Υπουργείο Παιδείας: Όχι στις εξ αποστάσεως εξετάσεις στα Πανεπιστήμια διότι υπάρχει κίνδυνος αντιγραφής

File Photo Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/STR




Θέματα διαβλητότητας των εξετάσεων στα Πανεπιστήμια εάν αυτές πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως -κάτι που αποτελεί αίτημα όλων των ΑΕΙ- έβαλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κατά τη διάρκεια της Συνόδου των πρυτάνεων παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του υφυπουργού Άγγελου Συρίγου.

Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η προηγούμενη εξεταστική περίοδος έγινε εξ αποστάσεως με τις «ευλογίες» της κ. Κεραμέως, η οποία τώρα είναι ανένδοτη στο ίδιο θέμα και επιμένει οι εξετάσεις στα πανεπιστήμια να γίνουν δια ζώσης.

Οι πρυτάνεις σχεδόν στο σύνολό τους επέμειναν ότι στο πλαίσιο της αυτοδυναμίας των ΑΕΙ, πρέπει να υπάρχει μια ευελιξία και οι διδάσκοντες να μπορούν να επιλέξουν με ποιο τρόπο θα γίνει η εξεταστική του εαρινού εξαμήνου καθώς η έκρηξη των κρουσμάτων covid-19 δεν επιτρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή ευάλωτων ομάδων φοιτητών και πανεπιστημιακών, ούτε βέβαια να γίνει διασπορά της νόσου στα πανεπιστήμια.

Η θέση των πρυτάνεων

Η Σύνοδος, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις συνθήκες εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19 και των μεταλλάξεών της και θεωρώντας ότι τα μέτρα στα Πανεπιστήμια επαναφέρουν το πρόταγμα της προστασίας της δημόσιας υγείας, κατέληξε στα παρακάτω:

1. Η δια ζώσης διεξαγωγή των εξετάσεων, αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσχέρειες. Για όσους φοιτητές καταστεί αδύνατη η συμμετοχή τους, λόγω νόησης και καραντίνας, θα ληφθεί μέριμνα ώστε να εξεταστούν με τον πλέον πρόσφορο τρόπο που θα καθοριστεί, από τα ίδια τα Πανεπιστήμια, με συνεννόηση διδασκόντων και φοιτητών, λαμβανομένου υπόψη του ισχύοντος πλαισίου συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας για δια ζώσης εξέταση αναπλήρωσης. Είναι αυτονόητο ότι η αδυναμία συμμετοχής στις εξετάσεις θα τεκμαίρεται από τα στοιχεία στο edupass, η εγγραφή στο οποίο έχει μεγάλη σημασία για την ομαλή και κατά το δυνατόν ασφαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας. Οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας και σε πιθανή επιδείνωση των κρουσμάτων και συνθηκών θα επανέλθουν υιοθετώντας ευέλικτους και πιο ασφαλείς τρόπους λειτουργίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Η Υπουργός Παιδείας, απαντώντας σε αίτημα των Πανεπιστημίων, δεσμεύθηκε για την αναζήτηση τρόπων επιδότησης των ενεργειακών δαπανών των Πανεπιστημίων (κατ’ αναλογία με οικιακούς και μη οικιακούς καταναλωτές) μέσω του Υπουργείου Ενέργειας, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και οι προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου, δεδομένου ότι τα σχετικά κόστη έχουν αυξηθεί υπέρμετρα και δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από τους ισχύοντες προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων.

Τι ζητούν τα πανεπιστήμια

Τα πανεπιστήμια λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα της πανδημικής κρίσης στην Ελλάδα θέλουν να υπάρχει μια ευελιξία ιδιαίτερα όσον αφορά στην εξεταστική περίοδο και να οργανωθούν οι εξετάσεις του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου με εξ αποστάσεως μέσα.

Όπως μάλιστα αναφέρει και το Πάντειο πανεπιστήμιο «υπάρχουν ισχυρές επιφυλάξεις ως προς τη σκοπιμότητα να γίνουν όλα τα μαθήματα και οι εξετάσεις δια ζώσης. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η επιστροφή στις αίθουσες μπορεί να αποβεί παιδαγωγικά και υγειονομικά καταστροφική, με δεδομένο μάλιστα ότι ο έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού αποδεικνύεται ατελέσφορος για να αντιμετωπιστεί η διασπορά του ιού. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ωστόσο, στην έναρξη του 2022 μας καλούν επιτακτικά να επανεκτιμήσουμε τα δεδομένα με ευθύνη, επίγνωση της δυσκολίας αλλά και της ανάγκης να σταθμίζουμε με σωφροσύνη τα επίμαχα της συγκυρίας. Όπως ακριβώς πράξαμε το φθινόπωρο για να κρατήσουμε το Πανεπιστήμιο ανοικτό. Ζητούμε συνεπώς, εφόσον ισχύσει η απόφαση για δια ζώσης διδασκαλία, να εξασφαλισθούν οι όροι για την όσο το δυνατόν ασφαλέστερη επιστροφή στα αμφιθέατρα αλλά και την συνέχιση της διδασκαλίας και τη συμμετοχή στις εξετάσεις για διδάσκοντες/διδάσκουσες και φοιτητές/φοιτήτριες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

Με πληροφορίες από ethnos.gr

ΣΥΡΙΖΑ: «Εκδικητικότητα Μητσοτάκη η κλήση δημοσιογράφων σε απολογία για την υπόθεση Novartis»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: