Τα μοναδικά κυπριακά αγρινά στο στοιχείο τους: Στο μαγικό τοπίο του χιονισμένου δάσους [photos, video]

Σπάνια και μοναδικά, τα αγρινά θεωρούνται σύμβολο της Κύπρου. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Τα μοναδικά κυπριακά αγρινά , θηλυκά και αρσενικά, στο κατάλευκο, μαγικό τοπίο στο δασικό χώρο στα Πλατάνια.

Το αγρινό λόγω της μοναδικότητάς του, της σπανιότητας και της χάρης του, θεωρείται σύμβολο για τη Κύπρο.

Αυτό το είδος αγρινού – το Ovis orientalis ophion –  είναι μοναδικό και συναντάτε μόνο στα βουνά της Κύπρου με πυρήνα το Κρατικό δάσος της Πάφου. Είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος.

Πιστεύεται ότι μπορεί να πρόκειται για άγριο απόγονο προβάτου ασιατικής προέλευσης που έφεραν στο νησί προϊστορικοί άνθρωποι περίπου πριν 9.000 – 8.000 χρόνια αν και δεν είναι σίγουρο και κάνεις δεν ξέρει αφού δεν υπάρχουν αποδείξεις.

Η άλλη εκδοχή είναι τα αγρινά να υπήρξαν από πάντα στην Κύπρο όπως και οι ελέφαντες με τους ιπποπόταμους που ζούσαν παλιά στο νησί.

Ιστορικά αποτέλεσε σημαντική πηγή τροφής για τους κατοίκους της Κύπρου και ειδικά κατά τις δύσκολες ιστορικές περιόδους, οπότε ήταν αναγκασμένοι  να καταφύγουν στα δάση για να επιβιώσουν.

Αρκετές αναφορές και στοιχεία τεκμηριώνουν την αφθονία των αγρινών τόσο κατά την ελληνορωμαϊκή περίοδο, όσο και κατά τον μεσαίωνα οπότε και αποτελούσε ένα ιδιαίτερα δημοφιλές θήραμα και προνόμιο για την εκάστοτε άρχουσα τάξη. Αρκετές αναφορές και έργα τέχνης περιγράφουν το κυνήγι του αγρινού με τη χρήση κυναίλουρων στις λοφώδεις περιοχές του νησιού.

Σε πολλά αρχαία αγγεία και ευρήματα απεικονίζεται το αγρινό και έτσι συνεχίστηκε η παράδοση μέχρι σήμερα να αποτελεί ενα απο τα σύμβολα της Κύπρου, με λογότυπα και εμβλήματα του αγρινου να είναι πάνω σε γραμματόσημα, κέρματα, εταιρίες, χαρτονομίσματα κ.ά.

ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: