Πυκνή χιονόπτωση σε Μέτσοβο, Κόνιτσα και Ζαγόρι: Επί ποδός η Πολιτική Προστασία για τον «Διομήδη»

File photo: Χιονισμένο τοπίο στην ορεινή Καρυά Αργολίδας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Η κακοκαιρία Διομήδης επηρεάζει για δεύτερη ημέρα, τη χώρα μας, προκαλώντας κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις, ιδίως σε Θεσσαλία και Σποράδες, αλλά και χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα, καθώς επίσης σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 09:00 σήμερα, Τρίτη 11 Ιανουαρίου, είχαν καταγραφεί από το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στη Μακρινίτσα (138 χιλιοστά), στην Αγιά Λάρισας (86), στην πόλη της Καρδίτσας (70), στη Σκιάθο (65) και στον Άγιο Δημήτριο Ολύμπου (64 χιλιοστά).

Την ίδια ώρα στα λευκά έχουν ντυθεί ορεινές περιοχές στο Μέτσοβο, την Κόνιτσα και το Ζαγόρι, καθώς από τη νύχτα, σημειώνονται πυκνές χιονοπτώσεις στον νομό Ιωαννίνων.

Η Πολιτική Προστασία βρίσκεται επί ποδός, με 19 μηχανήματα να κινούνται σε όλο το οδικό επαρχιακό δίκτυο, προκειμένου να ρίξουν αλάτι αλλά και να ανοίξουν τους δρόμους.

Το κρύο είναι τσουχτερό, με τις θερμοκρασίες υπό του μηδενός.

Οι οδηγοί συνιστάται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Το καιρικό σύστημα με το όνομα «Διομήδης» (Diomedes) προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους πολύ θυελλώδεις ανέμους και τις πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά.

Από αύριο Τετάρτη (12/1) αναμένεται να σημειωθεί αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.

Τα σημεία του οδικού δικτύου της Δυτ. Ελλάδας που αντιμετωπίζουν προβλήματα 

Τα σημεία του οδικού δικτύου της Δυτικής Ελλάδας που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την κακοκαιρία

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στο ορεινό οδικό δίκτυο της Αχαΐας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι αναγκαίες στα παρακάτω σημεία:

*Στην εθνική οδό Καλαβρύτων – Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου.

*Στην εθνική οδό Καλαβρύτων – Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας

*Στην εθνική οδό Καλαβρύτων – Αιγίου, μέσω Πτέρης

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Λουσών

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – χιονοδρομικού κέντρου

*Στην επαρχιακή οδό Ελαιώνα – Καλαβρύτων, μέσω των τοπικών κοινοτήτων, Μαμουσίας, Δουμένων και Ζαχλωρούς

Παράλληλα, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή, αλλά και της αυξημένης υγρασίας, έχει δημιουργηθεί παγετός στο οδόστρωμα.

Πάντως, σε όλα τα σημεία βρίσκονται και επιχειρούν μηχανήματα της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ώστε να κρατούν ανοικτούς τους δρόμους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, λόγω των βροχοπτώσεων, που έχουν προκαλέσει καθιζήσεις και κατολισθήσεις, διεκόπη η κυκλοφορία στα εξής σημεία του οδικού δικτύου της Δυτικής Ελλάδας.

ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

*Στην επαρχιακή οδό Μπερμπατίου -Παραδεισίου, λόγω καθίζησης οδοστρώματος

*Στην επαρχιακή οδό ‘Ανω Μακρυνούς – Παραδείση

*Στο 24ο χιλιόμετρο της νέας εθνικής οδού Αντιρρίου -Ιωαννίνων, στην γέφυρα του ποταμού Ευήνου, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μέσω του αυτοκινητόδρομου Ιόνιας Οδού μεταξύ του 14.5ου χιλιομέτρου στην διασταύρωση Γαβρολίμνης και 28ου χιλιομέτρου της νέας εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων στην περιοχή, Ζεστή

*Στην επαρχιακή οδό Κρυονερίου – Αμπελακιώτισσας και συγκεκριμένα στο 20ο χιλιόμετρο, μετά τη διασταύρωση Κρυονερίου – Περδικόβρυσης – Αμπελακιώτισσας, όπου σημειώθηκαν πτώσεις βράχου και δέντρων στο ρεύμα προς Αμπελακιώτισσα.

*Στην επαρχιακή οδό Παραβόλας -Προυσού, στην είσοδο της τοπικής κοινότητας λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

ΣΤΗΝ ΑΧΑΙΑ

Διεκόπη η κυκλοφορία από το Κυπαρίσσι του δήμου Ερυμάνθου προς το φράγμα Πείρου Παραπείρου, ενώ στο Νέο Κομπηγάδι η κίνηση διεξάγεται με δυσχέρεια, λόγω κατολίσθησης.

ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

*Στην θέση «Μάρμαρα» της Νέας Μανωλάδας, λόγω υπερχείλισης χειμάρρου

*Στην επαρχιακή οδό Μέλισσας – Αγίου Χαράλαμπους του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, λόγω μεγάλης καθίζησης οδοστρώματος.

*Στις τοπικές κοινότητες Ξενίων του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Βάλμης του δήμου Ήλιδας, στο ύψος της γέφυρας του ποταμού Πηνειού, λόγω κατολίσθησης χωμάτων στο ύψος της τοπικής κοινότητας Βάλμης.

Σε όλες τις προαναφερόμενες περιοχές επιχειρούν μηχανήματα, ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες

Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της κακοκαιρίας «Διομήδης».

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, κατά την διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

• Να προφυλαχτούν αμέσως, κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.

• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.

• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια, ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει υπηρεσιακά τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου, λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα / Ιωάννινα, Ελλάδα

Ο “Διομήδης” δεν χωρατεύει και προκαλεί συναγερμό: Φέρνει καταιγίδες, κρύο και χιόνια ακόμη και στην Αττική (video)

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: