Πόσες διατάξεις καταπάτησαν οι συλληφθέντες πατέρας και θείος που όπλισαν τον 16χρονο στην Άρτα

Image via pixabay.com/el/users/mohamed_hassan-5229782/




Στην Άρτα, ένας 16χρονος σκότωσε κατά λάθος τον θείο στη διάρκεια κυνηγιού και στη συνέχεια, όταν το διαπίστωσε, αυτοπυροβολήθηκε.

Ήδη συνελήφθησαν ο πατέρας του και ένας άλλος θείος του με του οποίου την καραμπίνα κυνηγούσε.

Είναι πολύ φυσιολογική συνέπεια καθώς το να οπλίσεις το χέρι ενός 16χρονου με μια καραμπίνα είναι προδήλως παράνομο και έχει συνέπειες.

Αν μάλιστα συμβεί ένα ατύχημα ή πολύ περισσότερο ένα δυστύχημα όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι προφανές ότι η κατάσταση περιπλέκεται καθώς οι ευθύνες των ενηλίκων που οπλίζουν το χέρι ενός ανήλικου είναι τεράστιες.

Και για το ίδιο το περιστατικό αλλά και για τις συνέπειες που θα έχει η ίδια η πράξη στη συνείδηση του ανηλίκου τον οποίο ουσιαστικά έχουν καταστήσει δολοφόνο καθώς του έδωσαν ένα όπλο για το οποίο δεν είχε ούτε εμπειρία, ούτε άδεια να χρησιμοποιεί.

Ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση του 16χρονου στην Άρτα οι συνέπειες της ζημιάς στον ψυχισμό ενός νέου είναι αυταπόδεικτες καθώς δεν άντεξε το βάρος της πράξης του και επιχείρησε να αυτοκτονήσει.

Μπορεί να είναι σκληρό, αλλά εξίσου σκληρό είναι να οπλίζεις ανεξέλεγκτα το χέρι ενός 16χρονου, όπως το να του δίνεις να οδηγεί ένα αυτοκίνητο που προκαλεί τροχαίο δυστύχημα κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση παρά το ότι για πολλούς το κυνήγι είναι ένα ακατανόητο «χόμπι», ο νόμος που διέπει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι συγκεκριμένος και αυστηρός.

ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΩ ΚΥΝΗΓΟΣ ΠΡΕΠΕΙ…

1. α. Να αγοράσω κυνηγετικό όπλο από κάποιο κατάστημα κυνηγετικών ειδών ή από κάποιον κυνηγό και να το δηλώσω στο αστυνομικό τμήμα ασφαλείας της περιοχής μου, ώστε να αποκτήσω Άδεια Κατοχής Κυνηγετικού Όπλου.

β. Σε περίπτωση που δεν επιθυμώ να αγοράσω όπλο γιατί θα κυνηγώ με το όπλο κάποιου φίλου ή συγγενή, απευθύνομαι και πάλι στο αστυνομικό τμήμα ασφαλείας της περιοχής μου για να μου χορηγήσει Βεβαίωση ή οποία θα αναφέρει ότι πληρώ τις προϋποθέσεις για την απόκτηση Άδειας Κατοχής Κυνηγετικού Όπλου. Απαιτείται ακριβώς η ίδια διαδικασία και τα ίδια δικαιολογητικά όπως και για την απόκτηση Άδειας Κατοχής Κυνηγετικού Όπλου, εκτός από το τιμολόγιο αγοράς του όπλου.

2. Να απευθυνθώ στον Κυνηγετικό Σύλλογο της περιοχής μου, για να δηλώσω συμμετοχή για τις Εξετάσεις Νέων Κυνηγών, που πραγματοποιούνται στο χώρο του Συλλόγου δύο φορές κάθε μήνα. Από εκεί θα προμηθευτώ και το Ερωτηματολόγιο για τις Εξετάσεις Νέων Κυνηγών.

3. Την καθορισμένη ημερομηνία των εξετάσεων, παρίσταμαι στις εξετάσεις έχοντας απαραιτήτως μαζί μου την αστυνομική μου ταυτότητα.

4. Εφόσον επιτύχω στις εξετάσεις προσκομίζω στο Σύλλογο τα απαιτούμενα δικαιολογητικά:

– Μία πρόσφατη φωτογραφία

– Φωτοαντίγραφο της Άδειας Κατοχής Κυνηγετικού Όπλου ή τη Βεβαίωση

– Υπεύθυνη Δήλωση με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής, με το εξής κείμενο: “Δεν έχω καταδικαστεί για παράβαση που προβλέπει το άρθρο 9 του Ν.177/75 περί θήρας και δεν εκκρεμεί εις βάρος μου σχετική ποινική δίωξη”

– Το χρηματικό ποσό – ανάλογα με τον τύπο αδείας που επιθυμώ – προσαυξημένο κατά το αντίτιμο της εγγραφής νέου μέλους.

Αφού εκδοθεί η Άδεια Θήρας μου, φροντίζω να ενημερωθώ για τους νόμους και τους κανόνες που διέπουν το κυνήγι, για τα επιτρεπόμενα είδη και τη Ρυθμιστική Απόφαση Θήρας, τις υποχρεώσεις μου ως κάτοχος κυνηγετικού όπλου και πάντα επιδιώκω να πηγαίνω για κυνήγι με πιο έμπειρους κυνηγούς, τουλάχιστο μέχρι να αποκτήσω την απαιτούμενη πείρα.

Πέραν αυτών, είναι καλό να υπάρχει διαρκής ενημέρωση και επιδίωξη της πληρέστερης δυνατής κατάρτισης σε θέματα κυνηγετικά με την ανάγνωση κυνηγετικών εντύπων και την συμμετοχή στις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες του κυνηγετικού συλλόγου. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να επιβληθεί, είναι προσωπική επιλογή, μια επιλογή ωστόσο που ενώ ξεκινά από το ατομικό επίπεδο, τα θετικά της αποτελέσματα αφορούν το σύνολο της κυνηγετικής οικογένειας: όσο περισσότερα μέλη της είναι συνειδητοποιημένα και ενημερωμένα, τόσο περισσότερη δύναμη και σταθερότερη βάση αποκτά.

Έκδοση Αδείας Κατοχής Κυνηγετικών Όπλων (άρθρο 8 παρ. 1 Ν. 2168/1993)

Απαιτούμενα δικαιολογητικά :

1. Αίτηση του ενδιαφερομένου, μετά των προβλεπομένων κάθε φορά από τις ισχύουσες διατάξεις ενσημο χαρτοσήμων.

2. Τιμολόγιο αγοράς από έμπορο της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, από το οποίο να προκύπτει η νόμιμη προέλευση του συγκεκριμένου κυνηγετικού όπλου ή ανταλλακτικής κάννης αυτού, ή υπεύθυνη δήλωση του πωλητή, εφόσον η αγορά πραγματοποιήθηκε από ιδιώτη, με την απαραίτητη υποβολή στην περίπτωση αυτή της άδειας κατοχής ή του δελτίου κατοχής του συγκεκριμένου όπλου.

Εφόσον δεν υπάρχει άδεια ή δελτίο κατοχής, ο πωλητής αναφέρει στην ως άνω δήλωσή του την πηγή προέλευσης του συγκεκριμένου όπλου.

3. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 του ενδιαφερομένου ότι δεν εμπίπτει στις απαγορευτικές διατάξεις του άρθρου 18 του Ν. 2168/1993.

Στην ίδια δήλωση αναφέρεται πόσα ακόμη κυνηγετικά όπλα κατέχει ο δηλών, ως και ότι το προς αγορά όπλο πληροί τις αναφερόμενες στο άρθρο 1 παρ. 1 εδάφ. β΄ του Ν. 2168/1993 προϋποθέσεις.

4. Ιατρικό πιστοποιητικό από ιατρό νευρολόγο-ψυχίατρο ή παθολόγο, από το οποίο να προκύπτει η κατάσταση της ψυχικής υγείας του ενδιαφερομένου.

5. Αντίγραφο ποινικού μητρώου δικαστικής ή γενικής χρήσης (άρθρο 577 Κ.Π.Δ., όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 10 του Ν. 1805 /1988)

6. Δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες.

Για χορήγηση άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου σε άτομα που έχουν ήδη εφοδιασθεί με άδεια αγοράς του συγκεκριμένου όπλου, δεν απαιτείται Υπεύθυνη δήλωση Ν. 1599/1986, Ιατρικό πιστοποιητικό και αντίγραφο ποινικού μητρώου δικαστικής ή γενικής χρήσης.

Δεν απαιτείται επίσης ιατρικό πιστοποιητικό και αντίγραφο ποινικού μητρώου για τη χορήγηση άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου, εφόσον ο ενδιαφερόμενος έχει εφοδιασθεί με άδεια κατοχής άλλου κυνηγετικού όπλου και δεν έχει παρέλθει τριετία από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας αυτής.

Συνέλαβαν τον πατέρα και τον θείο του 16χρονου στην Άρτα, που σκότωσε τον θείο του στο κυνήγι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: