Συγκινητικό βίντεο – αφιέρωμα στον Φιλοποίμενα Φίνο: Αλεξανδράκης, Καρέζη, Βογιατζής τον αποχαιρετούν στην κηδεία του

File Photo Ο Φιλοποίμην Φίνος άφησε την τελευταία του πνοή στις 26 Ιανουαρίου 1977, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο. Screenshot via video ert.gr




Πρωτοπόρος, οραματιστής και ανήσυχος δημιουργός, ο Φιλοποίμην Φίνος έχτισε τον ελληνικό κινηματογράφο και τον εκτόξευσε ανάμεσα στ’ αστέρια.

Αυτό που λίγοι περίμεναν είναι ότι το έργο του θα παρέμενε εκεί 45 χρόνια μετά θάνατον. Ταινίες βγαλμένες με μεράκι, αφοσίωση και δεξιότητα, πλαισιωμένες από καλλιτέχνες που ξεπερνούσαν όρια και προσέδιδαν ήθος και ανθρωπιά, μετατρέποντας την Φίνος Φιλμ και τον ιδρυτή της σε μύθο.

Ο Φιλοποίμην Φίνος άφησε την τελευταία του πνοή στις 26 Ιανουαρίου 1977, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο. Στην κηδεία του πρωταγωνίστησαν όλοι οι αγαπημένοι του συνεργάτες, που μουδιασμένοι αποχαιρέτησαν τον καλλιτεχνικό τους πατέρα. Το έργο που άφησε, όμως, έμεινε άφθαρτο, επιβεβαιώνοντας το μοναδικό αποτύπωμα ενός ευφυούς δημιουργού.

Η Φίνος Φίλμ με ένα συγκινητικό βίντεο από την κηδεία του Φιλοποίμενα Φίνου αποτίνει φόρο τιμής στον σπουδαίο δημιουργό ο οποίος έφυγε από τη ζωή μια μέρα σαν τη σημερινή.

Βαθιά συγκινημένοι οι αγαπημένοι ηθοποιοί Αλέκος Αλεξανδράκης, Τζένη Καρέζη και Λευτέρης Βογιατζής αποχαιρετούν τον «πατέρα» του ελληνικού κινηματογράφου.

Δείτε το βίντεο:

 

Ο Φιλοποίμην Φίνος ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες παραγωγούς κινηματογράφου κατά τις δεκαετίες του ’40, ’50, ’60 και ’70, που συνέβαλε στη συστηματοποίηση της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής και ταύτισε το όνομά του με τη «χρυσή εποχή» του ελληνικού κινηματογράφου. Ήταν ο ιδρυτής της ιστορικής εταιρείας παραγωγής Φίνος Φιλμς (Finos Film), της οποίας η πρώτη ταινία “Η Φωνή της Καρδιάς» γυρίστηκε το 1943.  Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται πάνω από 180 ταινίες, ανάμεσά τους οι διασημότερες και οι πιο αγαπητές στο κοινό ακόμη και σήμερα, που όταν κυκλοφόρησαν έκαναν τεράστιες εισπρακτικές επιτυχίες και στις οποίες πρωταγωνίστησαν ταλαντούχοι ηθοποιοί που εξελίχθηκαν σε μεγάλους αστέρες.

Παράλληλα, εκατοντάδες άνθρωποι έμαθαν κοντά του την τέχνη του σινεμά ως τεχνικοί, φωτογράφοι, σκηνογράφοι, μοντέρ ή ακόμη ως σκηνοθέτες έχοντας θητεύσει στα στούντιο του Φίνου ενώ κι ο ίδιος φρόντιζε να επανδρώνει τα συνεργεία του με το καλύτερο υλικό, επιτυγχάνοντας υψηλής ποιότητας εργασία. Αφιέρωσε τη ζωή του στο σινεμά και εξέλιξε τεχνικά τον ελληνικό κινηματογράφο. Μελετούσε διαρκώς τις εξελίξεις, κατασκεύασε την πρώτη μηχανή ηχοληψίας στην Ελλάδα και ήταν αυτός που εισήγαγε τόσο το χρώμα στις ταινίες όσο και τον στερεοφωνικό ήχο.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα σπάνιο οπτικοακουστικό ντοκουμέντο, μια εκπομπή του 1977 που προβλήθηκε εκτάκτως με αφορμή τον θάνατο του Φιλοποίμενα Φίνου:

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟΠΟΙΜΕΝΑ ΦΙΝΟ

Με πληροφορίες από ert.gr, Κωνσταντίνα Τασιοπούλου

Σταγόνες ιστορίας από τα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας: Ξενάγηση στο Τζολίνο της Magna Grecia

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: