Περιορισμένες οι προοπτικές διαλόγου για το Κυπριακό, παραδέχεται ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης

File photo: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Φωτογραφία ΚΥΠΕ, PIO




Οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό είναι περιορισμένες, ενόσω η συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς παραμένει αναλλοίωτη, εκτιμά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΠτΔ) Νίκος Αναστασιάδης.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον «Φιλελεύθερο» (Ανδρέας Πιμπίσιης) και το αθηναϊκό «Βήμα», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχολιάζει το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό και την αποτυχία διορισμού ενός απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «καταβλήθηκαν προσπάθειες από διάφορους προκειμένου να υπάρξει σχετική απόφαση από τον ΓΓ του ΟΗΕ», χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κάτι νεότερο ως προς τον διορισμό απεσταλμένου.

Αναλύοντας την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό, ο ΠτΔ καταγράφει τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα και τα οποία, όπως εκτιμά, περιορίζουν τις προοπτικές επανεκκίνησης των προσπαθειών για έναρξη διαπραγματεύσεων.

Αυτά τα αρνητικά δεδομένα είναι «οι θέσεις όπως εκφράζονται από τον κ. Τατάρ, με τα προαπαιτούμενα που θέτει και με τους όρους εντολής που ζητά να έχει ο απεσταλμένος» αλλά και «η προσπάθεια που καταβάλλεται από τουρκικής πλευράς για «αναγνώριση των δύο κρατών προτού καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχολιάζει την τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας από τη μια με ικανοποίηση ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θεωρεί τον διορισμό απεσταλμένου ως «σημαντική παράμετρο στις προσπάθειες δημιουργίας κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών».

Από την άλλη, όμως, εκφράζει δυσφορία γιατί «στην έκθεση δεν αναφέρεται πως η πλευρά που υπαναχώρησε όσον αφορά τους όρους εντολής του ειδικού απεσταλμένου που είχαν αποφασιστεί, δεν είναι άλλη από την τουρκική και τουρκοκυπριακή ηγεσία».

Ωστόσο, στο ερώτημα γιατί δεν αντέδρασε και δεν αποχώρησε από τις συνομιλίες όταν ο Ερσίν Τατάρ κατέθεσε στη Γενεύη έγγραφο για λύση δύο κρατών, κάτι που ήταν εκτός παραμέτρων ΟΗΕ, ο ΠτΔ είπε πως μια τέτοια ιδέα «δεν αποτελεί απάντηση ούτε και θεωρείται η σοφότερη».

ΟΣΟΙ ΕΙΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Ο ΥΠΕΞ του Κουβέιτ στη Λευκωσία: Θα συζητήσει με Χριστοδουλίδη Κυπριακό, εξελίξεις στην περιοχή και σχέσεις με Ε.Ε.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: