Ορδές αντιεμβολιαστών κατέκλυσαν την Οτάβα αναγκάζοντας τον Τριντό να κρυφτεί [photos, video]

Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση της Οτάβα. EPA/ANDRE PICHETTE




Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν το Σάββατο μια ηχηρή αλλά ειρηνική διαμαρτυρία στην Οτάβα, πρωτεύουσα του Καναδά, ενάντια στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς που προωθεί ο Τζάστιν Τριντό, κατακλύζοντας δρόμους της πόλης αλλά και τον χώρο μπροστά από το κοινοβούλιο.

Το αποκαλούμενο «Κομβόι της Ελευθερίας» ξεκίνησε ως συγκέντρωση φορτηγατζήδων ενάντια στον επιβληθέντα υποχρεωτικό εμβολιασμό στους διασυνοριακούς οδηγούς, αλλά μετατράπηκε σε ευρύτερη αντιεμβολιαστική διαδήλωση.

 

Η πορεία ξεκίνησε νωρίς και συνεχίστηκε μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου. Μερικοί μοίραζαν καθ’ οδόν, γεύματα στους φορτηγατζήδες, οι οποίοι κατέφθαναν στην Οτάβα από τις ανατολικές και τις δυτικές ακτές της χώρας αλλά και από τα ηπειρωτικά της.

Η βίαιη ρητορική που χρησιμοποιήθηκε από υποστηρικτές της διαδήλωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενόψει της διαμαρτυρίας, είχε ανησυχήσει την αστυνομία, η οποία τέθηκε σε συναγερμό.

Ωστόσο, ως επί το πλείστον η διαμαρτυρία έμοιαζε με ένα… πολύ κρύο πάρτι στο δρόμο, με τις κόρνες φορτηγών να ηχούν ασταμάτητα.

Λόγω ανησυχιών ασφαλείας, ο Τριντό και η οικογένειά του εγκατέλειψαν το σπίτι τους στο κέντρο της Οτάβας, σύμφωνα με το CBC. Το γραφείο του είπε ότι δεν σχολιάζει θέματα ασφαλείας.

Οδηγοί φορτηγών στη διαδήλωση της Οτάβα. EPA/ANDRE PICHETTE

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Τριντό είχε χαρακτηρίσει το κομβόι ως μία «μικρή περιθωριακή μειοψηφία» που δεν αντιπροσωπεύει τις απόψεις των Καναδών.

Άλλωστε, περίπου το 90% των διασυνοριακών φορτηγών του Καναδά και το 77% του πληθυσμού έχουν κάνει και τα δύο εμβόλια κατά της Covid.

Η διαδήλωση ήταν πάντως ειρηνική χωρίς να αναφερθούν συλλήψεις.

Πολλοί διαδηλωτές έφεραν καναδικές σημαίες, κάποιοι κρατημένες ανάποδα, ενώ μερικοί συμμετέχοντες εμφανίστηκαν με σημαίες και σύμβολα που συνδέονται με ακροδεξιές ομάδες.

 

Ετσι εθεάθη η σημαία της μάχης της Συνομοσπονδίας των ΗΠΑ και η σημαία των Πατριωτών -μια σημαία που χρησιμοποιούσαν οι γαλλόφωνοι αντάρτες τον 19ο αιώνα αλλά έκτοτε υιοθετήθηκε από ακροδεξιούς υπερεθνικιστές.

Άλλοι κρατούσαν πινακίδες που διαφημίζουν θεωρίες συνωμοσίας και παραπληροφόρηση για τον COVID-19 και τα εμβόλια.

Η ηγέτιδα των Συντηρητικών, Έριν Ο’ Τουλ, που αντιτίθεται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, εξέφρασε την υποστήριξή της στη διαμαρτυρία αφού είχε συνομιλίες με ορισμένους από τους οδηγούς φορτηγών την Παρασκευή.

 

«Υποστηρίζω το δικαίωμά τους να ακούγονται και καλώ τον Τζάστιν Τριντό να συναντηθεί με αυτούς τους σκληρά εργαζόμενους Καναδούς για να ακούσει τις ανησυχίες τους», δήλωσε ο Ο’ Τουλ μετά τη συνάντηση.

«Και γι’ αυτό είμαστε εδώ. Αγωνιζόμαστε για την ελευθερία και την ελευθερία μας», είπε.

Μερικοί συντηρητικοί βουλευτές, καθώς και ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος του Καναδά, Μαξίμ Μπερνιέ και ο ανεξάρτητος βουλευτής του Οντάριο, Ράντι Χίλιερ, εντοπίστηκαν επίσης στον Λόφο του Κοινοβουλιου το Σάββατο, να χαιρετίζουν τους διαδηλωτές.

Πολλές τοπικές επιχειρήσεις στο κέντρο της Οττάβα έκλεισαν εν αναμονή του πλήθους. Ανάμεσά τους και το Rideau Centre, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στο κέντρο της Οττάβα, αφού κατακλύστηκε από διαδηλωτές που αρνούνταν να φορέσουν μάσκες.

Ο δήμαρχος της Οτάβα Τζιμ Γουάτσον χαρακτήρισε τη συμπεριφορά «απαράδεκτη».

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια και να μην υποχρεώνονται στην ηλιθιότητα των ανθρώπων που εισέρχονται στις εγκαταστάσεις τους και αρνούνται να φορέσουν μάσκα», δήλωσε στο CTV News Channel, το Σάββατο.

Ένας διαδηλωτής επίσης βιντεοσκοπήθηκε να χορεύει και να φωνάζει πάνω από τον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη στο εθνικό κενοτάφιο, προκαλώντας κατακτραυγή.

Η υπουργός Άμυνας Ανίτα Ανάντ χαρακτήρισε το γεγονός «πέρα από καταδικαστέο», ενώ ο Αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας στρατηγός Γουέιν Έιρ τον χαρακτήρισε «αρρωστημένο».

«Γενιές Καναδών πολέμησαν και πέθαναν για τα δικαιώματά μας, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του λόγου, αλλά όχι αυτό. Οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να σκύψουν το κεφάλι τους από ντροπή», έγραψε ο Έιρ στο Twitter.

 

Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν το πρωί του Σαββάτου έδειχναν πολλά οχήματα να είναι σταθμευμένα παράνομα στο έδαφος του εθνικού κενοταφίου. Τα οχήματα απομακρύνθηκαν από την αστυνομία, που αποκάλεσε την πράξη «σημάδι πλήρους ασέβειας».

Με πληροφορίες από CTV News Guardian, 

Χιονοθύελλα πλήττει τις βορειανατολικές ΗΠΑ: Ανεμοι έως και 120 χλμ την ώρα, χιόνι έως 60 πόντους -95.000 νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: