλέον ελεύθερα να χρησιμοποιούν βία ατιμώρητα.

ΠΗΓΗ: The Economist – A war in Ukraine could have global consequences

  • Η οπτική της Κίνας στην ουκρανική κρίση

Την οπτική της Κίνας στην περίπτωση μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία επιχειρεί να ιχνηλατήσει ο Economist, υποστηρίζοντας ότι εκ πρώτης όψεως η κοινή εχθρότητα προς την Αμερική Κίνας-Ρωσίας φέρνει τις δύο χώρες πιο κοντά.

Όπως εξηγεί ωστόσο, επικαλούμενος τις απόψεις ειδικών με τους οποίους συνομιλεί, η κατάσταση θα είναι περισσότερο περίπλοκη σε περίπτωση μιας κλιμάκωσης της κρίσης. Ενώ δηλαδή η Ρωσία μπορεί ως εξαγωγέας εμπορευμάτων να επιβιώσει σε καθεστώς οικονομικής απομόνωσης, η ανάπτυξη της Κίνας εξαρτάται από τη στενή σύνδεση με τις παγκόσμιες αλυσίδες βιομηχανίας, αξίας και εφοδιασμού.

Ως εκ τούτου, ενώ η Ρωσία ήδη αναζητά ήδη τα χρήματα, την τεχνολογία, τις αγορές και την πολιτική υποστήριξη της Κίνας, η τελευταία δεν έχει να ωφεληθεί από μια Ρωσία που απομονώνεται περισσότερο από τη Δύση.

Όσον αφορά την ουκρανική κρίση και τις απαιτήσεις της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας ως τίμημα για την ειρήνη, σημειώνεται ότι η Κίνα δεν έχει να αντλήσει κανένα όφελος από μια σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας, καθώς κοινή είναι η εκτίμηση ότι η στρατηγική ανάσχεσης της Κίνας θα παραμείνει η κορυφαία προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Υπό αυτή την έννοια, καταλήγει ο αρθρογράφος, μια αψιμαχία στην Ουκρανία δεν θα είναι για την Κίνα παρά ένα επικίνδυνο μεν, παράπλευρο δε «σόου» και όχι ένα παράθυρο για τη διευθέτηση μιας οποιασδήποτε μελλοντικής παγκόσμιας τάξης πραγμάτων.

ΠΗΓΗ: The Economist – What China thinks of possible war in Ukraine

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: