Ποιος θα πληρώσει για το φιάσκο της Αττικής Οδού: 24 ώρες μετά, ακόμη 1.000 οχήματα εγκλωβισμένα

Δυνάμεις του στρατού επιχειρούν κατά τη διάρκεια ισχυρής χιονόπτωσης της κακοκαιρίας «Ελπίς», Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΕΕΘΑ, STR




Λίγο πριν τις 11 το πρωί της Δευτέρας, άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα στην Αττική Οδό.

Επί ώρες οι αρμόδιοι του αυτοκινητόδρομου και οι εποπτεύοντες κρατικοί φορείς παρακολουθούσαν σχεδόν αμέτοχοι, χιλιάδες αυτοκίνητα να εισέρχονται στον ήδη προβληματικό δρόμο και να εγκλωβίζονται.

Το πρωί της Τρίτης, σχεδόν 24 ώρες μετά υπάρχουν ακόμη πολλές εκατοντάδες αυτοκίνητα και άγνωστος αριθμός πολιτών εγκλωβισμένοι, μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας.

Όπως παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου:

«Όλο το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη μία υπεράνθρωπη προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό επιβατών που βρισκόντουσαν στα οχήματά τους. Απεγκλωβίστηκαν 1800 οχήματα και παραμένουν 1200 οχήματα κατά μήκος της Αττικής Οδού».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν ευθύνες στην κυβέρνηση ή στην Περιφέρεια Αττικής για την διαχείριση της κρίσης με τον επέλαση της Ελπίδα, σημείωσε ότι δεν είναι ώρα για την απόδοση ευθυνών καθώς προέχει η αποκατάσταση των προβλημάτων.

«Η διαχείριση της Αττικής Οδού κατέρρευσε από την πρώτη στιγμή. Θα αποδοθούν ευθύνες και κυρώσεις όταν έρθει η ώρα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Είναι προφανές ότι οι ευθύνες που βαρύνουν τη διαχείριση του αυτοκινητόδρομου είναι κολοσσιαίες αλλά είναι επίσης σαφές ότι ευθύνες έχει και η συντεταγμένη πολιτεία καθώς είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες.

Για παράδειγμα η Τροχαία της Αττικής Οδού είναι ένας κρατικός μηχανισμός που όφειλε να διαγνώσει το πρόβλημα πολύ νωρίς και να ζητήσει να κλείσει ο δρόμος, όταν τα εγκλωβισμένα αυτοκίνητα ήταν μερικές δεκάδες ή έστω εκατοντάδες και όχι χιλιάδες.

Αντ’ αυτού, χρειάστηκε η εντολή της Πυροσβεστικής το απόγευμα, όταν πλέον όλοι είχαν ακινητοποιηθεί και η επέμβαση του στρατού αργά το βράδυ, προκειμένου να αρχίσει το πρόβλημα να μπαίνει σε κάποια τάξη.

Είναι προφανές επίσης, πως παρά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων, ο κρατικός μηχανισμός δεν είχε τα σωστά αντανακλαστικά και η μόνη σωστή, εκ του αποτελέσματος, πρόβλεψη ήταν η απόφαση της Περιφέρειας να κλείσουν τα σχολεία.

Από την άλλη πλευρά, η Πολιτική Προστασία και ο αρμόδιος υπουργός της δεν κατάφεραν ούτε προληπτικά ούτε «πυροσβεστικά» να λύσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Κι αν σε άλλους δρόμους ανοικτούς μπορείς εύκολα να μιλήσεις και για τις ευθύνες των πολιτών, οδηγών στη συγκεκριμένη περίπτωση, σε έναν κλειστό και πολυδιαφημισμένο -για την αποτελεσματικότητά του- αυτοκινητόδρομο η ευθύνη βαρύνει πρωτίστως τους αρμόδιους.

Ξημέρωσε κι ο Στρατός ακόμη βγάζει κόσμο από την Αττική Οδό: Τεράστιο φιάσκο, τεράστιες ευθύνες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: