Μεγάλη υπόθεση για Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ: Έγκριση επιχορήγησης από την Ε.Ε. του EuroAsia Interconnector

File Photo: Η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου. ΚΥΠΕ, ΓΤΠ, Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) αποφάσισε να εγκρίνει επιχορήγηση 657 εκ. ευρώ για την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέει Ισραήλ – Κύπρο – Ελλάδα, γράφει η ιστοσελίδα Euractiv.

Η Κύπρος χαιρέτισε (27/1) την απόφαση «ορόσημο» της ΕΕ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κυπριακή Προεδρία, σημειώνοντας ότι το έργο θέτει τέλος στην «ενεργειακή απομόνωση» του νησιού. Προσθέτει ότι το έργο συνιστά επίσης τον ακρογωνιαίο λίθο της μετάβασής της στην πράσινη οικονομία.

O EuroAsia Interconnector θα συνδέει τα εθνικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) μήκους 1.208 χλμ.

Η χρηματοδότηση εγκρίθηκε στο πλαίσιο της διευκόλυνσης Connecting Europe Facility (CEF) της EE. «Με την ηλεκτρική σύνδεση της EuroAsia, η Κύπρος αναβαθμίζεται γεωπολιτικά… αποτελεί σημαντικό ορόσημο στις στρατηγικές επιλογές των τριών χωρών και αναβαθμίζει τους ενεργειακούς στόχους της περιοχής», ανέφερε μεταξύ άλλων η Προεδρία.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να επενδύσουν 1,037 δις ευρώ σε πέντε διασυνοριακά έργα υποδομής στο πλαίσιο της CEF για διευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα.

Τα μεγαλύτερα κονδύλια διατίθενται στο έργο EuroAsia Interconnector για την υποστήριξη της πρώτης σύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της Κύπρου και του ευρωπαϊκού δικτύου. Η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson είπε επίσης ότι το έργο θα δώσει «τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και θα τη συνδέσει με την υπόλοιπη Ευρώπη».

«Οι τελευταίοι μήνες μάς υπενθύμισαν ξανά πόσο κρίσιμη είναι μια καλά ενοποιημένη αγορά ενέργειας της ΕΕ για τη διασφάλιση οικονομικής ενέργειας και ασφάλειας του εφοδιασμού», δήλωσε. Η Επιτροπή είπε ότι «τα 898 χλμ υποθαλάσσιων καλωδίων και το μέγιστο θαλάσσιο βάθος των 3.000 μέτρων θα σημειώσουν νέα παγκόσμια ρεκόρ για ένα έργο αυτού του είδους».

Η Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδη είπε ότι η επιχορήγηση της ΕΕ θα επιτρέψει την έναρξη της κατασκευής ενός έργου που αναμένεται να κοστίσει 1,57 δισ. Ευρώ, σημειώνοντας ότι ο EuroAsia Interconnector είναι ίσως το πιο σημαντικό έργο ενεργειακής υποδομής της Κύπρου που διασφαλίζει τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία.

Η κατασκευή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει φέτος και να ολοκληρωθεί το 2025, με ορίζοντα λειτουργίας το πρώτο εξάμηνο του 2026.

ΠΗΓΗ: Euractiv – Cyprus, Greece, Israel electricity link gets EU funding

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τον EuroAsia Interconnector, χαιρετίζει τη χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: