Προς παράταση των μέτρων στην εστίαση μέχρι τέλος Ιανουαρίου: Συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών

File photo: Νεολαία σε καταστήματα εστίασης, σε εξωτερικό χώρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Την επιδημιολογική εικόνα της χώρας το τελευταίο επταήμερο θέτει επί τάπητος η επιτροπή των ειδικών επιστημόνων, που συνεδριάζει σήμερα μετά την επιδείνωση των σκληρών δεικτών, δηλαδή νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων.

Η επιτροπή συνεδριάζει προκειμένου να καταλήξει στην εισήγησή της προς την κυβέρνηση σχετικά με την παράταση ή όχι των περιοριστικών μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε παράταση κατά μια εβδομάδα των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν από την Πρωτοχρονιά στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης

Ο κ. Πλεύρης μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση της επιτροπής που συνεδριάζει σήμερα, αλλά θεωρεί «λογικό» να υπάρξει μια παράταση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου «και αυτό το αντιλαμβάνονται τα μελή της επιτροπής».

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι η κορύφωση της μετάλλαξης Όμικρον έφτασε νωρίτερα από το αναμενόμενο, αλλά τα νοσοκομεία εξακολουθούν να πιέζονται από τη μετάλλαξη Δέλτα, η όποια, όπως ανέφερε, παρουσιάζει «τρομακτική νοσηρότητα» και εκεί οφείλονται και οι αυξημένοι θάνατοι των τελευταίων ημερών.

Ο κ. Πλεύρης πρόκρινε την παράταση των μέτρων μέχρι τα τέλη του μήνα προκειμένου να υπάρξει καλύτερη αξιολόγηση της πορείας της πανδημίας.

«Υπάρχει έντονος προβληματισμός. Θα περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών αλλά υπάρχει μια συνολική συναντίληψη σε όλους τους επιστήμονες να κλείσουμε 20-25 ημέρες με τα μέτρα και άρα αν αποφασιστεί παράταση θα είναι για μια εβδομάδα» είπε στην εκπομπή “Από τις Εξι” ο κ. Πλεύρης.

Βασικό σημείο προβληματισμού είναι ότι η παρούσα φάση έχει τα χαρακτηριστικά της αποκλιμάκωσης, λόγω της καθοδικής πορείας των κρουσμάτων, κάτι που ωστόσο δεν αποτυπώνεται ακόμη, στους διασωληνωμένους και τους θανάτους.

Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες σε ποσοστό 70% από ασθενείς που προσβλήθηκαν από τη μετάλλαξη Δέλτα την περίοδο των εορτών.

Η παραλλαγή Όμικρον που κυριαρχεί δίνει πιο ήπια νόσηση, όμως η αποσυμπίεση στα νοσοκομεία δεν θα αρχίσει να φαίνεται προτού περάσουν δύο βδομάδες από τώρα, και υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν, με αυτόν τον ρυθμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστημίου Δ. Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Άλκης Βατόπουλος δεν θέλησε να προκαταλάβει κάποια απόφαση ωστόσο η θέση του ήταν σαφής.

«Θα πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα κι αν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση εξαρτάται από την εκτίμηση που θα υπάρχει για το πώς πάνε τα πράγματα. Ο κόσμος θα πρέπει να κάνει υπομονή γενικά. Εξακολουθούμε και είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, συνεπώς υπάρχει μια δυσκολία να αποφασιστεί έτσι εύκολα χαλάρωση των μέτρων. Όλα αυτά θα τα δούμε».

«Σε αυτή τη φάση έχουμε αύξηση στις νοσηλείες, οι εισαγωγές μας πιέζουν, το 90% είναι ανεμβολίαστοι», τόνισε στην ΕΡΤ ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης.

Πηγή: ertnews.gr

Βαρύτατος απολογισμός με 106 θανάτους: Στα 23.340 τα νέα κρούσματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: