Μαζική κυβερνοεπίθεση σε κυβερνητικά sites της Ουκρανίας: Προς Μόσχα δείχνει το Κίεβο, «όλοι μπορούμε να φανταστούμε» λέει η ΕΕ

Το μήνυμα που εμφανίστησε σε Ουκρανικές κυβερνητικές ιστοσελίδες




Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ότι εξαιτίας μαζικής κυβερνοεπίθεσης, ο ιστότοπος του εν λόγω υπουργείου καθώς και τα sites άλλων κυβερνητικών οργανισμών τέθηκαν προσωρινά εκτός λειτουργίας.

«Είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, αλλά υπάρχει μία μακρά ιστορία ρωσικών εχθρικών ενεργειών εναντίον της Ουκρανίας στο παρελόν», δήλωσε ο εκπρόσωπος  του Υπουργείου Ολεχ ΝΙκολένκο, απαντώντας σε ερώτηση ποιος βρίσκεται πίσω από την  επίθεση.

Σε κάποια από τα websites μάλιστα εμφανίστηκε σε τρεις γλώσσεες -Ουκρανικά, Πολωνικά και Ρωσικά- μήνυμα που έλεγε ότι όλα τα  δεδομένα των Ουκρανών έχουν μεταφορτωθεί στο διαδίκτυο και καταστεί δημόσια.

“Ουκρανέ! Όλα τα προσωπικά σου δεδομένα φορτώθηκαν στο δημόσιο δίκτυο. Όλα τα δεδομένα στον υπολογιστή έχουν καταστραφεί, είναι αδύνατο να τα αποκαταστήσεις”, αναφέρεται σε μήνυμα που εμφανίστηκε σε κυβερνητικούς ιστοτόπους που υπέστησαν επίθεση, γραμμένο στα ουκρανικά, τα ρωσικά και τα πολωνικά.

Το Κίεβο πάντως ανακοίνωσε αργότερα ότι το περιεχόμενο των ιστοσελίδων της κυβέρνησης δεν υπέστη αλλαγές από την κυβερνοεπίθεση και ότι δεν έχουν διαρρεύσει προσωπικά δεδομένα.

Στην ίδια ανακοίνωση ανέφερε ότι η προχώρησε σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας άλλων κυβερνητικών ιστοτόπων προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της επίθεσης και ότι οι περισσότεροι από τους πληγέντες στόχους έχουν ήδη αποκατασταθεί.

Την επίθεση καταδίκασε εκ μέρους της ΕΕ ο Ζοζέπ Μπορέλ καλώντας σε έκτακτη ευρωπαϊκή συνάντηση αρμοδίων προκειμένου να υπάρξει απάντηση.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε ότι η επιτροπή πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ και οι κυβερνο-μονάδες θα συναντηθούν για να δουν πώς θα απαντήσουν για να βοηθήσουν το Κίεβο.

«Θα κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους μας για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αντιμετωπίσει αυτήν την κυβερνοεπίθεση. Δυστυχώς, ξέραμε ότι θα μπορούσε να συμβεί», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε δημοσιογράφους σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που διεξάγεται στην Βρέστη.

«Είναι δύσκολο να πει κανείς (ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό). Δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν καθώς δεν έχω αποδείξεις, αλλά μπορούμε να φανταστούμε».

Η ηλεκτρονική επίθεση, η οποία έπληξε το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργικό συμβούλιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας και Αμυνας μεταξύ άλλων, σημειώνεται την ώρα που το Κίεβο και οι σύμμαχοί του σήμαναν συναγερμό για πιθανή νέα στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί στο παρελθόν ότι βρίσκεται πίσω από κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία.

Mε πληροφορίες από Reuters, BBC

Tίτλοι τέλους για τον πρίγκιπα Άντριου: Δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τον τίτλο της αυτού βασιλικής υψηλότητος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: