Τι ελπίζει να κερδίσει ο Πούτιν; Και τι θα δεχτεί να χάσει; Οι εντάσεις κάνουν το ΝΑΤΟ πιο δυνατό…

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στη λειτουργία των Χριστουγέννων με το Παλαιό Ημερολόγιο στο παρεκκλήσι της προεδρικής κατοικίας στο Νοβο-Ογκοριόβο στα περίχωρα της Μόσχας, 07 Ιανουαρίου 2022. EPA, ALEXEI NIKOLSKY, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Άρθρο γνώμης στο Euractiv (κειμενο Georgi Gotev) σημειώνει ότι αυξάνοντας την πίεση στα σύνορα με την Ουκρανία, δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι προθέσεις του Ρώσου Προέδρου, τι ελπίζει να κερδίσει και τι θα δεχτεί να χάσει.

Ωστόσο είναι βέβαιο ότι οι εντάσεις κάνουν το ΝΑΤΟ πιο δυνατό από ποτέ. Αυτό είναι ένα τίμημα που ήδη πληρώνει ο Putin, χωρίς να έχει κανένα κέρδος.

Πέρασαν οι εποχές που ο Γάλλος Πρόεδρος Macron χαρακτήριζε το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό».

Σήμερα, το ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα ενεργό στην προσπάθειά του να αποτρέψει τη σύγκρουση, καθώς έχει δεσμευτεί για την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων, αλλά σε αποτυχία των διπλωματικών προσπαθειών έχει τη στρατιωτική ισχύ και την ικανότητα να αντιδρά σύμφωνα με τη ρήτρα συλλογικής άμυνας στη Συνθήκη του.

Αυτήν τη στιγμή, οι σύμμαχοι θέτουν δυνάμεις σε ετοιμότητα και στέλνουν επιπλέον πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στις ΝΑΤΟϊκές αναπτύξεις στην Ανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας τη συμμαχική αποτροπή σε πρωτοφανή επίπεδα.

Η Δανία στέλνει μια φρεγάτα στη Βαλτική Θάλασσα και πρόκειται να αναπτύξει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στη Λιθουανία για να υποστηρίξει τη μακροχρόνια αεροπορική αποστολή του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Η Ισπανία στέλνει πλοία για να ενταχθούν στις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στη Βουλγαρία. Η Γαλλία έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Η Ολλανδία στέλνει δύο μαχητικά αεροσκάφη F-35 στη Βουλγαρία από τον Απρίλιο και θέτει πλοία και χερσαίες μονάδες σε ετοιμότητα για τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ κατέστησαν επίσης σαφές ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής παρουσίας στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας.

Η Σουηδία και η Φινλανδία, χώρες με παράδοση ουδετερότητας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν θεωρούν πλέον ταμπού την ένταξη στο ΝΑΤΟ με ορισμένες σημαντικές επιφυλάξεις. Και οι δύο έχουν σφυρηλατήσει ισχυρότερους δεσμούς με τον οργανισμό τα τελευταία χρόνια και έχουν επιλέξει στρατιωτικό εξοπλισμό συμβατό με μέλη του ΝΑΤΟ.

Το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέγραψαν επίσης συμφωνία για την εκπαίδευση από κοινού και την παροχή βοήθειας του ΝΑΤΟ σε καταστάσεις κρίσης.

Σε αντίθεση με υποψηφίους από την Ανατολική Ευρώπη, όπως η Ουκρανία και η Γεωργία, η Σουηδία και η Φινλανδία θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μόλις υποβάλουν αίτηση. Αν και δεν υπάρχουν αιτήσεις στο εγγύς μέλλον, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη έχουν απορρίψει τις εκκλήσεις της Ρωσίας κατά της περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ.

Ο ενισχυτής για τη δημοτικότητα του ΝΑΤΟ ήταν, φυσικά, το στοίχημα του Putin με την Ουκρανία. Ο Ρώσος Πρόεδρος μπορεί να διατάξει «μια μικρή εισβολή», όπως είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, αποκαλύπτοντας προφανώς τι του είπαν οι Κρεμλινολόγοι των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα θα είναι μια σοβαρή ενίσχυση του αμυντικού δυναμικού των συμμάχων του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά, η μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία και πιθανώς το τέλος της συνεργασίας της αμυντικής βιομηχανίας με τη Ρωσία (μέχρι στιγμής, αρκετές χώρες από την Ανατολική Ευρώπη ακόμη χρησιμοποιούν ρωσικούς οπλισμούς και τεχνολογία).

Μια «μεγάλη εισβολή» στην Ουκρανία δεν σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα πολεμήσει με τη Ρωσία, αλλά θα σημαίνει κυρώσεις. Έχει γίνει μεγάλη προπαρασκευαστική εργασία και η ΕΕ και οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν θα διχαστούν σχετικά με τις κυρώσεις, όπως πιθανώς ελπίζει ο Putin.

Η ξαφνική αναβίωση του ΝΑΤΟ θέτει σε αμφισβήτηση τη φιλοδοξία της ΕΕ να χαράξει μια αξιόπιστη αμυντική πολιτική για τον εαυτό της. Σαφώς, αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στη συμπληρωματικότητα και όχι στην υποκατάσταση του ΝΑΤΟ. Η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να ευχαριστήσει τον Putin για την υπόδειξη, σημειώνει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Euractiv Georgi Gotev – NATO should thank Putin

Ο “παπατζής” Ερντογάν προσεγγίζει το ΝΑΤΟ και αδειάζει τον Πούτιν: Απερισκεψία η εισβολή στην Ουκρανία…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: